Οι αθρόες εισαγωγές κηπευτικών και δη ντομάτας, κάνουν τους παραγωγούς να πετούν τις τελευταίες ημέρες, τόνους κηπευτικών στη χωματερή.

Αντιμέτωποι με την υπερπροσφορά από εισαγόμενες ντομάτες κι άλλα κηπευτικά είναι, όπως καταγγέλλουν στο Agronewsbomb, οι παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης, που αναγκάζονται να πετούν κάθε μέρα τόνους προϊόντος στις χωματερές.

Το φαινόμενο είναι συχνό και προκαλείται από χρόνια, όμως φέτος το κακό έχει παραγίνει. Μόνο τη διετία 2022-2023 η δαπάνη για εισαγωγές 41.800 τόνων ντομάτας από Τουρκία, Πολωνία, Ολλανδία και Βέλγιο ξεπέρασε τα 44 εκατ. ευρώ, ενώ αλματώδης είναι η αύξηση των εισαγωγών ντομάτας και φέτος, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit – Hellas από την αρχή του χρόνου μέχρι τέλη Απριλίου ανέρχονταν σε περίπου 1.100 τόνους έναντι 400 τόνων το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Featured Image

Την ίδια ώρα οι Έλληνες καταναλωτές αναγκάζονται να προμηθεύονται ντομάτες σε πολύ υψηλές τιμές κοντά στα 2 ευρώ, ακόμα και από τις λαϊκές. Στον παραγωγό αυτές τις ημέρες οι τιμές έχουν κατρακυλήσει πολύ κάτω από το 1 ευρώ το κιλό.

Αυτά τα προϊόντα που πετιούνται, δεν θα μπορούσε άραγε το κράτος, να τα αγοράζει για να τα διαθέτει σε σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ., διερωτώνται εύλογα οι αγρότες.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image