Δραματική διαμορφώνεται η κατάσταση με την επάρκεια νερού για άρδευση, κάτι που προιδεάζει για ένα δύσκολο καλοκαίρι στις αγροτικές περιοχές, όπου ήδη τίθενται και κάποια μέτρα περιορισμού.

Η ανομβρία δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα, την αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές.

Άρχισαν τα ποτίσματα στη Μαγνησία

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στη Μαγνησία παρά το γεγονός ότι πέρσι η περιοχή δέχτηκε μεγάλους όγκους νερού και αρκετές φορές μάλιστα. Όπως αναφέρει μιλώντας στο Agronewsbomb ο Θανάσης Κούντριας από την Αγρομηχανική Βόλου: “είμαστε πολύ νωρίς, στις αρχές Απριλίου και όσοι παραγωγοί έχουν ποτιστικά χωράφια, άρχισαν τα ποτίσματα σε σιτάρια, κριθάρια, αλλά και σε ηλίανθο, καλαμπόκια που τώρα σπέρνονται. Φοβάμαι ότι θα υπάρξουν προβλήματα στα φυτρώματα”.

Πεσμένη η στάθμη της λίμνης Σμοκόβου

Στην Καρδίτσα τον μεγάλο του προβληματισμό εκφράζει μιλώντας στο Agronewsbomb ο Αποστόλης Εκίζογλου, παραγωγός από την περιοχή των Σοφάδων. Όπως λέει: “σπέρνουμε πάλι τα τριφύλλια που μας τα κατέστρεψε ο Daniel, αλλά δεν ξέρουμε αν θα έχουμε νερό να ποτίσουμε, καθώς, η στάθμη της λίμνης Σμοκόβου έχει πέσει πολύ Νερά δεν υπάρχουν. Πέρσι αρδεύαμε από τη λίμνη με ένα κόστος στα 40 ευρώ και από πομόνες, πολύ υψηλότερα, 80 ευρώ το στρέμμα”.

Μεγάλο πρόβλημα στον Αλφειό

Αλλά και στην Ηλεία, ίδια περιγράφει την κατάσταση μιλώντας στο Agronewsbomb ο παραγωγός Δημήτρης Κανελλόπουλος. Όπως λέει: “στη νότια Ηλεία έχουν στερέψει τα ρέματα και ο Αλφειός ποταμός καταγράφει ιστορικό χαμηλό, ενώ ήδη υπάρχουν φόβοι στην περιοχή ότι θα κινδυνεύσει η αρδευτική διαδικασία γιατί μέσω του Αλφειού ποτίζονται οι καλλιέργειες σε ποσοστό 70% του νομού μας”.

Χωρίς νερά κι άλλες περιοχές

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb, παρόμοια είναι η κατάσταση με την ξηρασία και σε άλλες περιοχές της χώρας, μερικές εκ των οποίων, είναι η Βοιωτία, όπως μας ανέφερε ο αγρότης Γιάννης Βάγκος, αλλά και η Αργολίδα-Κορινθία, όπως μας λένε ελαιοπαραγωγοί των περιοχών αυτών, που ήδη εδώ και χρόνια δυσκολεύονται να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους.

Στην Φθιώτιδα, όπως λέει στο Agronewsbomb ο αγρότης και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Δήμου Καμμένων Βούρλων, κ. Νίκος Αντερριώτης: “εμείς εδώ ποτίζουμε από γεωτρήσεις, αλλά ο υδροφόρος ορίζοντας έχει… στεγνώσει. Υπάρχει φόβος ότι θα χαθούν παραγωγής φέτος, σε ελιές, φιστίκια κ.λπ. καθώς δεν υπάρχει νερό. Οι γεωτρήσεις τροφοδοτούνται από τα χιόνια που πέφτουν στο βουνό το χειμώνα, αλλά φέτος για ποια χιόνια να μιλήσουμε;”.

Στέγνωσαν οι κάμποι στην Κρήτη

Featured Image

Στεγνωμένοι παραμένουν πολλοί κάμποι στην Κρήτη. Η σελίδα ΔιαSOSτε τη Μεσαρά φιλοξενεί ένα βίντεο με αγρότες που προσπαθούν να ανοίξουν κάποια τρύπα στο έδαφος, μάλλον για να κάνουν κάποια περίφραξη και όπως φαίνεται παρότι είμαστε στις αρχές Απρίλη, από την τρύπα φαίνεται η κατάσταση ανυδρίας του υπεδάφους, που είναι ξηρό και με ελάχιστη υγρασία.

Το βίντεο μπορείτε να το δείτε εδώ:

https://www.facebook.com/diasostetimesara/videos/973379971027418

Δήμοι ανακοινώνουν μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης

Ολοένα και αυξάνουν εν τω μεταξύ οι δήμοι που λαμβάνουν μέτρα εξοικονόμησης νερού στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας.

Στη λίστα εκείνων που παίρνουν μέτρα προστέθηκε και ο δήμος Γόρτυνας ο οποίος ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται από 1ης Μαΐου οπότε και ξεκινά η νέα αρδευτική περίοδος, η χρήση νερού ύδρευσης για μη βασικές χρήσης όπως το πλύσιμο αυλών, αυτοκινήτων και κοινόχρηστων χώρων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, δικαίωμα χρήσης νερού για άρδευση θα έχουν μόνο όσοι ποτίζουν με σταγόνες. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: “Ενημερώνουμε τους δημότες μας ότι, εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, ως ημερομηνία έναρξης της αρδευτικής περιόδου στον Δήμο Γόρτυνας ορίζεται η 1η Μαΐου 2024. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης και τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ο Δήμος Γόρτυνας θα προχωρήσει στην εφαρμογή των παρακάτω προληπτικών μέτρων:

Εντατικοποίηση των ελέγχων, επιβολή προστίμων και αφαίρεση υδρομέτρων, σε περιπτώσεις παραβίασης των κανονισμών ύδρευσης και άρδευσης (φαινόμενα υδροκλοπής, παράνομες συνδέσεις, ρολόγια που έχουν παραβιαστεί κλπ.)

Απαγόρευση χρήσης νερού ύδρευσης για μη βασικές χρήσεις (π.χ. για πλύσιμο αυλών, κοινόχρηστων χώρων ή αυτοκινήτων)

Δικαίωμα χρήσης νερού για άρδευση θα έχουν μόνο όσοι ποτίζουν με σταγόνες, σε συνεννόηση με τους υδρονομείς και με την προϋπόθεση να έχουν προσκομίσει αποδεικτικό εξόφλησης των λογαριασμών νερού ή ρύθμισης των οφειλών τους προς τον Δήμο.

Παράλληλα, ο Δήμος Γόρτυνας εντείνει τις προσπάθειές του για την συστηματική παρακολούθηση δικτύων και δεξαμενών, με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση τυχόν διαρροών, για τον έλεγχο και την καταγραφή της στάθμης πηγών, δεξαμενών και γεωτρήσεων, καθώς και για την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης παρεμβάσεων που αφορούν στους τομείς της ύδρευσης και της άρδευσης. Επιπλέον, ως την λήξη της αρδευτικής περιόδου, δεν θα γίνονται δεκτές νέες αιτήσεις για αρδευτικά υδρόμετρα ή επεκτάσεις αρδευτικών δικτύων. Ευχαριστούμε θερμά για την κατανόηση και την συνεργασία και ευελπιστούμε στην συμβολή όλων, ώστε σε μια δύσκολη συγκυρία, να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διαχείριση και να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των δημοτών και νοικοκυριών στο πολύτιμο αγαθό του νερού”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image