Με πολλά προβλήματα ξεκίνησε η συλλογή του κερασιού, καθώς στην έλλειψη ψύχους, ήρθαν να προστεθούν χαλαζοπτώσεις την εποχή συγκομιδής των πρώιμων ποικιλιών, αλλά και έντονες βροχοπτώσεις.

Σε περιοχές, όπως η Πέλλα και άλλου, οι παραγωγοί παραπονιούνται για σχισίματα στους καρπούς, οι οποίες επιφέρουν και μεγάλο πλήγμα στο εισόδημά τους, όπως φαίνεται και στις δυο παρακάτω φωτογραφίες.

Εξίσου μεγάλες ζημιές παρατηρούν οι παραγωγοί και στα όψιμα κεράσια της Έδεσσας, λόγω της πρωτοφανούς έλλειψης ψύχους όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Δείτε και σχετική φωτογραφία σημερινή:

Η κατάσταση στην Πιερία

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης Πιερίας «Ο Άγιος Λουκάς», κ. Δημήτρης Ντούρος ανέφερε στο Agronewsbomb τα εξής: “έχει τελειώσει η ανθοφορία στην περιοχή μας και σε κάποιες ποικιλίες έχουμε μπει στο στάδιο του καρπιδίου. Γενικά δεν έχουμε προβλήματα από τον καιρό. Γύρω στις 13 Μάη, εκτιμώ, πως θα αρχίσουμε τη συλλογή του προϊόντος, ανάλογα πάντα και την ποικιλία. Από δω και μέχρι τότε κάνουμε ενέργειες για τη θρέψη και τη φυτοπροστασία. Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε βροχές και γενικά ήταν χαλαρά για μας. Ευτυχώς δεν υπάρχουν ζημιές… Καλύτερη εικόνα για την καρπόδεση θα έχουμε το επόμενο διάστημα”.

Featured Image

Σε σχέση με τις τιμές που ακούγονται τονίζει: “οι τιμές των 15-17 ευρώ το κιλό στη λιανική, μόνο καλό δεν κάνουν στο προϊόν… Δεν είναι αντιπροσωπευτικές. Σε κάποιες πρώιμες ποικιλίες οι τιμές στον παραγωγό άρχισαν με 7-8 ευρώ το κιλό, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν, παρά μόνον, ελάχιστες ποσότητες. Σκεφτείτε ότι πέρσι εμείς είχαμε ένα μέσο όρο τιμής στα 2 με 2,20 ευρώ το κιλό. Φέτος είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε για τις τιμές…”

“Η πιο σύγχρονη μονάδα στην Ευρώπη”

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του εν λόγω Συνεταιρισμού ο ΑΣ προχωρά σε μια μεγάλη επένδυση μέσω του ταμείου ανάκαμψης, η οποία τον καθιστά την πλέον σύγχρονη μονάδα στην ΕΕ. “Οι εργασίες προχωρούν και αναμένεται το έργο να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους. Περιλαμβάνει νέα γραμμή παραγωγής, θαλάμους κ.λπ. Η πορεία των εργασιών θα εξαρτηθεί και από την φετινή διαδικασία συγκομιδής”, συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΑΣ που αριθμεί 170 παραγωγούς – μέλη.

Στον Έβρο πάει καλά η καλλιέργεια

Ο Στέλιος Μπαχτσεβανίδης, παραγωγός από την Ορεστιάδα λέει στο Agronewsbomb τα εξής: “Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και όλα βαίνουν καλώς. Προσωπικά από αύριο ξεκινάω να απλώσω αντιβρόχινο στα πρώιμα… Είχαμε ικανοποιητική καρπόδεση όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. Μετά τις ζημιές στα πρώιμα της Αριδαίας και των Γιαννιτσών, αλλά και το χαλάζι στην Κομοτηνή πιστεύω πως θα κρατήσει η τιμή παραγωγού για διάστημα… Τουλάχιστον για τα πρώιμα κεράσια. Η τιμή όπως λένε στην περιοχή της Έδεσσας είναι υψηλή και φέτος, απλά στο μέλλον πιστεύω ότι όποιος έχει ποιοτικό κεράσι θα μπορέσει να εξασφαλίσει και καλή τιμή φέτος…”. Αναφορικά με το χρόνο συγκομιδής στην περιοχή της Ορεστιάδας ο ίδιος αναφέρει τα εξής: “Πιστεύω πως μετά το Πάσχα θα ξεκινήσω δειλά-δειλά…γιατί το αντιβρόχινο με πρωιμίζει περίπου στις 5 μέρες”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image