Αρκετοί είναι οι παραγωγοί που δεν θα μπουν καν στον κόπο να δώσουν Καλαμών για βρώσιμη, καθώς προτιμούν να την πάνε για ελαιοποίηση.

Με αυτόν τον τρόπο θα τελειώσουν και πιο γρήγορα τη συγκομιδή καθώς εκλείπει ο φόβος τραυματισμού του καρπού, αλλά θα ρίξουν και τα έξοδα τα συλλεκτικά και της διαλογής.

Το πιο εντυπωσιακό είναι πως ήδη σε Μεσσηνία και νότια Λακωνία έχει αρχίσει η συγκομιδή άγουρης Καλαμών, με σκοπό την ελαιοποίηση.

Όπως αναφέρουν αγρότες από τη νότια Λακωνία στο Agronewsbomb, έχει κάνει την εμφάνισή του Αμερικανός με δεσμούς στο νομό Μεσσηνίας. Ο συγκεκριμένος προσφέρει ήδη 1,20 ευρώ το κιλό σκούπα για άγουρη Καλαμών. Αυτός ο καρπός σύμφωνα με πληροφορίες μας πάει για ελαιοποίηση άμεσα και μάλαξη 20 λεπτά της ώρας στους 20 βαθμούς Κελσίου. Έτσι εξασφαλίζεται μια απόδοση σε έλαιο, το οποίο είναι και έξοχο στην ποιότητα της τάξης 13 κιλά καρπού με 1 κιλό ελαιολάδου.

Featured Image

Το ελαιόλαδο αυτό, προορίζεται για εξαγωγή στις ΗΠΑ, όπου και πληρώνεται αδρά στο ράφι.

Με τις τρέχουσες τιμές στις Καλαμών πάντως όπως διαμηνύουν οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί με τους οποίους μιλάμε αν δεν αρχίσει το 200άρι στο τελάρο φέτος με μια τιμή τουλάχιστον στα 2 ευρώ το κιλό, ο περισσότερος καρπός θα πάει για ελαιοποίηση.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image