Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών (PMR) αρχίζει να εξαφανίζεται σιγά-σιγά, εύκολα στη Ρουμανία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από την Εθνική Αρχή Κτηνιατρικής και Ασφάλειας Τροφίμων (ANSVSA).
Έτσι, αφού… έσβησαν άλλα τρία κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών στην κομητεία Tulcea αυτή την εβδομάδα, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, 24 κρούσματα PMR εξακολουθούσαν να είναι ενεργά στη χώρα μας, εκ των οποίων 7 στην κομητεία Timiş και 17 στην κομητεία Tulcea.
«Η Εθνική Αρχή Κτηνιατρικής και Ασφάλειας Τροφίμων (ANSVSA) παρενέβη γρήγορα στη διαχείριση επιδημιών πανώλης μικρών μηρυκαστικών (PMR) στις κομητείες Tulcea, Constanța, Ialomița και Timiș, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του αριθμού των επιδημιών. Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί απόδειξη της αποτελεσματικότητας των μέτρων που εφαρμόζουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού, σεβόμενη την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία σε όλα τα κράτη μέλη», αναφέρεται σε δελτίο τύπου της υγειονομικής-κτηνιατρικής αρχής στο AgroTV την Παρασκευή.
Η Εθνική Κτηνιατρική Αρχή Υγειονομικής και Ασφάλειας Τροφίμων αναφέρει ότι τα πρόσθετα μέτρα για τον έλεγχο και την εξάλειψη του PMR, που προβλέπονται στην κοινή εντολή που εξέδωσαν οι ANSVSA, MADR και MAI, παραμένουν σε ισχύ, σύμφωνα με την Απόφαση Εφαρμογής της Επιτροπής.
«Εφιστούμε την προσοχή σε παράνομες δραστηριότητες, όπως μυστικές αποστολές ζώων, που μπορούν να προκαλέσουν δευτερογενή κρούσματα ασθενειών μακριά από τα αρχικά κρούσματα και που θέτουν σε κίνδυνο τις εξαγωγικές προσπάθειες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Οι εκπρόσωποι της ANSVSA διευκρινίζουν ότι το ίδρυμα βρίσκεται σε μόνιμη επαφή με κτηνοτρόφους, μεταφορείς και εξαγωγείς, συνεργάζονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου και την πρόληψη ζημιών στον κτηνοτροφικό τομέα και εφιστούν την προσοχή ότι οποιαδήποτε υποψία ασθένειας πρέπει να ειδοποιείται το συντομότερο δυνατό. ο νομός DSVSA.
Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι μια σοβαρή ιογενής ασθένεια που δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, αλλά προσβάλλει τα μικρά μηρυκαστικά, δηλαδή τα πρόβατα και τις κατσίκες, η θνησιμότητα των μολυσμένων ζώων μπορεί να φτάσει το 70%.
Πηγή: agro-tv.ro