Το Κοινωνικό Δικαστήριο νούμερο 3 της Χαέν θα διεξαγάγει τη δίκη αύριο, Δευτέρα, για τη συλλογική διαφορά που κατατέθηκε από τα συνδικάτα UGT και CC OO υποστηρίζοντας ότι ο Asaja (μέρος της ένωσης εργοδοτών που αποτελείται επίσης από την UPA και το CEJ) αντιτίθεται εφαρμογή της μισθολογικής αύξησης του κατώτατου διεπαγγελματικού μισθού (SMI) στην αναδιαμόρφωση των πινάκων μισθών της αγροτικής συμφωνίας, όπως επιβεβαίωσαν συνδικαλιστικές πηγές στην Oleum Xauen.

Τα συνδικάτα απαιτούν την εφαρμογή του άρθρου 5 της ισχύουσας συμφωνίας πεδίου Jaén καθώς η τελευταία κατηγορία εργασίας της ίδιας απορροφάται από τον κατώτατο διεπαγγελματικό μισθό του τρέχοντος έτους 2024 και, ως εκ τούτου, εφαρμόζοντας αυτό το άρθρο. 5, οι υπόλοιπες κατηγορίες πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς με την ίδια διαφορά που έχουν σήμερα, όπως επισημαίνουν.

«Μετά από αρκετούς μήνες συναντήσεων με την εργοδοτική ένωση στην οποία επρόκειτο να καταλήξουμε σε συμφωνία, στην τελευταία συνάντηση τον Απρίλιο, η Asaja αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία ενημέρωσης που είχε συνταχθεί και συμφωνηθεί σε προηγούμενες συναντήσεις. Συμφωνία που θα ίσχυε από την 1η Ιανουαρίου 2024», τονίζουν. Για το λόγο αυτό ζήτησαν από τον αγροτικό οργανισμό να επανεξετάσει «την αρνητική και αδιάλλακτη θέση του που βλάπτει τους αγρότες και την επαρχία μας γενικότερα, αφού οι συλλογικές συμβάσεις και οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί είναι πάντα να τηρούνται και πολύ περισσότερο σε αυτή την περίπτωση μιλώντας για διαφορά περίπου 0,50 ευρώ την ημέρα εργασίας».

Featured Image

Το περασμένο φθινόπωρο, εργοδότες και συνδικάτα υπέγραψαν την ενημέρωση του πίνακα μισθών της γεωργικής συμφωνίας, η οποία ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις μεταξύ εργατών και εργοδοτών στην επαρχία Jaén και η οποία ισχύει για τέσσερα χρόνια (το τρέχον έτος αντιστοιχεί στο δεύτερο έτος). Συγκεκριμένα, για τη συγκεκριμένη καμπάνια περιλήφθηκε αύξηση μισθού 3,40%. Αυτή η αύξηση εξαρτάται από τον ΔΤΚ και η συμφωνία εγγυάται ελάχιστα και μέγιστα που ήταν μεταξύ 1% και 3,5% στην περίπτωση του δεύτερου έτους και μεταξύ 1,5% και 3,5%, στην περίπτωση του τρίτου και του τέταρτου%. Οι πιο αξιοσημείωτες κατηγορίες για αυτήν την καμπάνια ήταν οι εξής: για θεριζοαλωνιστική μηχανή από 59,36 έως 62,00 ευρώ, οδηγό τρακτέρ 62,88 ευρώ και εργάτης 59,36 ευρώ.

Επιπλέον, η συμφωνία ρυθμίζει τα ωράρια εργασίας και άλλους όρους μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική ειρήνη στο χώρο και να αποφευχθεί η μη συμμόρφωση.

Πηγή: oleumxauen.es

Featured Image