Ως μέρος του τμήματος εκδρομών σε αγρόκτημα της ζωικής έκθεσης Sommet de l’Élevage που έλαβε χώρα στη Γαλλία νωρίτερα, η Agriland ταξίδεψε σε μια φάρμα γαλακτοπαραγωγής που αρμέγει 250 κατσίκες των Άλπεων, που βρίσκεται βόρεια του Clermont Ferrand.

Το αγρόκτημα ανήκει στην Carole Neyrial, η οποία είναι η μοναδική υπάλληλος της επιχείρησης 400 στρεμμάτων. Το κατσικίσιο γάλα πωλείται για επεξεργασία τυριού.

Η τρέχουσα τιμή γάλακτος είναι 90c/L (78p/L), αλλά οι τιμές του γάλακτος γενικά ποικίλλουν από 0,80-1,00€/L (70p/L-87p/L).

Η τιμή που καταβάλλεται εξαρτάται τόσο από τις αγορές όσο και από τα συστατικά του γάλακτος. Το γάλα αποθηκεύεται σε ψυχρότερη δεξαμενή και συλλέγεται από τον επεξεργαστή κάθε δεύτερη μέρα.

Η Carole εξήγησε ότι οι τιμές τείνουν να είναι υψηλότερες κατά τους χειμερινούς μήνες και γι’ αυτό επέλεξε αυτό το σύστημα.

Οι κατσίκες καταγράφονται σε γάλα και η μέση παραγωγή είναι 860L/άρμεγμα κατσίκας από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιούνιο. Ορισμένες από τις κατσίκες με τις κορυφαίες επιδόσεις παράγουν πάνω από 1.000 λίτρα/έτος.

Η μέση περιεκτικότητα σε λιπαρά του γάλακτος που παράγεται στο αγρόκτημα είναι 4,17% και η μέση περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι 3,54%.

Οι κατσίκες τρέφονται με χόρτο και ενσίρωση τριφυλλιού καθώς και σανό μηδικής και λιβάδι. Το συμπυκνωμένο σιτηρέσιο περιλαμβάνει συστατικά όπως αραβόσιτος, πίτουρο, πολτός σόγιας, αγγουράκι και εξωθημένο λιναρόσπορο.

Το συμπυκνωμένο σιτηρέσιο που τρέφονται οι κατσίκες

Κατσικάκια από τον Σεπτέμβριο και μετά και το άρμεγμα συνεχίζεται μέχρι τον Ιούνιο με τα κατσίκια να ξεραίνονται για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Η εκτροφή ξεκινά γενικά τον Απρίλιο και κάθε χρόνο, 50 από τις κατσίκες με τις καλύτερες αποδόσεις επιλέγονται για αναπαραγωγή με τεχνητή γονιμοποίηση (AI) και οι υπόλοιπες σερβίρονται φυσικά με τη χρήση 10 δολαρίων Άλπεων.

Τα κατσίκια γεννιούνται σε ηλικία 12 μηνών και μπαίνουν στο κοπάδι αρμέγματος. Κατά τη γέννα, οι κατσίκες μπορούν να παράγουν από 2-5 ζώα γενικά.

Featured Image

Τα θηλυκά που εκτρέφονται με AI χρησιμοποιούνται ως αντικαταστάτες. Τα αρσενικά κατσίκια που εκτρέφονται με ΑΙ χρησιμοποιούνται επίσης για αναπαραγωγή και τα υπόλοιπα κατσίκια πωλούνται είτε για παραγωγή κρέατος είτε σε άλλα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής για αντικατάσταση.

Τα μικρά εκτρέφονται με γάλα σε σκόνη που τρέφονται μέσω αυτόματης τροφοδοσίας
Οι κατσίκες είναι εποχικοί κτηνοτρόφοι και φυσικά μπαίνουν στην εποχή όταν οι ώρες της ημέρας γίνονται μικρότερες. Εξαιτίας αυτού, το κοπάδι αναπαραγωγής διατηρείται σε υπόστεγο όπου ελέγχεται ο φωτισμός.

Το υπόστεγο που χρησιμοποιείται είναι ένα μετασκευασμένο υπόστεγο χοίρων με στυλό ανοιχτής διαρρύθμισης και δάπεδο με ψάθινο κρεβάτι. Το αρμεκτήριο βρίσκεται στο πίσω μέρος του υπόστεγου.

Οι κατσίκες αρμέγονται δύο φορές την ημέρα και το αρμεκτήριο είναι ένα άρμεγμα κατσικίσιο BouMatic 24-24 ταχείας εξόδου με αυτόματα μηχανήματα αφαίρεσης συστάδων (ACR).

Οι κατσίκες εισέρχονται στο στάβλο από το πλάι και λαμβάνουν συμπυκνωμένη τροφή η οποία παρέχεται μέσω ενός συστήματος κοχλία.

Μόλις ολοκληρωθεί το άρμεγμα, το μπροστινό μέρος της αίθουσας σηκώνεται και οι κατσίκες μπορούν στη συνέχεια να βγουν.

Δεν υπάρχει έλλειψη μηχανημάτων στο αγρόκτημα.

Το αγρόκτημα βρίσκεται 250 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει αμμοπηλώδη τύπο εδάφους. Το αγρόκτημα δέχεται γενικά ετήσια βροχόπτωση 650 mm.

Η γη στην περιοχή διαπραγματεύεται περίπου 4.000 €/στρέμμα (3.5000 £/στρέμμα).

Πηγή: agriland.ie

Featured Image