Με χαμηλή ψυχολογία και έλλειψη ρευστότητας οι βαμβακοπαραγωγοί προσπαθούν να προχωρήσουν μπροστά. Σύμφωνα με τους πιο έμπειρους, η φετινή χρονιά, αποτελεί κρίσιμο σταυροδρόμι για την συνέχιση ή όχι της καλλιέργειας. Οι περισσότεροι αγρότες, είτε από έλλειψη προοπτικής όσον αφορά στις τιμές, είτε λόγω έλλειψης ρευστότητας, δεν έχουν κάνει όλες τις φροντίδες.
Ο Σταύρος Κοσουτζής, παραγωγός βαμβακιού από την Κομοτηνή: “είναι σε καλό δρόμο τα βαμβάκια στην περιοχή μας, αν και σε σχέση με την περσινή χρονιά, είναι λίγο πιο όψιμα. Το καλό είναι ότι δεν είχαμε προβλήματα από τετράνυχο για παράδειγμα, ούτε χρειάστηκαν πολλά ψεκάσματα. Λίγα πράσινα σκουλήκια είδαμε, ενώ τέλος του μήνα ψεκάζουμε προληπτικά. Πολλοί αγρότες δεν έχουν κάνει βασικές εργασίες λίπανσης, γιατί όλοι ανησυχούν για την τιμή. Έχουμε θερμοκρασίες ρεκόρ δεκαπενταετίας από την άλλη εδώ. Νερά δεν υπάρχουν, εκτιμώ πως στα μέσα Αυγούστου δεν θα έχουμε επάρκεια. Είναι κάτω η στάθμη στις περισσότερες γεωτρήσεις…”
Ο Χρήστος Σιδερόπουλος δήλωσε στο Agronewsbomb τα εξής: “το μεγάλο πρόβλημα σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας θα έχει να κάνει με τα διαθέσιμα νερά. Εκτιμώ, ότι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, το 30-40% των βαμβακιών στον άξονα Καρδίτσα – Λάρισα, θα μείνουν απότιστα το επόμενο διάστημα, που είναι και το πιο κρίσιμο, καθώς δεν υπάρχουν νερά αρκετά. Ήδη πολλοί ΤΟΕΒ έχουν αρχίσει και διαμαρτύρονται για την κατάσταση και τις επιπτώσεις που θα έχει όλο αυτό στις παραγωγές. Ακόμα και στη Γυρτώνη υπάρχει πρόβλημα. Αν τα αυλάκια δεν έχουν ικανό νερό μέσα, οι αγρότες δεν μπορούν να τραβήξουν. Για βαμβακοχώραφα που ποτίζονται από ιδιωτικές πομόνες, να πούμε πως τα βαμβάκια είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Είναι σηκωμένα, φορτωμένα, όμως τα νέα δεν είναι καλά για τις τιμές. Με 39 λεπτά σημερινή χρηματιστηριακή αξία, τα μηνύματα από την αγορά είναι ότι δεν θα φύγει πάνω από τα 45 λεπτά το κιλό στον παραγωγό, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά… Όλη αυτή η κατάσταση έχει αρχίσει και αλλάζει όλη τη φιλοσοφία του βαμβακιού, καθώς σε αυτή την καλλιέργεια δεν αποφασίζεις τελευταία στιγμή. Αν πάρεις 300 κιλά δεν βγαίνεις. Μια καλή κατάσταση ξεκινά από απόδοση 450 κιλά, αλλά τα πράγματα μόνο αισιόδοξα δεν είναι”.
Καλή χαρακτηρίζει τη χρονιά, όπως εξελίσσεται ο παραγωγός Στέργιος Λίτος, από τη Νιγρίτα Σερρών. Όπως μας λέει ο ίδιος: “είναι όψιμα σε σχέση με πέρσι τα βαμβάκια, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για συμπεράσματα, αν και σε γενικές γραμμές πάει καλά το πράγμα. Το βαμβάκι το κάνει ο Σεπτέμβρης, οι ζέστες το ευνοούν. Αυτή την περίοδο κάνουμε ποτίσματα και ραντίσματα, ενώ μετά τις 20 του μήνα θα αρχίσουμε εκτεταμένα ραντίσματα για το σκουλήκι. Μετά τις 20 του μήνα συνήθως υπάρχει έξαρση”.
Newsroom Agronewsbomb