Ειδήσεις σχετικά με τις ημερομηνίες πληρωμής των περσινών επιδοτήσεων έβγαλε σχετική συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Σερρών της Ελληνικής Λύσης, Κ. Μπούμπα.

Ο κ. Διονύσης Σταμενίτης υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διέψευσε σχετικά ρεπορτάζ που γράφονται σε μερίδα του αγροτικού Τύπου σε σχέση με τα ποσά που υποτίθεται πως καλείται να πληρώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, έρχεται εξόφληση σε αρκετές επιδοτήσεις.

Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός ανέφερε τα εξής: “Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Αγαπητέ συνάδελφε, θα μείνω λίγο σε αυτά που γράψατε στο κείμενο της ερώτησής σας, γιατί σήμερα ασχοληθήκατε με πάρα πολλά ζητήματα. Κοιτάξτε, έχω κληθεί και άλλες φορές να απαντήσω σε θέματα σχετικά με τα οικολογικά ζητήματα από την προηγούμενη χρονιά ακόμα, του 2023, τότε που μερικοί συνάδελφοί σας έβλεπαν μόνο προβλήματα και προβλέπατε αποτυχία στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή τους, παρά το γεγονός ότι στην πράξη διαψεύστηκαν. Πληρώθηκαν οι παραγωγοί, όπως πληρώνονταν κάθε χρόνο, με ελάχιστες διαφορές που θα ολοκληρωθεί η πληρωμή 15 Οκτωβρίου. Υπήρχε η καθυστέρηση της πληρωμής των οικολογικών σχημάτων, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Τώρα μας εγκαλείτε για το 2024.

Η εφαρμογή του στο 2023, το πρώτο έτος εφαρμογής, πράγματι δεν ήταν εύκολη για καμία χώρα. Ωστόσο, όπως είπα και προηγουμένως, το υλοποιήσαμε με επιτυχία. Οι παραγωγοί πληρώθηκαν και τον Μάιο και τον Ιούνιο σχεδόν σε όλο το ποσό, εκτός από τις πληρωμές που ολοκληρώνονται μέχρι 15 Οκτωβρίου.

Άρα, λοιπόν, και στα οικολογικά σχήματα υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς και πλήρης απορρόφηση χρημάτων, πράγμα που αποτελούσε και τον δύσκολο στόχο-πρόκληση για όλα τα μέλη. Αυτό αποδεικνύει ότι και οι περσινές μομφές για ασάφειες και ανεπάρκειες ήταν τουλάχιστον υπερβολικές. Έρχεστε τώρα και κάνετε λόγο ξανά για καθυστερήσεις και ελλείψεις.

Πέρυσι, πρώτο έτος εφαρμογής, διαπιστώθηκαν από όλες τις χώρες δυσκολίες και στρεβλώσεις. Γι’ αυτό άλλωστε υπήρχαν και αντιδράσεις πανευρωπαϊκά. Αυτές οι διαπιστώσεις οδήγησαν στην πρώτη τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου από τη χώρα μας, η οποία επέτρεψε την απλούστερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή τους.

Παράλληλα, ως κράτος-μέλος επικοινωνήσαμε όλες τις διαπιστώσεις μας στο ανώτερο δυνατό επίπεδο των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τεκμηριωμένες προτάσεις και συμμαχίες με κράτη-μέλη διεκδικήσαμε, προτείναμε αλλαγές, απλοποιήσεις και βελτιώσεις μέσω αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ και καταφέραμε, πράγματι, την τροποποίηση πολλών σημείων του κανονιστικού πλαισίου.

Featured Image

Ενδεικτικά αναφέρω, γιατί πρέπει οι παραγωγοί να γνωρίζουν: Εξαίρεση των εκμεταλλεύσεων έως εκατό στρέμματα από ελέγχους και κυρώσεις της αιρεσιμότητας. Απαλοιφή της υποχρεωτικής αγρανάπαυσης. Εντοπισμένες εξαιρέσεις στα πρότυπα για καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση. Ευελιξία σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας. Δυνατότητα περισσότερων τροποποιήσεων των στρατηγικών σχεδίων. Οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις αποτυπώθηκαν μόλις τον Μάιο του 2024 στον Κανονισμό 2024/1468 που τροποποιεί τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2021/2115 και 2021/2116 και συνέχεια έπρεπε να ενσωματωθούν στο εθνικό θεσμικό πλαίσιο με τροποποίηση των εφαρμοστικών αποφάσεων που αφορούν την αιρεσιμότητα και τα οικολογικά σχήματα.

Πράγματι, παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν οι ευρωεκλογές και στη συνέχεια αλλαγές στην πολιτική ηγεσία, γεγονός που σημαίνει αυτονόητες καθυστερήσεις, οι υπηρεσίες μας προχώρησαν σε τροποποίηση των εφαρμοστικών αποφάσεων και οι περισσότερες από αυτές ήταν έτοιμες μέσα στο καλοκαίρι.

Μάλιστα, αξίζει να πούμε ότι όλες σχεδόν έχουν τροποποιηθεί έως και τέσσερις φορές από την αρχική τους έκδοση και δύο φορές μέσα στο 2024. Την πρώτη για να ενσωματώσουν τις αλλαγές από την τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου και τη δεύτερη για να εναρμονιστούν με τροποποιημένο ενωσιακό πλαίσιο. Είναι ένα γεγονός που μαρτυρά όχι μόνο τη γρήγορη ανταπόκριση των υπηρεσιών μας, αλλά και ότι η επικαιροποίηση των εφαρμοστικών αποφάσεων είναι μια δυναμική διαδικασία συνεχούς αναπροσαρμογής.

Άρα, απομένουν λίγες για τις οποίες η τροποποίηση δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και υπογραφεί, επειδή απαιτούσαν περισσότερη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή με συναρμόδιες υπηρεσίες αυτά της αιρεσιμότητας και κάποιων οικολογικών σχημάτων. Ως στόχο έχουμε τη διαβεβαίωση των αρμοδίων υπηρεσιών ότι και αυτές βρίσκονται στο τελικό στάδιο και θα κατατεθούν άμεσα για εφαρμογή.

Θέλω να τονίσω, γιατί το είπατε, ότι μέχρι σήμερα που συζητάμε, πεντακόσιες εβδομήντα επτά χιλιάδες δηλώσεις έχουν οριστικοποιηθεί, από αυτές τις εξακόσιες δεκαπέντε, εξακόσιες είκοσι χιλιάδες που ήταν πέρυσι. Στον χρόνο που υπολείπεται θα ολοκληρωθούν και αυτές, όπως γίνεται με τις μεταβιβάσεις.

Οι παραγωγοί, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, θα πληρωθούν στον χρόνο που πρέπει και δεν θα χαθεί ούτε 1 ευρώ από τους παραγωγούς, είτε στην προκαταβολή είτε στη β’ δόση”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image