Πολύ λιγότερες ποσότητες ελαιολάδου σε σύγκριση με πέρσι, έχει φέτος ο Συνεταιρισμός Παπαδιανίκων Λακωνίας.

Λιγότερους από 200 τόνους απόθεμα έχει πλέον στην διάθεσή του ο Συνεταιρισμός Παπαδιανίκων Λακωνίας, όπως αναφέρει μιλώντας στο Agronewsbomb, ο πρόεδρος της οργάνωσης, κ. Βασίλης Σπυριδάκος. Σημειωτέον ότι στο πλαίσιο του συνεταιρισμού που έχει 350 μέλη – αγρότες, εξυπηρετεί όμως γύρω στα 500 άτομα λειτουργεί και ομάδα με 250 παραγωγούς. “Πέρσι τέτοια εποχή είχαμε γύρω στους 500 με 600 τόνους ελαιόλαδο ως απόθεμα, οπότε αντιλαμβάνεστε τι έχει συμβεί φέτος. Πρόπερσι η παραγωγή μας στον συνεταιρισμό ήταν 1.200 τόνοι ελαιόλαδο, ενώ το 2023-2023 λόγω της ακαρπίας μόλις 600. Για την φετινή χρονιά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις εκτιμήσεις μας. Με τα σημερινά λοιπόν δεδομένα -καθώς αυτά μπορεί να αλλάξουν λόγω του καιρού- θα είμαστε πάνω από πέρσι, ίσως στους 800 ή 900 τόνους, αλλά όλα είπαμε ότι είναι σχετικά. Είδατε άλλωστε τι συνέβη πρόσφατα με τις χαλαζοπτώσεις, από τις οποίες έχουν επηρεαστεί και κτήματα παραγωγών μας, με ζημιά που ξεκινά από το 10-15% και φθάνει και το 70% ανάλογα το μέρος”, σημειώνει ο κ. Σπυριδάκος.

Στα 8,50 η τελευταία πώληση, στα 7,70 με 7,80 οι τελευταίες χρονικά προσφορές

Αναφορικά με την αγορά, αφού επισημαίνει ότι: “το τελευταίο διάστημα δεν κάνουμε δημοπρασίες, αλλά συμφωνίες με διαπραγμάτευση με εμπόρους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας”, προσθέτει πως: “οι τελευταίες προσφορές που έχουμε για μια ποσότητα πλέον κάτω των 200 τόνων ελαιόλαδο, ήταν στα 7,70 με 7,80 ευρώ το κιλό, αλλά τις απορρίψαμε”.

Featured Image

Από άποψη καλλιεργητική τώρα πρέπει να πούμε ότι στα Παπαδιάνικα κυριαρχούν οι Κορωνέικες σε ποσοστό 70%, ενώ υπάρχουν Αθηνοελιές και Ασπροελιές. Σύμφωνα με τον κ. Σπυριδάκο: “πρόπερσι ήταν εξαιρετική η χρονιά και βγάλαμε 1.200 τόνους ελαιόλαδο. Πέρσι είχαμε μόλις 600 τόνους για τους γνωστούς λόγους. Φέτος εκτιμώ ότι θα είμαστε παραπάνω από πέρσι, αλλά κάτω από πρόπερσι κι αυτό γιατί υπάρχουν προβλήματα. Ένα από αυτά είναι και το νερό. Στην περιοχή μας έχουμε σοβαρό πρόβλημα υφαλμύρωσης γι’ αυτό κι έχει μείνει μόνο η ελιά ως καλλιέργεια, ενώ και οι γεωτρήσεις έχουν πέσει”.

Τέλος, ο κ. Σπυριδάκος εκτιμά πως το μάζεμα θα αρχίσει προς τις αρχές Νοεμβρίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί να ανοίξει και το ελαιουργείο για να εξυπηρετηθούν οι παραγωγοί. “Καλό θα είναι να έχει βρέξει για να είναι πιο μαλακός ο καρπός και να φεύγουν και να μαζεύονται πιο εύκολα οι καρποί”, σημειώνει καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΑΣ.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image