Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πριν λίγες ημέρες στη βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση Μπούμπα.

“Εμείς τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΛΓΑ δεν θα τον αλλάξουμε. Ήταν απαραίτητος ο χρόνος που αφιέρωσα στην πρωτολογία μου. Δεύτερον, έγινε συλλογική σύμβαση μεταξύ των εργαζομένων στον ΕΛΓΑ και διαπραγματεύτηκε η Διοίκηση με τον μοναδικό σύλλογο των μόνιμων. Και επειδή αναφέρατε κάτι με αυτοκίνητα για ενοικίαση, ό,τι ισχύει για τους μόνιμους ισχύει και για τους εποχιακούς οι οποίοι εργάζονται με οκτάμηνο”, ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας και το θέμα της σύμβασης των εργαζομένων στον οργανισμό. Ενώ πρόσθεσε πως “οι προσλήψεις διενεργούνται μέσω ΑΣΕΠ κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4765/2021 για την αντιμετώπιση εποχιακών και άλλων περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών για τον εντοπισμό απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών”.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Και τώρα προχωράμε στην τέταρτη με αριθμό 483/4-2-2025 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Σερρών της Κ.Ο. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» κ. Κωνσταντίνου Μπούμπα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Εργασιακά προβλήματα των συμβασιούχων γεωπόνων του ΕΛΓΑ».
Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Σας ευχαριστώ θερμά, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μιλάμε για ένα ζήτημα το οποίο έχει κοινωνικές προεκτάσεις απέναντι σε ανθρώπους οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε νευραλγικές θέσεις σε ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ. Πολλά έχουν ακουστεί για τον ΕΛΓΑ, για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ και για το νομοσχέδιο που θέλετε να φέρετε σε λίγους μήνες. Μάλιστα, υπάρχει μια έκδηλη ανησυχία στους αγρότες ότι ο ΕΛΓΑ θα ιδιωτικοποιηθεί κατά ένα μεγάλο μέρος και αυτό πρέπει να τους το πούμε. Μπορεί να μπήκαν και άλλα καιρικά φαινόμενα, όπως της ξηρασίας στις αποζημιώσεις, αλλά η ιδιωτικοποίηση έρχεται οσονούπω.

Σε ό,τι αφορά, όμως, αυτούς τους γεωπόνους, οι οποίοι δεν έχουν τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις και το καταστατικό του ΕΛΓΑ σε ό,τι αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα, καλύπτουν ανάγκες του ΕΛΓΑ. Είναι περίπου διακόσιοι πενήντα με τριακόσιοι στον αριθμό εν Ελλάδι και οι άνθρωποι δεν έχουν τα δικαιώματα του μόνιμου προσωπικού και είναι επί ξύλου κρεμάμενοι σε πάρα πολλά ζητήματα. Για παράδειγμα, για τα αυτοκίνητα τα οποία χρησιμοποιούν κάνουν ιδιωτικά συμφωνητικά με τις εταιρείες. Οι επιβαίνοντες σε αυτά συνάδελφοί τους δεν είναι ασφαλιστικά καλυμμένοι, μπαίνουν σε δύσβατες αγροτικές περιοχές και έχουν σημειωθεί ατυχήματα τα οποία δεν καλύπτονται, διότι ο ΕΛΓΑ δεν εμφανίζεται πουθενά εδώ. Άρα, λοιπόν, κάνουν ένα επάγγελμα με το επίσταμαι που έχουν ως επιστημονική κατάρτιση και είναι και επικίνδυνο λόγω της μορφολογίας του εδάφους, αφού η εκτίμηση πρέπει να γίνει σε αγρούς που είναι σε δύσβατες περιοχές.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημά τους είναι, επίσης, ότι αυτοί οι αναπληρωτές γεωπόνοι, περίπου τριακόσιοι, για να πληρώσουν τις θέσεις που είναι κενές στον ΕΛΓΑ δεν παίρνουν επίδομα μετακίνησης στον τόπο που ξεκινούν την εργασία τους. Αν, δηλαδή, ο γεωπόνος από τις Σέρρες -συναδέλφισσά μου- ή από το Κιλκίς -τους οποίους ξέρω και προσωπικά- ξεκινάει την εργασία από την Πάτρα, ο μόνιμος γεωπόνος θα πάρει τα οδοιπορικά μέχρι την Πάτρα. Ο συμβαλλόμενος δεν θα τα πάρει. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν παίρνουν και επίδομα σίτισης. Παίρνουν μόνο τη διαμονή σε ξενοδοχεία και σε κάποια άλλα σπίτια που μένουν.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Άρα, λοιπόν, βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να χωρίζουμε τους γεωπόνους σε ιππείς και μη ιππείς, σε πληβείους και πατρίκιους. Δεν γίνεται να έχουμε γεωπόνους δύο κατηγοριών.
Μάλιστα, κύριε Υπουργέ, κύριε Σταμενίτη, εκτός από πτυχιούχος Πολυτεχνικής Σχολής, ξέρω ότι έχετε κάνει και ένα μεταπτυχιακό Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης στη Γεωπονική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Άρα, λοιπόν, έχετε γνώσεις και για την επιστήμη του γεωπόνου. Δεν μπορούν, λοιπόν, οι γεωπόνοι να αντιμετωπίζονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Πρέπει να γίνουν άμεσες προσλήψεις στον ΕΛΓΑ και πρέπει να χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας απέναντι στις εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στο καταστατικό του ΕΛΓΑ. Μάλιστα, οι άνθρωποι ζητούν εκ του σύνεγγυς, διά ζώσης μία συνάντηση μαζί σας, για να εκθέσουν όλα τα προβλήματά τους, να τα τεκμηριώσουν, να τους ακούσετε και να αφουγκραστείτε το πρόβλημά τους, διότι εδώ ο ΕΛΓΑ έχει πολλές κενές θέσεις. Όμως, εσείς βολεύεστε με αυτό τον τρόπο, κύριε Σταμενίτη, για πολλούς και διάφορους λόγους.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή.

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Ό,τι γίνεται με τους αναπληρωτές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια γίνεται κι εδώ με μόνη διαφορά ότι εδώ οι συνθήκες είναι χειρότερες σε ό,τι αφορά τους γεωπόνους, τους επιστήμονες, δηλαδή, τους οποίους καλείτε σε θεομηνίες και σε έκτακτες ανάγκες, όπως ήταν ο «Ιανός».

Πάρτε προσωπικό στον ΕΛΓΑ. Διότι και οι αγρότες στενοχωριούνται, θυμώνουν και ανησυχούν, αλλά και οι γεωπόνοι ως επιστήμονες με την αντίστοιχη εξειδίκευση και επιστημονική κατάρτιση της γεωπονικής επιστήμης από την οποία έχουν αποφοιτήσει αισθάνονται παραγκωνισμένοι. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Αγαπητέ συνάδελφε, κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας πω ότι δεν υφίσταται θέμα ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Μακάρι!

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Είναι κάτι που έχουμε δηλώσει πάρα πολλές φορές. Ο ΕΛΓΑ θα διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του. Και ξέρετε ότι τα χρόνια της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει υποστηριχθεί στον μέγιστο βαθμό. Άλλωστε, γι’ αυτό και ενισχύσαμε τον ΕΛΓΑ με πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ, καθώς έχει πληρώσει 1,5 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις, όταν οι εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ έφταναν τα 800 εκατομμύρια. (AD)

Τώρα θα μιλήσω λίγο τεχνικά, για να μπορούμε να βάλουμε τα πράγματα σε μία ακριβώς σωστή βάση. Ξεκαθαρίζω δύο πράγματα. Πρώτον, ο ΕΛΓΑ ως φορέας Γενικής Κυβέρνησης ακολουθεί απαρέγκλιτα ό,τι ορίζουν οι αποφάσεις της Γενικής Κυβέρνησης και η εθνική νομοθεσία εν γένει. Δεύτερον, οι συμβασιούχοι εποχιακοί υπάλληλοι αποτελούν χωρίς αμφιβολία έναν βασικό πυλώνα στον οποίο έχει στηριχθεί και στηρίζεται ο Οργανισμός για να φέρει σε πέρας το έργο του.

Ας δούμε, όμως, πώς έχουν τα πράγματα όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Τον Δεκέμβριο του 2024 εκδόθηκε η Απόφαση 386303/2024 για την Έγκριση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τα έτη 2024, 2025 και 2026 των τακτικών υπαλλήλων, της νομικού συμβούλου και των δικηγόρων του ΕΛΓΑ. Η συγκεκριμένη σύμβαση ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ του Συλλόγου των Εργαζομένων και της Διοίκησης του Οργανισμού. Για τη διαπραγμάτευση αυτή και την υπογραφή της εφαρμόστηκαν όλα όσα ορίζονται στον ν. 1790/1988 για τον ΕΛΓΑ και στον ν. 1876/1990 για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ο ν. 1790/1988 στο άρθρο 8 ορίζει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ είναι αρμόδιο να αποφασίσει για την κατάρτιση των Ειδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και στο άρθρο 10 ότι τις υπογράφει ο Πρόεδρος ως ανώτατο εκτελεστικό όργανο.

Ο ν. 1876/1990 ορίζει ότι στο άρθρο 3 οι Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις συνάπτονται από συνδικαλιστικές οργανώσεις επιχείρησης που καλύπτει τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από την κατηγορία, τη θέση ή την ιδιότητά τους. Στο άρθρο 4 ορίζεται ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να διαπραγματεύονται για τη συλλογική σύμβαση, ενώ στο άρθρο 6 ορίζεται ότι ικανότητα για σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έχουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων και οι εργοδότες. Από την πλευρά των εργαζομένων, ικανότητα σύναψης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έχει η πλέον αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων.

Αυτά ακριβώς ακολουθήθηκαν. Ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΛΓΑ που είναι και ο μοναδικός σύλλογος εργαζομένων του Οργανισμού, διαπραγματεύτηκε με τη Διοίκηση του Οργανισμού και κατέληξαν σε συλλογική σύμβαση, η οποία και τελικά συνάφθηκε. Μάλιστα, όλα αυτά έγιναν μετά από τρία χρόνια, αποκτήσαμε συλλογική σύμβαση και αυτό είναι και μια επιτυχία του Οργανισμού. Στον ίδιο νόμο και συγκεκριμένα στο άρθρο 5 ορίζεται ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων της ίδιας επιχείρησης, κλάδου ή επαγγέλματος δικαιούνται να παρέμβουν στις διαπραγματεύσεις που τους αφορούν. Όμως, Σύλλογος Συμβασιούχων ΕΛΓΑ δεν υφίσταται. Γι’ αυτό και δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Υφίσταται, όμως, μόνο η Πανελλήνια Ένωση Συμβασιούχων Γεωπόνων, η οποία πράγματι απέστειλε τον Μάρτιο του 2024 με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην πολιτική ηγεσία ένα αίτημα για διάλογο επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Το αίτημα απευθυνόταν σε μένα και στη Διοίκηση του ΕΛΓΑ. Θεσμικά, η πολιτική ηγεσία δεν είναι αρμόδια για να διαπραγματευτεί και να λάβει τέτοια απόφαση. Προανέφερα, άλλωστε, το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.

Ο δικός μας ρόλος σε δεύτερο χρόνο είναι η έγκριση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία έχει προκύψει μετά από διαπραγμάτευση των μοναδικών εκπροσώπων των εργαζομένων και του εργοδότη. Άλλωστε, όπως σαφώς ορίζει ο νόμος, σε κάθε συλλογική σύμβαση για τη χορήγηση μη μισθολογικών παροχών επισυνάπτεται μελέτη με τον αριθμό των εργαζομένων που αφορά η παροχή, την προκαθορισμένη δαπάνη και τον τρόπο κάλυψής της, η οποία εγκρίνεται από τις οικονομικές Υπηρεσίες. Επομένως, αν αυτή είναι πάνω από 5.000 ευρώ, εγκρίνεται από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.

Σας περιέγραψα ακριβώς το τι έγινε και σας περιέγραψα ακριβώς τι αναφέρουν οι κείμενες διατάξεις. Στη δευτερολογία μου θα αναφερθώ συγκεκριμένα επί του ζητήματος. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ορίστε, κύριε Μπούμπα, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Ακούστε, κύριε Υπουργέ, για τον ΕΛΓΑ δεν είναι της παρούσης. Θα το συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή, διότι υπάρχουν πολλές αδικίες στον ΕΛΓΑ. Για παράδειγμα, αν δεν υπάρχουν λιμνάζοντα νερά κάτω, δεν θεωρείται ότι είναι πλημμύρα για να αποζημιωθούν οι αγρότες, αν είναι επικλινές το χωράφι και θα πρέπει να μπει στο de minimis και ούτω καθεξής.

Όμως, εδώ επίκειται αύξηση των ασφαλίστρων σε ό,τι αφορά τον Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, τον ΕΛΓΑ. Αυτό ακούγεται. Μακάρι να μην το ιδιωτικοποιήσετε κατά το ήμισυ, δηλαδή 50% να καλύπτει το κράτος από τον κρατικό προϋπολογισμό και το άλλο 50% οι αγρότες να μπορούν να το καλύψουν από μόνοι τους, γιατί οι αγρότες δεν μπορούν. Ποιος θα τους ασφαλίσει από τον ιδιωτικό τομέα, όταν έχει να κάνει με καιρικά φαινόμενα; Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.

Πάμε λίγο τώρα στους γεωπόνους. Για να τελεσφορήσει αυτό και να έχουμε κάθε επίλυση κοινωνικής αντιξοότητας, τα ερωτήματα που θέτω ως Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης προς εσάς είναι απλά. Όμως, το απλό είναι δύσκολο. Το σύνθετο, για να μπερδεύουμε και να θολώνουμε τα νερά σε πολλές περιπτώσεις, είναι εύκολο. Εδώ οι άνθρωποι ζητούν ίση μεταχείριση με τους μόνιμους, όπως γίνεται στους συμβασιούχους σε άλλους Οργανισμούς, όπως είναι ο ΕΛΓΟ ή ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό είναι το ένα.

Δεύτερον, ζητούν αυτοκίνητα που να αναλαμβάνει ο ΕΛΓΑ για να μην είναι ανασφάλιστοι σε περίπτωση ατυχημάτων.

Τρίτον, ζητούν αύξηση του πλαφόν, αύξηση της χιλιομετρικής απόστασης και να τους δίνετε αυτό το επίδομα σίτισης που οι μόνιμοι παίρνουν, γιατί και αυτοί άνθρωποι είναι και το χρειάζονται. Και ξέρετε, τα έξοδα είναι πολλά, αλλά πρέπει να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να ασκήσουν τα επιστημονικά τους καθήκοντα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Πρέπει να αποσαφηνίσετε και μια άλλη διαδικασία σε ό,τι αφορά την επαναπρόσληψη με τη νέα προκήρυξη. Δεν τους έχετε διευκρινίσει αν πρέπει να παρέλθει δίμηνο ή τρίμηνο. Αν θέλετε την προσωπική μου γνώμη, αυτό το δίμηνο ή τρίμηνο γιατί να υπάρχει; Αυτοί οι άνθρωποι έχουν εμπειρία και έχουν προσφέρει τα μάλα μέσα από τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα. Κάποιοι, λοιπόν, με το που τελειώνει η προκήρυξη, για να προσληφθούν σύμφωνα με το άρθρο 36 και σε επείγουσες περιπτώσεις –αυτό λέει το συγκεκριμένο άρθρο- πρέπει να παρέλθει το δίμηνο. Αν πάμε από προκήρυξη σε προκήρυξη, από σοκ σε σοκ, πρέπει να παρέλθει το τρίμηνο.

Το αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι να χάνουν την ευκαιρία να δουλέψουν εκ νέου με συμβάσεις γεωπόνοι, οι οποίοι έχουν και την απαιτούμενη εμπειρία από όλες αυτές τις συνθήκες που έχουν περάσει για να κάνουν εκτιμήσεις στις ζημιές στα χωράφια. Δηλαδή, έχουν την εμπειρία, έχουν το «επίσταμαι», αλλά επειδή δεν έχει παρέλθει το δίμηνο ή το τρίμηνο, δεν μπορούν να επαναπροσληφθούν. Τώρα, θα μου πείτε, δίνετε την ευκαιρία σε νέο αίμα να εργαστεί. Σωστό είναι και αυτό, αλλά η εμπειρία είναι μεγάλος δάσκαλος απέναντι στις αγροτικές αποζημιώσεις λόγω των καταστροφών και των θεομηνιών.

Όμως, το ζήτημα είναι ότι πρέπει να δεσμευτείτε εσείς και να πείτε και στον Πρωθυπουργό ότι, επιτέλους, πρέπει να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ και σε άλλες Διευθύνσεις γεωργίας. Δεν είναι πανάκεια να παίρνουμε τώρα εποχικούς οκτώ μήνες, άντε να μπαλώσουμε την κατάσταση «Έλα εσύ από τη Θεσσαλονίκη ή από τα Γιαννιτσά…» -είστε και από τα Γιαννιτσά κιόλας- «…κατέβα στην Κρήτη να κάνεις εκτιμήσεις στα αμπέλια που καταστράφηκαν» και ούτω καθεξής.

Εδώ, λοιπόν, το ζητούμενο είναι να υπάρχει μια ισονομία και μια ισοπολιτεία που πρέπει να χαίρουν αυτοί οι άνθρωποι. Όμως, πρέπει να κάνετε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Και εμπειρία έχουν και πολλά χρόνια δουλεύουν ως συμβασιούχοι και ο ΕΛΓΑ έχει πολλές θέσεις που δεν έχουν καλυφθεί. Άρα, λοιπόν, πώς θα μιλούμε για μια στρατηγική στον αγροτικό τομέα που εσείς ηγείστε στο Υπουργείο, χωρίς να έχουμε στελεχωμένες τις Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και δη έναν Οργανισμό που αποζημιώνει για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα action plan, business plan, έναν αγροτικό σχεδιασμό –πείτε το όπως θέλετε- στον πρωτογενή τομέα;

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Εμείς στην Ελληνική Λύση δίνουμε βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή είναι ακρογωνιαίος αναπτυξιακός λίθος, για να μπορέσει ο ακρογωνιαίος αυτός ογκόλιθος όπως είναι ο πρωτογενής τομέας –ο οποίος έχει παραμεληθεί, έχει παραγκωνιστεί, έχει περιθωριοποιηθεί, έχει συρρικνωθεί- να φέρει απτά αποτελέσματα οικονομικής ευμάρειας στη χώρα. Αυτό έχουμε, πρωτογενή τομέα και τουρισμό. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες, μόνο που ο πρωτογενής πυλώνας είναι υποστελεχωμένος στις αρμόδιες Υπηρεσίες του και οι αγρότες είναι σε απόγνωση, πέρα από όλα τα άλλα που έχουν να αντιμετωπίσουν, δηλαδή διαφθορά, ατασθαλίες, σκάνδαλα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, πλασματικούς αγρότες καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει το μητρώο και οι αγρότες που είναι καθ’ όλα νόμιμοι, αδικούνται.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Μπούμπα, σας παρακαλώ. Έχετε φθάσει στα πέντε λεπτά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Εν κατακλείδι, κύριε Υπουργέ, λέω το εξής: Δώστε άμεση λύση στους συμβασιούχους γεωπόνους τώρα! Δεν πάει άλλο!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Να επαναλάβω για να γίνει κατανοητό ότι εμείς τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΛΓΑ δεν θα τον αλλάξουμε. Ήταν απαραίτητος ο χρόνος που αφιέρωσα στην πρωτολογία μου. Δεύτερον, έγινε συλλογική σύμβαση μεταξύ των εργαζομένων στον ΕΛΓΑ και διαπραγματεύτηκε η Διοίκηση με τον μοναδικό σύλλογο των μόνιμων. Και επειδή αναφέρατε κάτι με αυτοκίνητα για ενοικίαση, ό,τι ισχύει για τους μόνιμους ισχύει και για τους εποχιακούς οι οποίοι εργάζονται με οκτάμηνο. Όμως, όταν λέτε ότι δεν είναι ξεκάθαρο τι ισχύει με τους δύο μήνες ή τους τρεις μήνες και τους οκτώ, θα σας αναφέρω ότι οι προσλήψεις διενεργούνται μέσω ΑΣΕΠ κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4765/2021 για την αντιμετώπιση εποχιακών και άλλων περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών για τον εντοπισμό απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών.

Στο άρθρο 38 του συγκεκριμένου νόμου ορίζεται σαφώς ότι η διάρκεια απασχόλησης του προσωπικού δεν μπορεί να υπερβαίνει τους οκτώ μήνες σε δώδεκα μήνες συνολικού χρόνου. Είναι δε σε ισχύ το υπ’ αριθμόν 167/2004 Προεδρικό Διάταγμα για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον δημόσιο τομέα. Στο άρθρο 5 αυτού περιγράφεται ότι απαγορεύονται οι διαδοχικές συμβάσεις που καταρτίζονται και εκτελούνται μεταξύ του ίδιου εργοδότη και του ίδιου εργαζομένου με την ίδια ή παρεμφερή ιδιότητα, εφόσον μεταξύ των συμβάσεων αυτών μεσολαβεί διάστημα μικρότερο των τριών μηνών. Δεν είναι σαφή αυτά; Είναι σαφή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Για τη σίτιση…

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σε συνάντηση που έλαβε χώρα στο γραφείο μου με εκπροσώπους των συγκεκριμένων εργαζομένων δεν τέθηκε θέμα περί ασάφειας του νόμου. Συζητήσαμε θέματα προσλήψεων, ναι, αλλά ζήτημα ασάφειας του νόμου δεν τέθηκε.

Όσο για την αναγνώριση των τίτλων μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών, για να αναγνωριστούν, πρέπει να είναι συναφείς με το αντικείμενο απασχόλησης, όπως προκύπτει από την προκήρυξη. Το αναφέρετε γραπτά στην ερώτησή σας. Είναι ο ν. 4354/2015, άρθρο 9: «Σε περίπτωση απόφασης μη συνδρομής της συγκεκριμένης προϋπόθεσης, προβλέπεται και η διαδικασία ένστασης στον ΑΣΕΠ με τα παρακάτω».

Πρέπει, όμως, να σημειώσω τα εξής: Εμείς, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η μοναδική κυβέρνηση που τόλμησε το δύσκολο εγχείρημα της θεσμικής, επιχειρησιακής και τεχνολογικής αναμόρφωσης του ΕΛΓΑ, προκειμένου ο Οργανισμός να είναι βιώσιμος και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτού του εκσυγχρονισμού αξιολογούνται και οι ανάγκες του Οργανισμού υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, δηλαδή των αυξημένων ζημιών που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια με τη μείωση του μόνιμου προσωπικού, όπως αναφέρατε και εσείς. Προφανώς δεν καλύπτονται, όταν οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται ή μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες. Το τακτικό προσωπικό του ΕΛΓΑ ανέκτησε τριακόσια πενήντα έξι άτομα, εκ των οποίων οι διακόσιοι σαράντα οκτώ είναι γεωτεχνικοί. Το εποχιακό προσωπικό τα τελευταία χρόνια ανέρχεται σε διακόσια πενήντα άτομα από εκατόν πενήντα που ήταν παλιότερα, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι γεωτεχνικοί. Στις δε περιπτώσεις του «Daniel» και του «Elias» έφθασε στα τετρακόσια άτομα.

Άρα, λοιπόν, μελετούμε σοβαρά την αλλαγή αυτού του μείγματος τακτικών και εποχιακών υπαλλήλων. Πώς; Κατ’ αρχάς, με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Ήδη, έχει ολοκληρωθεί, μέσω ΑΣΕΠ, η πρόσληψη εξήντα υπαλλήλων, κυρίως γεωτεχνικών και αναμένονται και άλλοι σαράντα οκτώ, που έχουν εγκριθεί. Επιπλέον, έχουμε προσλήψεις και με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, οι λεγόμενοι ΙΔΟΧ, για χρονικό διάστημα ενός έτους με δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμα χρόνο.

Εδώ, μάλιστα, να αναφέρω ότι το θέμα των ΙΔΟΧ ήταν το μοναδικό θέμα που συζητήσαμε με εκπροσώπους των εποχιακών συμβασιούχων γεωπόνων σε συνάντηση που είχαμε.
Επομένως, καταλήγοντας, εφαρμόζεται ό,τι προβλέπεται θεσμικά. Ειδικά για την επέκταση συλλογικής σύμβασης πρέπει να ακολουθηθούν οι συγκεκριμένες διαδικασίες που αναφέρονται στο νομικό πλαίσιο.

Εμείς δεν αρνηθήκαμε την επέκταση συλλογικής σύμβασης. Ποτέ δεν τέθηκε στη διοίκηση του ΕΛΓΑ, ποτέ δεν συζητήθηκε. Επομένως, είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει ο σύλλογος εργαζομένων να το θέσει στον ΕΛΓΑ και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που σας ανέφερα στην πρωτολογία.

Οι γεωτεχνικοί είναι σταθεροί σύμμαχοί μας, πολύτιμοι εργαζόμενοι για τον ΕΛΓΑ. Άλλωστε, αυτοί είναι που έβγαλαν τόσα χρόνια τη δουλειά και έτσι μπόρεσαν οι παραγωγοί αγρότες να λάβουν τα ποσά των αποζημιώσεων που σας ανέφερα σε πάρα πολύ έντονες και δύσκολες συνθήκες, όπως ήταν οι κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» ή ο καθολικός παγετός του ’21 ή τα ζητήματα με τις ζωονόσους ευλογιάς και πανώλης. Γι’ αυτό και τους στηρίζουμε. Σας ευχαριστώ.

Newsroom Agronewsbomb