Συνεχίζει η αναστάτωση με τις απαιτήσεις του monitoring, λίγο πριν να τρέξει η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα του Agronewsbomb από το περασμένο Σάββατο, αλλά και τη Δευτέρα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε διευκρινιστικές οδηγίες προς τους παραγωγούς, σε σχέση με τις υποχρεώσεις για το monitoring, οι οποίες όμως δεν αλλάζουν τη γενική γραμμή, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα νέες, αχρείαστες περικοπές επιδοτήσεων, αλλά και της εξισωτικής αποζημίωσης.

Πηγές από εταιρείες που ασχολούνται με τα του… ΟΠΕΚΕΠΕ ανέφεραν ότι τυχόν ποσά επιδοτήσεων που θα παρακρατηθούν επειδή οι παραγωγοί ενδεχομένως δεν θα προλάβουν ή δεν θα κάνουν καν φωτογράφιση με την εφαρμογή Agrisnap, θα αφορούν μόνον τα συγκεκριμένα κομμάτια γης…

Την ίδια ώρα βέβαια, σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί στα ΚΥΔ, καθώς υπάρχουν αγρότες προχωρημένης ηλικίας που όχι smartphone δεν διαθέτουν, αλλά ούτε καν καλά-καλά κινητό. Από αυτούς και άλλους πολλούς ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητάει να πάνε στα “αμφισβητούμενα” χωράφια και να τραβήξουν φωτογραφία μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής που πρέπει να εγκατασταθεί στο κινητό. Άραγε τι γίνεται για όσους παραγωγούς δεν έχουν smartphone;

Ένας αγρότης για παράδειγμα που επικοινώνησε με το Agronewsbomb μας ανέφερε: “Σήμερα μe ενημέρωσε το ΚΥΔ μου ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητάει μέσω μιας εφαρμογής φωτογραφία με geotagging από το χωράφι σε στυλ ελέγχου. Μου ζήτησαν φωτογραφία από κάτι μικρά χωραφάκια 500 τμ που έχω. Ποιος από τους αγρότες ρε φιλε θα βγάλει φωτογραφία με geotagging;”

Από την πλευρά του, ένας υπεύθυνος ΚΥΔ δήλωσε σαστισμένος στο Agronewsbomb, καθώς πρέπει μέσα στις ημερομηνίες αυτές να στείλει κοντά 2.000 παραγωγούς που συνεργάζεται και κάνουν ΟΣΔΕ, να φωτογραφίσουν χωράφια, ακόμα και έκτασης κάτω του 1 στρέμματος.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει να κάνει κυρίως με εκτάσεις που δηλώνονται αροτραία και απ’ ό,τι φαίνεται θα οδηγήσει σε μεγάλες περικοπές στην πληρωμή του Δεκεμβρίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σχετικά με τα πεδία της ΕΑΕ2023 τα οποία είναι προς επεξεργασία, διευκρινίζονται τα εξής:

Featured Image

Τα πεδία των οικολογικών σχημάτων και των συνδεδεμένων καθεστώτων είναι ανοιχτά προς επεξεργασία. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη αιτήματος για τα καθεστώτα του βαμβακιού, του ρυζιού και του καλαμποκιού.

Τα αλφαριθμητικά πεδία της αίτησης (πχ iban, προσθήκη αιτημάτων κλπ) είναι ανοιχτά προς επεξεργασία.

Στο πλαίσιο των ελέγχων με παρακολούθηση εκτάσεων (monitoring) και προς διευκόλυνση των παραγωγών στη διαχείριση των αναρτημένων αποτελεσμάτων, επισημαίνονται τα εξής ως προς τις ενδεχόμενες ενέργειες:

Κίτρινο αγροτεμάχιο. Το αγροτεμάχιο έχει κριθεί μη σύμμορφο ως προς το δηλούμενο καθεστώς. Ο γεωργός έχει τις εξής επιλογές:

Να τροποποιήσει το αγροτεμάχιό του. Μπορεί να προβεί σε διαγραφή αγροτεμαχίου, τροποποίηση γεωμετρίας ή κατάτμηση του αγροτεμαχίου του εντός των αρχικών ορίων. Επίσης μπορεί να προβεί σε αφαίρεση αιτήματος του καθεστώτος ή αλλαγή καλλιέργειας ή ποικιλίας, χωρίς μεταβολή στη γεωμετρία του αγροτεμαχίου.

Εφόσον επιμένει στην ορθότητα του αγροτεμαχίου του, να αποστείλει γεωσημασμένη φωτογραφία μέσω της εφαρμογής Agri-SNAP GR (λεπτομερείς οδηγίες χρήσης έχουν αναρτηθεί τόσο στο site του ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και στην ΕΑΕ 2023).

Λευκό αγροτεμάχιο. Το αγροτεμάχιο δεν κατέστη δυνατόν να λάβει αποτέλεσμα – συμπέρασμα. Ο γεωργός πρέπει να αποστείλει γεωσημασμένη φωτογραφία μέσω της εφαρμογής Agri-SNAP GR.

Επίσης, η διαδικασία λήψης και αποστολής γεωσημασμένων φωτογραφιών μπορεί να πραγματοποιείται διαρκώς και είναι ανεξάρτητη του αν η αίτηση είναι ανοικτή για αλλαγές ή όχι.

Μεταβολές στα Οικολογικά Σχήματα θα είναι εφικτές και μετά την πληρωμή της εξόφλησης της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης για τη Βιωσιμότητα για χρονικό διάστημα που θα οριστεί σε επόμενη ανακοίνωση.

Featured Image