You are currently viewing Στη βουλή το θέμα των αποζημιώσεων στα ροδάκινα

Στη βουλή το θέμα των αποζημιώσεων στα ροδάκινα

Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή Ημαθίας της ΝΔ Αναστάσιου Μπαρτζώκα, για τις βροχοπτώσεις του Αυγούστου 2024.

“Οι αγρότες της Ημαθίας βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές απώλειες, εξαιτίας των άκαιρων βροχοπτώσεων του περασμένου Αυγούστου, του παγετού της Άνοιξης και του διαρκούς προβλήματος με τα παραμορφωμένα πυρηνόκαρπα. Πολλοί από αυτούς έχουν μείνει χωρίς κανένα εισόδημα, ενώ έχουν ήδη επωμιστεί το κόστος μιας ολόκληρης χρονιάς.

Κατέθεσα νέα Κοινοβουλευτική Ερώτηση για τις βροχοπτώσεις του Αυγούστου του 2024, ζητώντας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αποσαφηνίσει, εάν προτίθεται να στηρίξει οικονομικά τους παραγωγούς που επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Αυγούστου.

Από την πρώτη στιγμή, έχω επανειλημμένως επικοινωνήσει με την ηγεσία του Υπουργείου και τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, μεταφέροντας το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν οι δενδροκαλλιέργειες στην Ημαθία, κυρίως σε ροδάκινα, νεκταρίνια και άλλα πυρηνόκαρπα.

Επίσης έθεσα το πρόβλημα κοινοβουλευτικά με κατάθεση σχετικής Ερώτησης στη Βουλή, ενώ σε κάθε συνάντηση που είχα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το ζήτημα των βροχοπτώσεων αποτέλεσε σταθερά πρώτο θέμα συζήτησης, μαζί με το πρόβλημα των παραμορφωμένων πυρηνόκαρπων και τις εκτεταμένες ζημιές από τον παγετό της Άνοιξης.

Επιπλέον, σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου, αναφέρομαι σταθερά στο συγκεκριμένο ζήτημα, έτσι όπως πιστεύω ότι είναι δίκαιο, τονίζοντας την ανάγκη στήριξης του αγροτικού εισοδήματος και ενίσχυσης της παραγωγής, ειδικά μπροστά στις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.

Οι άκαιρες βροχοπτώσεις, σε κρίσιμη φάση της συγκομιδής, προκάλεσαν μαζική πτώση των καρπών, υποβάθμιση της ποιότητας και απώλεια εμπορευσιμότητας των προϊόντων, οδηγώντας πολλούς παραγωγούς σε μηδενικό εισόδημα, παρότι είχαν ήδη επωμιστεί όλα τα καλλιεργητικά έξοδα.

Καθώς οι ζημίες αυτές, σύμφωνα με την άποψη του ΕΛΓΑ, δεν καλύπτονται από τον ισχύοντα Κανονισμό, ζητάω, για ακόμη μια φορά, από το Υπουργείο να προχωρήσει σε ειδικό μηχανισμό στήριξης, αξιοποιώντας εναλλακτικά εργαλεία, όπως οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) ή άλλα χρηματοδοτικά μέσα.

Στην κοινοβουλευτική μου ερώτηση, ζητώ το Υπουργείο να απαντήσει σχετικά με την καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, τη δυνατότητα αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών και τις προθέσεις αξιοποίησης κάθε πρόσφορου εργαλείου στήριξης, προκειμένου να καλυφθεί η καθαρή απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν λόγω των άκαιρων βροχοπτώσεων.

Η κλιματική αλλαγή έχει άμεσες και απτές συνέπειες στην αγροτική παραγωγή. Οι βροχοπτώσεις του Αυγούστου 2024, σε συνδυασμό με τον παγετό της περασμένης Άνοιξης και το πρόβλημα των παραμορφωμένων πυρηνόκαρπων, δημιούργησαν σοβαρές απώλειες για τους παραγωγούς. Οι αγρότες καλούνται να απορροφήσουν πλήρως το κόστος μιας χρονιάς, χωρίς αντίκρισμα. Είναι ευθύνη όλων μας να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνουν αβοήθητοι. Η κοινοβουλευτική μου παρέμβαση στοχεύει να αναδείξει θεσμικά το πρόβλημα και να συμβάλει στην εξεύρεση μιας δίκαιης και ρεαλιστικής λύσης”, αναφέρει στην ερώτησή του ο βουλευτής Ημαθίας.

Newsroom Agronewsbomb