Ταμπλάς μεγατόνων έπεσε… και πλάκωσε τους κτηνοτρόφους Στεφανοβικείου και Ριζομύλου, που ενημερώθηκαν χθες ότι η απαγόρευση χρήσης του περιφερειακού δικτύου επειδή το νερό είναι μολυσμένο, εκτός από τους ανθρώπους, αφορά και στα ζώα.

Υπάλληλοι του δήμου Ρήγα Φεραίου, αρκετά 24ωρα αφότου προέκυψε το πρόβλημα και αποκαλύφτηκαν τα δεκάδες κρούσματα, καλούσαν τηλεφωνικά κτηνοτρόφους στα δύο χωριά και ενημέρωναν πως για τις επόμενες μέρες τα ζώα τους, επειδή το νερό είναι ακατάλληλο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν το δίκτυο.

Όπως ήταν φυσικό σήμανε αμέσως συναγερμός. Αφενός οι περισσότεροι κυριεύτηκαν από το άγχος και την ανησυχία για τις επιπτώσεις που είχε μέχρι χθες στην υγεία των ζώων τους η χρήση του μολυσμένου νερού. Αφετέρου ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να αναζητήσουν τρόπους, ώστε τα ζώα τους να μην «σκάσουν» απότιστα και μάλιστα σε καιρικές συνθήκες με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Featured Image

«Με έπιασε πανικός. Όταν έχεις μεγάλη μονάδα, η τροφή και το νερό είναι το Α και το Ω για τα ζώα», επισήμανε έντρομος κτηνοτρόφος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Οι λύσεις που έχουν στη διάθεσή τους οι επαγγελματίες του κλάδου είναι μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα, είτε να ενεργοποιήσουν γεωτρήσεις που έχουν αλλά είναι ανενεργές και θα πρέπει να γίνουν οι σχετικές εργασίες προηγουμένως, ή να μεταφέρουν νερό με υδροφόρες που θα νοικιάσουν. Αυτή η λύση είναι αφενός κοστοβόρα και αφετέρου δεν είναι βέβαιο πως θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλοι.

Υπολογίζεται πως συνολικά στα δύο χωριά λειτουργούν περίπου 30 μονάδες, το σύνολο των οποίων μάλιστα είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες, με τους κτηνοτρόφους να δίνουν ακόμη μάχη για να ορθοποδήσουν.

Featured Image