Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού στην Κω για την εκδήλωση της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου “Μιλώντας για τις οινοτουριστικές εμπειρίες στην Κω”.
Η σκέψη μας σήμερα δεν θα μπορούσε παρά να είναι στον Γιάννη Μπουτάρη, που έφυγε χθες από τη ζωή. Μια πολυσχιδής προσωπικότητα, που συνέδεσε το όνομα του με τον αμπελοοινικό κλάδο και χωρίς αμφιβολία άφησε ισχυρό το αποτύπωμα του. Ένας οραματιστής του κλάδου, που ξεχώρισε για τις πρακτικές που υιοθέτησε στην αμπελουργία αλλά και τη φιλό-περιβαλλοντική του προσέγγιση.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συζητήσαμε για το πάντρεμα του τουρισμού και του οίνου, για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε αυτό το είδος τουρισμού, για τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε, καθώς και για τα περιθώρια και τις δυνατότητες που υπάρχουν.
Συμμετέχοντας σε αυτό τον διάλογο από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, τόνισα ότι πέραν της συστηματικής προσπάθειας που κάνουμε για την ενίσχυση του αμπελο-οινικού τομέα, αξιοποιούμε παράλληλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να προωθήσουμε τον οινοτουρισμό. Βασικό εργαλείο σε αυτό μας το εγχείρημα, το LEADER, που αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση στο πλαίσιο της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό εντάσσεται και το Διατοπικό Σχέδιο Συνεργασίας με τίτλο: «Οργάνωση και προβολή Οινοτουρισμού». Το project αυτό αφορά στη διασύνδεση της παραγωγής του οίνου μέσω των επισκέψιμων οινοποιείων, με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, προωθώντας συνέργειες με τους κλάδους της μεταποίησης, της φιλοξενίας και της εστίασης, στο πλαίσιο της αμοιβαίας αλληλοϋποστήριξης και συμβάλλοντας παράλληλα στην τοπική ανάπτυξη των περιοχών που συμμετέχουν στη συνεργασία.
Νωρίτερα, μαζί με τον Βουλευτή Δωδεκανήσου και πρώην Υφυπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Παππα και στελέχη της Αναπτυξιακής, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το Κτήμα Ακράνι και το Οινοποιείο Χαζτηεμμανουήλ, να συζητήσουμε για το σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας από την επιλογή του σταφυλιού, τη μεταφορά, την επεξεργασία και την απόσταξη. Η Κως παράγει κρασί που ξεχωρίζει για την ποιότητα του και έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του οινοτουρισμού.
Διονύσης Σταμενίτης/facebook