Στην Ελλάδα βέβαια δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να δημοσιοποιούνται ούτε τα ονόματα εταιρειών που νοθεύουν ΠΟΠ προϊόντα…
Πρέπει να έχουμε πλήρη νομική βάση για να μπορούμε να δημοσιεύουμε τον κατάλογο των εταιρειών που εισάγουν σιτηρά από την Ουκρανία. Είναι απαραίτητο να γίνει διάκριση μεταξύ οντοτήτων που το έκαναν νόμιμα και εκείνων που εισήγαγαν συγκεκριμένα προϊόντα όταν ίσχυε το εμπάργκο, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας, Τσέσλαβ Σιεκιέρσκι, στο στούντιο PAP την Τετάρτη.
Την Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Michał Kołodziejczak, όταν ρωτήθηκε στο TVN24 σχετικά με τον κατάλογο των εταιρειών που εισήγαγαν ουκρανικά σιτηρά στην Πολωνία, απάντησε ότι είχε μια λίστα με 570 οντότητες. Όταν ρωτήθηκε για τη δημοσίευση αυτής της λίστας, απάντησε: «Θα δούμε πόσα μπορούμε να δείξουμε, αλλά πρέπει να μάθω όλες τις λεπτομέρειες – ποιος αγόρασε τι και πόσο». «Στην αρχή ειπώθηκε ότι αυτές ήταν μόνο εταιρείες που αγόραζαν σιτάρι και καλαμπόκι, τώρα έχουμε ελαιοκράμβη», πρόσθεσε.
Ο Σιεκιέρσκι απαντά δριμύτατα στους βουλευτές του PiS: έκαναν έλεγχο στο υπουργείο σαν να είχαν έρθει σε γραφείο λαθρεμπορίου. Έκπληξη προκάλεσε η μορφή ελέγχου που πραγματοποίησαν οι βουλευτές του Νόμου και της Δικαιοσύνης στο υπουργείο Γεωργίας την Τρίτη. Οι βουλευτές του PiS διενήργησαν ελέγχους σαν να είχαν έρθει σε κάποιο γραφείο λαθρεμπορίου – ανέφερε στο Polsat την Τρίτη…
Οι εταιρείες χάνουν πελάτες και δεν έχουν διαπράξει έγκλημα
Την Τετάρτη, ο Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Czesław Siekierski, ρώτησε στο PAP Studio εάν ο Πολωνός καταναλωτής πρέπει να ενημερωθεί εάν το προϊόν που θέλει να αγοράσει είναι κατασκευασμένο από εγχώρια σιτηρά ή αν προέρχεται π.χ. από την Ουκρανία, απάντησε: τα αγαθά πρέπει να φέρουν σήμανση όταν πρόκειται για πρώτες ύλες.
Στο σχόλιο ότι σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι αδύνατο να επαληθευτεί, απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι ως αποτέλεσμα της λίστας των φορέων που, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, εισήγαγαν σιτηρά από την Ουκρανία, που δημοσιεύτηκε από την κυβέρνηση του PiS στο τέλος Νοεμβρίου, «κάποιες εταιρείες χάνουν πελάτες και έχουν οικονομικά προβλήματα.» και δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα». Πρόσθεσε ότι, επομένως, «απαιτούν όχι μόνο διόρθωση, αλλά μπορούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους δικαστικά».
“Πρέπει να το δούμε πολύ αντικειμενικά. Σε μια ορισμένη περίοδο (η εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών – PAP) επετράπη επειδή επιτρεπόταν η δυνατότητα εισαγωγής”, είπε.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Γεωργίας Michał Kołodziejczak ανακοίνωσε την Κυριακή στο Morąg (Βοεβοδάτο της Warmian-Masurian) ότι ο κατάλογος των εταιρειών που εισήγαγαν σιτηρά από την Ουκρανία είναι πλήρης και έτοιμη και ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει νομικούς λόγους για να μπορέσει να…
Ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε ότι στην περίπτωση δημοσίευσης ονομάτων εταιρειών, πρέπει να υπάρχει «πλήρης νομική βάση» για αυτό και ότι οι εταιρείες που εισήγαγαν όταν υπήρχε εμπάργκο σε συγκεκριμένα προϊόντα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά και όταν «το έκαναν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.” “. «Αν και θα μπορούσατε να πείτε ότι ίσως όχι εντελώς ηθικά», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς ευθέως εάν το κοινό δεν θα ενημερωθεί για τη λίστα με αυτές τις οντότητες, ο υπουργός απάντησε: «Μπορεί να συμβαίνει σε περιπτώσεις υπέρβασης της ισχύουσας νομοθεσίας». «Όλα αυτά ελέγχονται γιατί είναι εύκολο να κατηγορήσεις κάποιον και μετά είναι δύσκολο να αφαιρέσεις αυτό το ωδείο από το σήμα της εταιρείας», πρόσθεσε.
Ο Siekierski τόνισε ότι ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Kołodziejczak “να μειώσει λίγο τους τόνους, γιατί υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που πρέπει να τηρηθούν”. «Δεν υπάρχει βιασύνη εδώ, αν και καταλαβαίνω τις προσδοκίες των social και των media», τόνισε.
Πηγή: agropolska.pl