Μόνο η βροχή μπορεί να ανατρέψει αυτόν τον κατήφορο.

Ανομβρία, επαναλαμβανόμενοι καύσωνες, ζημιές στην ελαιοπαραγωγή… Έτσι ξεκίνησε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της Μεσσηνίας όπου τα ελαιόδεντρα δεν ποτίζονται.

Κατά τον ίδιο, πριν από μερικούς μήνες όλα έδειχναν ότι φέτος θα είχαμε μια πολύ καλή ελαιοκομική χρονιά, παραγωγική, με καλή ποιότητα και με μεγάλες ποσότητες, όμως η ξηρασία και οι καύσωνες έως τώρα έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως πρόωρη ωρίμανση και συρρίκνωση, με περιπτώσεις όπου ο ελαιόκαρπος είναι μουμιοποιημένος και θα πέσει στο έδαφος.

Παράλληλα, υπάρχει κιτρίνισμα των φύλλων, όπως και άλλες ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο.

Τα παραπάνω, ξεκαθάρισε, ισχύουν για τους ξερικούς ελαιώνες, ενώ οι αρδευόμενοι έχουν πολύ καλύτερη εικόνα, έως άριστη, αφού όταν το δέντρο ποτίζεται στις υψηλές θερμοκρασίες, βγάζει υγιή καρπό και ποιοτικό προϊόν.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, όλα δείχνουν ότι αν στο επόμενο διάστημα δεν έχουμε βελτίωση των καιρικών συνθηκών, σε συνδυασμό με βροχή, θα υπάρξουν «τραγικές μειώσεις» τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητας του φετινού ελαιολάδου.

Featured Image

Με τα παραπάνω δεδομένα, λοιπόν, οι δύο ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας εδώ και καιρό κάνουν αυτοψίες και ολοκληρώνουν τις πρώτες καταγραφές, ενώ εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει και επιδείνωση, ευχόμενος πάντως να βρέξει.

Επίσης, σημείωσε πως υπάρχει συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου Πύλου – Νέστορος σύσκεψη, όπου συμμετείχαν ο διευθυντής του ΕΛΓΑ και οι δύο τομεάρχες, ενώ ακολούθησε επίσκεψη σε ελαιώνες, με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεθώνης, όπως είπε ο κ. Αναστασόπουλος, να είναι απελπιστική, εκφράζοντας το φόβο ότι είναι δύσκολα αναστρέψιμη.

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι η ζημιά είναι διαβαθμισμένη. Ως εκ τούτου, χρειάζεται εξατομίκευση και αφού υπάρξει πλήρης εικόνα, θα συνταχθούν έγγραφα και εκθέσεις από τις ΔΑΟΚ της Μεσσηνίας, αλλά και των άλλων νομών της Πελοποννήσου. Στη συνέχεια θα συνταχθεί έγγραφο του περιφερειάρχη, στο οποίο θα υποβάλλει τις εκθέσεις και θα ζητά τη στήριξη του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.

Ο κ. Αναστασόπουλος έκλεισε το θέμα λέγοντας ότι «έχουμε δρόμο μπροστά μας και, επιτέλους, να υπάρξει κάποια βροχή, για να ανατραπεί αυτός ο κατήφορος».

Π.Μπ.

Πηγή: tharronews.gr

Featured Image