Στην πιο προηγμένη -από όποια άποψη και να το δει κανείς- Ιταλία, οι αγροτικές αμοιβές καθορίζονται από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, ενώ στην Ελλάδα κάποιοι κόπτονται για την… ελεύθερη αγορά, εκτοξεύοντας τα μεροκάματα ανειδίκευτων εργατών γης στα 60 και 70 ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Πολιτικών της Ιταλίας δημοσίευσε το Διευθυντικό Διάταγμα της 21ης ​​Ιουνίου 2023, με τον καθορισμό του μέσου ημερομισθίου για ορισμένες κατηγορίες αγροτικών εργαζομένων για λόγους κοινωνικής ασφάλισης για το έτος 2023. Βάσει του διατάγματος το μεροκάματο καθορίστηκε στα 60 ευρώ μικτά, όταν στην Ελλάδα, κάποιοι απατούν από τους παραγωγούς, 60, 70, 80 ευρώ και πολλές φορές και “μαύρα” για να εισπράττουν και τα επιδόματα, που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης.

Δείτε τι αναφέρει το διευθυντικό διάταγμα

Featured Image

Το μέσο ημερομίσθιο, που θα ισχύει για το έτος 2023, για τους σκοπούς των εισφορών και θεσπίζονται παροχές κοινωνικής ασφάλισης για την κατηγορία των μικροκαλλιεργητών και των μελών της οικογένειας, για τις επιμέρους επαρχίες, στα μέτρα που θεσπίστηκαν για την κατηγορία των έκτακτων αγροτικών εργαζομένων καθορίζεται στον επισυναπτόμενο πίνακα που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παρόντος διατάγματος. Για σκοπούς υπολογισμού εισφορών και επιμέτρησης συντάξεων για τους εγγεγραμμένους με τη διαχείριση των οποίων
στο άρθρο 28 του νόμου 9 Μαρτίου 1989, αρ. 88, το συμβατικό μέσο ημερήσιο εισόδημα, που θα εφαρμοστεί για το έτος 2022, για κάθε κλιμάκιο αγροτικού εισοδήματος που αναφέρεται στον πίνακα που επισυνάπτεται στο νόμο της 2ας Αυγούστου 1990, ν. 233, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του νομοθετικού διατάγματος της 16ης Απριλίου 1997, αρ. 146, είναι προσδιορίστηκε στα 61,98 €.

Το μέσο εισόδημα των μετόχων και των αγροτών που επιλέγουν, κατόπιν αιτήματος, την εγγραφή στην υποχρεωτική γενική ασφάλιση αναπηρίας, γήρατος και επιζώντων εργαζομένων μισθωτών, για το έτος 2023, ισούται με αυτό που προσδιορίζεται, για το ίδιο έτος, στον πίνακα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο του παρόντος διατάγματος για την κατηγορία των σταθερών. Εκεί που προβλέπονται διαφορετικοί μέσοι μισθοί για τις διάφορες κατηγορίες σταθερών εργαζομένων, το μέσο εισόδημα που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι αυτή που αντιστοιχεί στη χαμηλότερη μισθολογική τάξη. Το παρόν διάταγμα θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα των θεσμικών οργάνων του Υπουργείου Εργασίας και Βιομηχανίας Κοινωνικές Πολιτικές www.lavoro.gov.it στην ενότητα «νομική διαφήμιση».

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image