Οι ποσότητες νερού που υπάρχουν στην λεκάνη μειώνονται μέρα με την μέρα δραματικά!

Το φράγμα Πηνειού, το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ηλεία αλλά και η «πηγή ζωής» για τον κάμπο της Ηλείας, για δεκαετίες εξέπεμπε SOS αλλά ΚΑΝΕΙΣ δεν το άκουγε.

Παράτησαν το έργο που εξασφάλιζε έσοδα για χιλιάδες οικογένειες αγροτών της Βόρειας Ηλείας, στην τύχη του, με αποτέλεσμα σήμερα το φράγμα να έχει στερέψει και να θέτει σε κίνδυνο τις καλλιέργειες του Κάμπου αφού, όπως όλα δείχνουν δεν θα καταφέρει να τις ποτίσει.

Και εξηγούμε. Αυτή τη στιγμή οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του Φράγματος είναι διαλυμένες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει ορθή χρήση του νερού που αποθηκεύεται στην λεκάνη του Πηνειού. Δηλαδή με απλά λόγια το νερό τρέχει ανεξέλεγκτα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου – ακόμα και όταν δεν χρειάζεται από τους καλλιεργητές – και καταλήγει να … «ποτίζει» τη θάλασσα όπου και φτάνει μέσω ου αρδευτικού δικτύου.

Και το σημαντικό πρόβλημα δεν σταματά εδώ. Το αρδευτικό δίκτυο του Κάμπου θυμίζει … σουρωτήρι με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες νερού να … χάνονται χωρίς λόγο και αιτία.

Βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε πως φέτος δεν υπήρξαν πολλές βροχές και χιόνια ώστε να γεμίσει το φράγμα. Όμως εάν είχαν αποκασταθεί οι ζημιές στις εγκαταστάσεις και γίνονταν ορθολογική διαχείριση του νερού θα μπορούσε το φράγμα να αντέξει την παρατεταμένη ανομβρία και όχι τώρα να … προσευχόμαστε όλοι στο Θεό να ρίξει μια βροχή….

Featured Image

Όλη αυτή η σπατάλη θα είχε αποφευχθεί και δεν θα φτάναμε στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το φράγμα, εάν οι ιθύνοντες – Πολιτεία , Περιφέρεια, Δήμοι- είχαν δει με την σημασία που αρμόζει στο συγκεκριμένο έργο.

Εάν δηλαδή πριν 20 χρόνια, όταν βγήκαν στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο εξοπλισμός του φράγματος – έχει εγκατασταθεί από το 1970- υπήρχε η θέληση για την αποκατάστασή τους.

Κινήσεις βέβαια καταγράφηκαν, όπως αυτές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τον τότε περιφερειάρχη Α. Κατσιφάρα να προχωρήσει στην αποκατάσταση των ζημιών χωρίς όμως, δυστυχώς να τελεσφορήσει. Οι λόγοι … άγνωστοι. Μια ακόμα προσπάθεια έγινε από τον τότε Δήμαρχο Ήλιδας κ Γ Λυμπέρη να αποκατασταθούν οι ζημιές αλλά «έπεσε σε τοίχο» αφού το έργο … μπλοκαρίστηκε από την τότε ηγεσία της ΠΔΕ εντός και εκτός Ηλείας.

Πρόσφατα δε η Κυβέρνηση της ΝΔ σε συνεργασία με την τωρινή ηγεσία της ΠΔΕ εξήγγειλαν την εκπόνηση μελέτης ύψους 3,5 εκ ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στις εγκαταστάσεις του Φράγματος και την ανάδειξη της περιοχής. Η υλοποίηση αυτής της προσπάθειας θα απαιτήσει χρόνο που δυστυχώς για τους αγρότες δεν υπάρχει. Το Φράγμα Πηνειού έχει στερέψει – όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του ilidakampos.gr- και απαιτούνται άμεσες λύσεις. Τουλάχιστον θα πρέπει να αποκατασταθούν οι εγκαταστάσεις τους και να προχωρήσει η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου. Σε διαφορετική κατάσταση ας ξεχάσουμε τις καλλιέργειες για το 2025!

Και κάτι τελευταίο. Στο Φράγμα του Πηνειού λειτουργεί το διυλιστήριο που μεταφέρει πόσιμο νερό στην Αμαλιάδα και όλο τον Κάμπο της Ηλείας. Τι θα συμβεί εάν το νερό δεν φτάνει για το διυλιστήριο; Θα διψάσει ο μισός Νομός;

Πηγή: ilidakampos.gr

Featured Image