Aυτοψία στις περιοχές που επλήγησαν από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά πραγματοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο του δήμου Αμαρίου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Παντελή Μουρτζανό.

Το κλιμάκιο επισκέφθηκε τις περιοχές που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τη φωτιά, συνομιλώντας με πυροσβέστες και κατοίκους των πληγεισών οικισμών, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη δημοτική κοινότητα Αποδούλου, όπου συζητήθηκαν τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής, με ιδιαίτερη έμφαση στις ζημιές που υπέστησαν οι δημόσιες υποδομές και οι αγροτικές εκτάσεις. Ο υφυπουργός επεσήμανε την ταχύτατη αντίδραση της πολιτείας στην κήρυξη των εν λόγω δημοτικών κοινοτήτων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εξετάστηκαν επίσης οι επιλογές για την άμεση και ολοκληρωμένη αποζημίωση των ζημιών, μέσω του Ταμείου Κρατικής Αρωγής και του ΕΛΓΑ, ενώ όπως υπογραμμίστηκε, είναι δεδομένο ότι καταστράφηκε ένα σημαντικό κομμάτι φυσικού πλούτου και περιουσιών, με απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, ελαιόδεντρα και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, από την ενεργοποίηση του Copernicus Emergency Management System, η έκταση της καμένης περιοχής υπολογίζεται περίπου στα 11,00 km². Η πρώτη αυτοψία που πραγματοποιήθηκε, είχε στόχο τον άμεσο συντονισμό για την καταγραφή των ζημιών και τον προγραμματισμό των απαραίτητων ενεργειών για την αποκατάσταση.

Featured Image

Ο κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι οι ακριβείς εκτιμήσεις των ζημιών είναι απαραίτητες για τη δίκαιη και άμεση αποζημίωση των πληγέντων, ενώ ο δήμαρχος Αμαρίου, Π. Μουρτζανός, μίλησε για την αναγκαιότητα άμεσων και συντονισμένων δράσεων που θα προωθήσουν την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών. Τόνισε επίσης, τη σημασία της απλοποίησης και βελτίωσης των διαδικασιών αποζημίωσης, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική στήριξη των πληγέντων.

Τέλος, ανακοινώθηκε πως πρόκειται να πραγματοποιηθούν συναντήσεις του δημάρχου Αμαρίου με τον υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Χρήστο Τριαντόπουλο, για την επιτάχυνση των αποζημιώσεων των παραγωγών και την εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών.

Πηγή: zarpanews.gr

Featured Image