Αιγοπρόβειο γάλα: Σε ελεύθερη πτώση παραγωγή και τιμές το 2024.

Σε φθίνουσα πορεία έχουν περιέλθει οι τιμές παραγωγού για το αιγοπρόβειο γάλα εντός του 2024.

Την ώρα που σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, που δεν έχουν και προϊόντα – ναυαρχίδες όπως η Φέτα, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ισπανίας, οι τιμές που εισπράττει ο παραγωγός για το αιγοπρόβειο γάλα, σημειώνουν αύξηση το 2024, στην Ελλάδα, ακολουθούν πτωτική τάση.

Έτσι, επιβεβαιώνονται πλήρως και τα σχετικά ρεπορτάζ του Agronewsbomb, σε σχέση με την κατάσταση στην εγχώρια αγορά γάλακτος.

Την πτώση των τιμών επιβεβαιώνουν πλέον πλήρως και τα επίσημα στοιχεία από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος καταγράφει για το μήνα Ιανουάριο πτώση παραγωγής, αλλά και τιμών τόσο στο πρόβειο, όσο και στο γίδινο γάλα. Συγκεκριμένα, στο πρόβειο γάλα η μείωση παραγωγής αγγίζει τους 3.000 τόνους τον Ιανουάριο του 2024 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023, ενώ η μείωση της μέσης τιμής παραγωγού ξεπερνά τα 10 λεπτά το κιλό. Τώρα πως εξηγείται όλο αυτό ενώ οι εξαγωγές Φέτας πάνε πρίμα είναι ένα ακόμα ζήτημα…

Αλλά και στο γίδινο τον Ιανουάριο του 2024, υπάρχει πτώση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 στον όγκο παραγωγής πάνω από 500 τόνους, ενώ η τιμή χάνει πάνω από 5 λεπτά κατά μέσο όρο.

Featured Image

Την ίδια ώρα βέβαια στην Ισπανία η τιμή παραγωγού για το πρόβειο γάλα άγγιξε τα 1,70 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο, με μια αύξηση πάνω από 10% τον Ιανουάριο.

Συνεχείς οι απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο

Σύμφωνα με τον κτηνοτρόφο από την Αταλάντη Δ. Χόντο, “αν δεν ληφθούν μέτρα μείωσης τους κόστους εκτροφής και ενίσχυσης των μονάδων σε λίγα χρόνια πάει για αφανισμό ο κλάδος. Οι τιμές στο γάλα το πρόβειο έχουν πέσει από τα 1,65 πέρσι, στα 1,49 με συνεχή μείωση”. Αλλά και στο γίδινο, όπως λέει ο ίδιος: “μιλάμε πλέον για τιμές 85 λεπτών το κιλό, αντί για 1 ευρώ”.

Μείωση τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα παρατηρείται και στην Ξάνθη, όπως μας πληροφορεί ο Σάκης Λουκμακιάς, από το δήμο Τοπείρου.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image