Με την ελαιοσυγκομιδή να είναι σε εξέλιξη, τα νέα που έρχονται για την ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου δεν είναι αισιόδοξα.
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Νικολαράκη, εξαγωγέα, έμπορο, τυποποιητή ελαιολάδου, με την ονομασία «Ελάσιον», στην Κρήτη η υπολειμματικότητα είναι πολύ υψηλή. Δυστυχώς δεν υπάρχει υπευθυνότητα ούτε από παραγωγούς ούτε από ορισμένα γεωπονικά καταστήματα που έχουν φέρει τούρκικα σκευάσματα, απαγορευμένα, που άλλη δραστική γράφουν στη συσκευασία και άλλη περιέχουν. Το πρόβλημα εντοπίζεται μεγαλύτερο σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης, ειδικά στα Χανιά. Δυστυχώς μόνοι μας «βγάζουμε τα μάτια μας». Ακόμα και τα λίγα καλά λάδια που περιμέναμε να παραχθούν, έχουν υπολειμματικότητα. Στην δική μας περιοχή, ευρύτερα στην Ιεράπετρα, δεν έχω πάρει ακόμη καλά λάδια ώστε να γίνει ανάλυση. Τα περισσότερα βγαίνουν με αυξημένα οξέα από 0,8 γραμμές και άνω. Που σημαίνει ότι δεν μπορεί να συσκευασθεί ως παρθένο ελαιόλαδο. Ο καιρός είναι σύμμαχος ώστε να συνεχίζουμε να βγάζουμε κακής ποιότητας λάδι, με πολλές γραμμές δηλαδή. Μόνο εάν κρυώσει ο καιρός και βρέξει, ίσως αλλάξει κάτι.
Ως προς τις τιμές, ελάχιστα είναι τα λάδια με 0,3 – 0,4 γραμμές όπου η τιμή διαμορφώνεται γύρω στο 7,50 ευρώ το κιλό ίσως και παραπάνω. Λάδι με 1,5 οξέα που πληρώνεται στα 6,00 -6,50 ευρώ είναι ακριβό. Οι περισσότεροι παραγωγοί πάντως κρατάνε λάδι στο σπίτι τους για τις ανάγκες τους. Από τη Σητεία τα όποια λάδια έχουν μετρηθεί είναι καλής ποιότητας. Από εκεί και πέρα ένα από τα θετικά είναι ότι πολλοί γύρισαν στην καλλιέργεια της ελιάς και ευχόμαστε ότι παρά την κακή φετινή χρονιά, δεν θα την εγκαταλείψουν. Εξαιτίας πάντως της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά και διάθεση ελαιολάδου, βλέπουμε μια στροφή των καταναλωτών, ευρύτερα της Ευρώπης, σε άλλα λάδια πχ σπορέλαιο. Η μείωση κατανάλωσης ελαιολάδου έχει φτάσει στο 25,8% την περίοδο 2022-2023. Θα πρέπει εδώ να δούμε και το θέμα της νοθείας και είναι ανάγκη να αυξηθούν οι έλεγχοι, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολαράκης.
Πηγή: hxonews.gr