Τι αναφέρει για την Τουρκία το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το USDA, για το βαμβάκι στην Τουρκία.
Παραγωγή
Η παραγωγή βαμβακιού στην Τουρκία για τη διαχειριστική χρονιά (MY) 2024/25 προβλέπεται να αυξηθεί στους 865.000 μετρικούς τόνους (MT, 3,97 εκατομμύρια μπάλες), καθώς οι αγρότες φύτευσαν μεγαλύτερες εκτάσεις λόγω προσωρινών αυξήσεων στις τιμές του βαμβακιού κατά την περίοδο φύτευσης και καλύτερων αποδόσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Παρά την αύξηση της παραγωγής, οι αγρότες εξακολουθούν να δυσκολεύονται να επιτύχουν επαρκή κέρδη για να καλύψουν τα αυξημένα κόστη παραγωγής.
Οι αγρότες αύξησαν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις κατά 6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (MY 2023/24), επεκτείνοντας τις εκτάσεις κατά 25.000 εκτάρια. Παράλληλα, οι αποδόσεις βελτιώθηκαν λόγω των καλών καιρικών συνθηκών. Ο κύριος λόγος για την αύξηση ήταν η προσωρινή άνοδος στις τιμές του βαμβακιού κατά την περίοδο φύτευσης.
Ωστόσο, οι αγρότες και οι γεωργικές οργανώσεις ζητούν αυξημένες επιδοτήσεις για να διατηρηθεί επαρκής παραγωγή. Η άμεση επιδότηση για την παραγωγή βαμβακιού έχει καθοριστεί σε 1,60 τουρκικές λίρες (TL) ανά κιλό για τη διαχειριστική χρονιά 2024/25 (περίπου 4,5 σεντ ανά κιλό με βάση τις συναλλαγματικές ισοτιμίες του Νοεμβρίου 2024). Αυτό το ποσό παραμένει στάσιμο για τρία συνεχή χρόνια, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση του κόστους παραγωγής.
Η Τουρκική Εθνική Επιτροπή Βαμβακιού (UPK) δήλωσε ότι οι επιδοτήσεις θα πρέπει να αυξηθούν σε 4-5 TL ανά κιλό (12-15 σεντ ανά κιλό) ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να καλύψουν τα κόστη τους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UPK, το κόστος παραγωγής του βαμβακιού ανέρχεται στα 29-30 TL ανά κιλό (83-86 σεντ ανά κιλό) για τη διαχειριστική χρονιά 2024/25, ενώ η τιμή πώλησης κυμαίνεται στα 24-25 TL ανά κιλό (69-72 σεντ ανά κιλό).
Βαμβάκι υπό το Πρόγραμμα Καλύτερου Βαμβακιού (BCI)
Η παραγωγή βαμβακιού υπό το πρόγραμμα Better Cotton Initiative (BCI) εκτιμάται σε περίπου 117.000 μετρικούς τόνους (περίπου 551.000 μπάλες) για τη διαχειριστική χρονιά 2023/24. Η παραγωγή BCI αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία καθώς η τουρκική βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης επιδιώκει να παράγει βιώσιμα και ανιχνεύσιμα προϊόντα για τις αγορές υψηλών απαιτήσεων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κατανάλωση
Η κατανάλωση βαμβακιού στην Τουρκία για τη διαχειριστική χρονιά (MY) 2023/24 προβλέπεται να φτάσει τους 1,48 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (6,78 εκατομμύρια μπάλες), μειωμένη κατά 25.000 μετρικούς τόνους (~2%) σε σχέση με την προηγούμενη διαχειριστική χρονιά και κατά 75.000 μετρικούς τόνους σε σχέση με την πιο πρόσφατη αναφορά.
Οι πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι τα εργοστάσια νημάτων λειτουργούν με χαμηλή δυναμικότητα, με ποσοστά χρήσης παρόμοια με την προηγούμενη χρονιά. Συνεπώς, η εγχώρια κατανάλωση αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα.
Η κατανάλωση βαμβακιού για τη διαχειριστική χρονιά 2024/25 εκτιμάται ότι θα παραμείνει κάτω από το πλήρες δυναμικό της λόγω των κακών μακροοικονομικών συνθηκών στην Τουρκία, που επηρεάζουν την αγοραστική δύναμη των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών τάξεων. Περίπου το 50% της παραγωγής ενδυμάτων στην Τουρκία προορίζεται για την εγχώρια αγορά. Παράλληλα, οι εξαγωγές ενδυμάτων παραμένουν χαμηλές.
Ο βασικός λόγος για τη μείωση των εξαγωγών ενδυμάτων στις παραδοσιακές αγορές, όπως η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι το αυξανόμενο κόστος παραγωγής στην Τουρκία σε σχέση με το δολάριο/ευρώ. Η κυβέρνηση της Τουρκίας (GoT) δεν επιτρέπει στη λίρα να υποτιμηθεί όσο θα έπρεπε για να αντανακλά τα ποσοστά πληθωρισμού, γεγονός που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.
Επιπλέον, η ουκρανική αγορά εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις συνέπειες της ρωσικής επιθετικότητας, γεγονός που έχει μειώσει σημαντικά τη ζήτηση για έτοιμα ενδύματα από την Ουκρανία, ενώ η ένοπλη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει πλήξει τις αγορές σε Ισραήλ, Παλαιστίνη και Λίβανο.
Οι ηγέτες της βιομηχανίας αναφέρουν ότι οι εγκαταστάσεις παραγωγής νημάτων λειτουργούν με ποσοστά δυναμικότητας 40-60% τον τελευταίο χρόνο, όπως και την προηγούμενη διαχειριστική χρονιά. Αυτό οφείλεται στη μείωση της ζήτησης για ενδύματα/ρούχα, που με τη σειρά της μείωσε τη ζήτηση για νήματα και υφάσματα.
Εισαγωγές βαμβακιού
Οι εισαγωγές βαμβακιού για τη διαχειριστική χρονιά (MY) 2024/25 προβλέπονται στους 775.000 μετρικούς τόνους (3,56 εκατομμύρια μπάλες), παραμένοντας σταθερές σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Αυγούστου 2024.
Κατά τους πρώτους δύο μήνες της διαχειριστικής χρονιάς 2024/25 (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2024), οι εισαγωγές βαμβακιού στην Τουρκία έφτασαν τους 100.663 μετρικούς τόνους (462.000 μπάλες), μειωμένες κατά 19% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης διαχειριστικής χρονιάς. Η σημαντική αυτή μείωση οφείλεται στη μείωση των παραγγελιών για έτοιμα ενδύματα στην Τουρκία, καθώς και στη χαμηλή εγχώρια ζήτηση για ρούχα.
Κατά τη διαχειριστική χρονιά 2023/24, οι εισαγωγές βαμβακιού έφτασαν περίπου τους 776.317 μετρικούς τόνους (3,56 εκατομμύρια μπάλες), μείωση κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι εισαγωγές για τη διαχειριστική χρονιά 2022/23 είχαν ήδη μειωθεί κατά 24% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Αυτή η συνεχής μείωση οφείλεται κυρίως στη μειωμένη ζήτηση για έτοιμα ενδύματα τόσο στις εγχώριες όσο και στις εξαγωγικές αγορές.
Εξαγωγές βαμβακιού
Οι εξαγωγές βαμβακιού από την Τουρκία για τη διαχειριστική χρονιά 2024/25 προβλέπονται στους 250.000 μετρικούς τόνους (1,15 εκατομμύρια μπάλες), μειωμένες κατά 17% σε σχέση με την προηγούμενη διαχειριστική χρονιά.
Κατά τους πρώτους δύο μήνες της διαχειριστικής χρονιάς 2024/25, οι εξαγωγές βαμβακιού ανήλθαν σε 26.030 μετρικούς τόνους (120.000 μπάλες), σημειώνοντας μείωση κατά 54% σε σχέση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.
Το 2023/24, η Τουρκία εξήγαγε 301.656 μετρικούς τόνους (1,39 εκατομμύρια μπάλες), καταγράφοντας αύξηση 61% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Οι κύριοι προορισμοί για βαμβάκι κλωστοϋφαντουργικής χρήσης ήταν η Κίνα, το Μπανγκλαντές, το Βιετνάμ, το Πακιστάν και το Ιράν. Η αύξηση αυτή εξαγωγών ήταν εξαιρετική, καθώς παραδοσιακά το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού βαμβακιού χρησιμοποιείται στην εγχώρια βιομηχανία νημάτων.
Newsroom Agronewsbomb