Πάνω από 2 ευρώ το κιλό πληρώνονται οι ελιές στον παραγωγό στην Τουρκία.

Υπήρξε αντίδραση στο γεγονός ότι ορισμένα εργοστάσια και έμποροι στην περιοχή Mut της Μερσίνης μείωσαν την τιμή αγοράς της ελιάς κατά 5 TL. Ορισμένοι παραγωγοί αποφάσισαν να αναβάλουν τη συγκομιδή. Στην Ελλάδα, η αντίσταση περιορίζεται στο… facebook.

Στην περιοχή Mut της Μερσίνας, που κατέχει σημαντική θέση στην ελαιοπαραγωγή της Τουρκίας, οι τιμές όλων των τύπων ελιών, που κοστίζουν το χαμηλότερο 30 λίρες και το υψηλότερο 70 λίρες ανά κιλό, μειώθηκαν κατά 5 TL έκαστη από την εγκατάσταση επεξεργασίας και τους εμπόρους. Αντιδρώντας στην κατάσταση, η Gülsüm Kevser, Πρόεδρος του Mut Producers Agricultural Development Cooperative, δημοσίευσε ένα βίντεο στον λογαριασμό του συνεταιρισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είπε ότι συναντήθηκε με στελέχη μιας εταιρείας που αγοράζει ελιές και όταν ρώτησε γιατί έπεσαν οι τιμές, ο αξιωματούχος της εταιρείας είπε: “Θα σας δώσουμε λογαριασμό;”

«Μη μαζεύεις ελιές για 3 μέρες, κι αν τις μαζέψεις, μην τις δώσεις στον έμπορο, δώσε τις στο λάδι»

Δηλώνοντας ότι οι παραγωγοί της περιοχής υπέβαλαν αίτηση στον συνεταιρισμό μετά την πτώση των τιμών, ο Kevser είπε, “Πουθενά στον κόσμο δεν μειώνεται η τιμή ενός εμπορεύματος που σπανίζει. Υπάρχει ένα παιχνίδι σε αυτό. Σε αυτήν την περίπτωση, τι θα κάνουμε είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να μην μαζέψουμε τις ελιές μας για τρεις μέρες.” “Ας μην πάρουμε τις ελιές στα κόσκινα για τρεις μέρες. Δεν υπάρχουν ελιές στην Τουρκία αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν ελιές στον κόσμο. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν για να μειωθεί η τιμή των ελιών. Επομένως, μην μαζέψετε ελιές για τρεις μέρες. Ακόμα κι αν τις μαζέψετε, μην τις δώσετε στους εμπόρους, δώστε τις στο λάδι», είπε. Ο Kevser συνέχισε ως εξής:

Featured Image

«Η συγκομιδή της ελιάς ξεκίνησε τον Οκτώβριο, τις πρώτες μέρες του τρύγου οι εταιρείες πρόσφεραν τιμές που ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες του καταναλωτή, αλλά την περασμένη εβδομάδα μείωσαν ξαφνικά τις τιμές όλων των ελιών κατά 5 λίρες. Ο συνεταιρισμός μας δεν έχει επιχειρηματική εγκατάσταση. Επομένως, λίγες εταιρείες καθορίζουν την αγορά εδώ. Όσοι έχουν εγκαταστάσεις στον ΟΙΖ εδώ Υπάρχει μια εταιρεία που αγοράζει ελιές από εδώ για να τις πάει στις εγκαταστάσεις στη Μανίσα. Φέτος οι ελιές είναι λίγες και η ζήτηση μεγάλη. αυτό, προσπαθούν να μειώσουν την τιμή. Στην περιοχή παράγονται οι τύποι ελιών Ayvalık, Gemlik και Domat.Αυτές χωρίζονται σε 12 τύπους ανάλογα με το διαμέτρημά τους. Οι τύποι ελιάς είναι Κάθε μέγεθος έχει διαφορετική τιμή. Μείωσαν τις τιμές κατά 5 TL για όλα τα είδη. Ως παραγωγοί θέλαμε επίσης να δείξουμε την αντίδρασή μας. Θέλουμε οι αγοραστές να εγκαταλείψουν τη μείωση των 5 TL. Αν δεν τα παρατήσουν μέχρι την Παρασκευή, ίσως συνεχίσουμε να μην δίνουμε ελιές. Πολλοί παραγωγοί στο Η περιφέρεια εντάχθηκε στο κάλεσμά μας. Είμαστε ένα με αυτή τη δράση. “Προσπαθούμε να εδραιώσουμε την κουλτούρα. Παλεύουμε επίσης για τους παραγωγούς που δεν συμφωνούν με αυτή την απόφαση και συνεχίζουν να παράγουν προϊόντα.”

«Αν αυτές οι μειώσεις τιμών αντικατοπτρίζονται στον καταναλωτή, πιστέψτε με, θα αναλαμβάναμε και εμείς την ευθύνη»

Ο Kevser δήλωσε ότι οι μειώσεις των τιμών των εργοστασίων επεξεργασίας ελιάς όταν αγοράζουν ελιές από παραγωγούς δεν αντανακλούν τον τελικό καταναλωτή και είπε, “Εάν αυτές οι μειώσεις τιμών επρόκειτο να αντικατοπτρίζονται στον καταναλωτή, πιστέψτε με, θα αναλαμβάναμε και εμείς την ευθύνη. Κάντε θυσίες για να φάει ο καταναλωτής φθηνότερα. Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι αυτή η μείωση της τιμής δεν αντικατοπτρίζεται στον καταναλωτή. Κερδίζουν οι μεσάζοντες και οι εταιρείες. Κοίτα, η τιμή των μεγάλων μαύρων ελιών που μαζεύουμε είναι εδώ μεταξύ 50 και 60 TL το κιλό. Βλέπουμε την τιμή συσκευασίας της ίδιας ελιάς στις αγορές, 130 TL για 400 γραμμάρια. Δηλαδή σχεδόν 300 TL το κιλό, η διαφορά είναι τετραπλάσια. Προσέχουμε αυτό. “Ως παραγωγοί είμαστε οργανωμένοι σε συνεταιρισμό προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Οι καταναλωτές που αγοράζουν αυτά τα προϊόντα θα πρέπει να διεκδικήσουν και τα δικαιώματά τους. Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα ότι η μείωση των τιμών δεν έχει αντίκτυπο στους καταναλωτές», είπε.

Οι παραγωγοί, από την άλλη, δήλωσαν ότι θα συμμορφωθούν με την απόφαση που έλαβε ο συνεταιρισμός.

Πηγή: iha.com.tr

Featured Image