Αρχίζουν και αντιλαμβάνονται αργά τι συμβαίνει με τις πληρωμές των αγροτών.

Για όσους παρακολουθούν τα αγροτικά δρώμενα και δη τις πληρωμές, είναι εύκολο να θυμηθούν πως και το 2014 επί κυβέρνησης ΝΔ, η κατάσταση με τις πληρωμές είχε φτάσει στο μη… χειρότερο. Περικοπές εξισωτικών, καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις και στα προγράμματα συνέθεταν τότε το σκηνικό για όσους έχουν κοντή μνήμη. Κάπως έτσι κι αφού μεσολάβησε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φθάσαμε στο σήμερα με τόσες αλλαγές στελεχών επί ΝΔ στον πιο κομβικό οργανισμό του ΥπΑΑΤ, αλλά καθώς φαίνεται τα πράγματα στις πληρωμές, αντί να πηγαίνουν προς τα μπρος, πάνε προς τα πίσω.

Το όλο σκηνικό έχει θορυβήσει και στους γαλάζιους βουλευτές οι οποίοι εισπράττουν μεγάλη δυσαρέσκεια από αγρότες και κτηνοτρόφους σε σχέση με τις πληρωμές. Πρώτη τους προβληματισμούς της σε σχέση με την κατάσταση έθεσε πριν λίγες ημέρες η βουλευτής Χανίων της ΝΔ Σέβη Βολουδάκη, ενώ ακολούθησαν Κουλκουδίνας και Μπουκώρος από Πιερία και Μαγνησία, αντίστοιχα, με αναφορές και στα χρήματα που ζητά πίσω το ΥπΑΑΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronewsbomb τις επόμενες ημέρες αναμένονται κι άλλες παρεμβάσεις βουλευτών, οι οποίοι έχουν φτάσει το ζήτημα ως το Μαξίμου, ζητώντας να ληφθούν μέτρα καθώς ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι.

Ολόκληρη η παρέμβαση Κουλκουδίνα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κ. Τσιάρα Κωνσταντίνο

ΘΕΜΑ: «Η πλημμελής λειτουργία και τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ οδηγούν στην απαίτηση επιστροφής χρημάτων από τους αγρότες»

Κύριε Υπουργέ,

Πρόσφατα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ απέστειλε ειδοποιητήρια σε αγρότες για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στο πλαίσιο των καθεστώτων άμεσων ενισχύσεων σε όλη την Ελλάδα.

Το ζήτημα ανέκυψε από λάθος πληρωμές που έγιναν, στα τέλη Ιουνίου του 2023, κατά την εξόφληση της ενίσχυσης του 2022 και οφείλονται σε λάθος υπολογισμούς του τεχνικού συμβούλου, που υπολόγισε τις πληρωμές με βάση τα δικαιώματα του 2021 και όχι του 2022.

Featured Image

Το συνολικό ποσό υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ και όπως είναι φυσικό δημιούργησε κλίμα αναστάτωσης στους αγρότες που έλαβαν τα ειδοποιητήρια από τη στιγμή που οι ίδιοι δεν ευθύνονται για αυτό το λάθος και μάλιστα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την επιστροφή των χρημάτων μέχρι τις 29 Οκτωβρίου. Το θέμα αγγίζει 200.000 περίπου αγρότες που έλαβαν τα ειδοποιητήρια αλλά έχει ευρύτερες προεκτάσεις με δεδομένα όπως:

-Η αύξηση του κόστους παραγωγής που αποτελεί πρόσθετη επιβάρυνση για τους αγρότες.

-Οι δανειακές, ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις των αγροτών που πρέπει να αποπληρωθούν.

Ταυτόχρονα όμως τίθεται ζήτημα σε ότι αφορά στην πλημμελή και προβληματική λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, που ενδέχεται να τον θέσει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δημιουργηθούν προβλήματα στις ενισχύσεις προς τους αγρότες.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Με δεδομένα τα προβλήματα από την αύξηση του κόστους παραγωγής που επιβαρύνει τους αγρότες, προτίθεται να προχωρήσει σε ειδική ρύθμιση σε ό, τι αφορά στην απαίτηση επιστροφής των χρημάτων που καταβλήθηκαν από λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ;

2. Με δεδομένο το συγκεκριμένο πρόβλημα που δημιουργήθηκε προτίθεται να προχωρήσει στην εξυγίανση και αναδιοργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ;

3. Υπάρχει διαβεβαίωση από την πλευρά του Υπουργείου ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα με τις ενισχύσεις που θα πρέπει να καταβάλλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπυρίδων Κουλκουδίνας

Βουλευτής Πιερίας

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image