Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΘΕΜΑ: «Ζημιές στις καλλιέργειες σε περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας από την χαλαζόπτωση στις 2/6/2024».

Η έντονη χαλαζόπτωση, που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής (2 Ιουνίου), σε περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας δημιούργησε πολλά προβλήματα στις καλλιέργειες των παραπάνω περιοχών, προκαλώντας την έντονη ανησυχία των παραγωγών.To χαλάζι ξεκίνησε από την κοινότητα Ροδοχωρίου στην Ημαθία και στην συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Έδεσσα και τη Σκύδρα προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες με ροδακινιές, κερασιές, μηλιές, δαμασκηνιές, βερικοκιές, ακτινιδιές κλπ. Στην περιοχή της Έδεσσας έπληξε καλλιέργειες κυρίως στο Μεσημέρι και σε ένα τμήμα του αγροκτήματος στη Φλαμουριά. Στη Σκύδρα έπληξε καλλιέργειες στο Λιποχώρι και μέρος του αγροκτήματος στα Καλύβια, στη Δάφνη και στο Σανδάλι.
Οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι. Συνεχίζουν να έχουν σοβαρά προβλήματα γιατί η απώλεια ενός πολύ σημαντικού μέρους της παραγωγής τους και του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα προβλήματα, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, τις ελλείψεις εργατών γης, καθιστούν το μίγμα εκρηκτικό και ζητούν από τον ΕΛΓΑ να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών ώστε να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατό.

Όμως, το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ καθυστερεί εξαιτίας της υποστελέχωσης του υποκαταστήματος του Οργανισμού στη Βέροια και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες του εκτιμητικού έργου στις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας κατά συνέπεια είναι άμεση ανάγκη να ενισχυθεί το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ με γεωπόνους εκτιμητές.
Παρά το γεγονός ότι προβλέπονται προσλήψεις γεωπόνων- εκτιμητών με τη συνήθη διαδικασία, αυτή η διαδικασία δεν αναμένεται να δώσει λύση στις μεγάλες ανάγκες των αγροτών στην Πέλλα, αφού το νωρίτερο που θα ξεκινήσουν να εργάζονται δεν θα είναι πριν τον προσεχή Ιούλιο.

Ο ΕΛΓΑ με δεδομένη την υποστελέχωση του υποκαταστήματος του Οργανισμού στη Βέροια θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις με fast track διαδικασία, όπως προβλέπεται από το άρθρο 36 του Κανονισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανάγκες σε εκτιμητικό έργο στην περιοχή.
Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Featured Image

1. Με δεδομένη την υποστελέχωση του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Βέροια, προτίθεται ο Οργανισμός να προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις με fast track διαδικασία, όπως προβλέπεται από το άρθρο 36 του Κανονισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανάγκες σε εκτιμητικό έργο στις ΠΕ Πέλλας και Ημαθίας και οι ζημιωθέντες αγρότες να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατό;

2. Προτίθεται ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι σχετικές διαδικασίες για την έναρξη των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς;

3. Ποιες οι ενέργειες του Υπουργείου, προκειμένου ο ΕΛΓΑ να επισπεύσει τις διαδικασίες για τις προσλήψεις ικανού αριθμού και μόνιμων γεωπόνων εκτιμητών ώστε να ενισχυθεί το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες του εκτιμητικού έργου στην ΠΕ Πέλλας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή αρμοδιότητας του υποκαταστήματος;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τζάκρη Θεοδώρα

Featured Image