Υψηλότερες τιμές απαιτούν όμως οι ελαιοπαραγωγοί, καθώς όπως αναφέρουν στο Agronewsbomb, επωμίστηκαν πολύ υψηλότερα κόστη σε σύγκριση με πέρσι.
Στα 1,90 ευρώ το κιλό υπολογίζεται πλέον το… μουαγιέν (μέσος όρος τιμής) στην ελιά Καλαμών που μαζεύεται τώρα.
Παρ’ ότι οι περισσότεροι παραγωγοί δεν πουλάνε και αποθηκεύουν σε κάδες για να πουλήσουν αργότερα, καθώς θεωρούν ότι η τιμή θα ανέβει κι άλλο, εντούτοις υπάρχουν και ορισμένοι που πωλούν από το τελάρο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb, η μέση τιμή με τις τρέχουσες τιμές παραγωγού και το 200άρι της Καλαμών στα 1,70 ευρώ, ανέρχεται στα 1,90 ευρώ το κιλό.
Πέρσι η αντίστοιχη, μέση τιμή ήταν στα 80 με 1,10 ευρώ αυτή την περίοδο, ενώ υπήρχαν και παραγωγοί που λόγω μικροκαρπίας που έπιαναν μέση τιμή και ακόμα πιο κάτω.
Όπως αναφέρει πάντως μιλώντας στο Agronewsbomb ο παραγωγός Θανάσης Αθανασίου από το Αγρίνιο: “ακόμα και με αυτές τις τιμές, δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κέρδος καλό, καθώς φέτος τα κόστη είναι μεγάλα λόγω του δάκου και των εργατικών. Ειδικά για το δάκο, έχω κάνει 7 ψεκασμούς, περισσότερους από κάθε άλλον στην περιοχή, αλλά παρ’ όλα ταύτα σε προσηλιακούς ελαιώνες, υπάρχει ζήτημα με το δάκο και αρκετές απώλειες”. Αναφορικά με τα εργατικά ο ίδιος λέει: “έχω ρίξει το κόστος συλλογής στα 20 λεπτά ανά κιλό, αλλά με προσωπική εργασία 2 ατόμων και με δυο μηχανήματα συλλογής”.
Newsroom Agronewsbomb