Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει με χαλάζι αγροτικές περιοχές της Ισπανίας.

Η σφοδρή κακοκαιρία DANA που χτυπά την κοινότητα της Βαλένθια από χθες το απόγευμα έχει ήδη προκαλέσει γεωργικές ζημιές σε απομονωμένες περιοχές των περιοχών La Plana Alta (Castellón) και La Ribera Alta και Baixa (Βαλένθια).

Σύμφωνα με μαρτυρίες που συνέλεξε η Ένωση Αγροτών της Βαλένθια (AVA-Asaja), η ζημιά επικεντρώνεται στις καλλιέργειες αμυγδάλων, ελιών, εσπεριδοειδών (μανταρίνια και πορτοκαλιών) και λωτούς, καθώς και σε φάρμες που βρίσκονται σε “βαθιές” περιοχές λόγω πλημμύρας και πλημμύρας εδαφών.

Στην επαρχία της Καστεγιόν, ο συνδυασμός έντονων βροχοπτώσεων, ισχυρών ριπών ανέμου, ακόμη και χαλαζιού (μέγεθος κερμάτων ευρώ) έριξε μέχρι και το 70% των αμυγδάλων στο έδαφος. Ο εκπρόσωπος του Els Rosildos της AVA-Asaja, Carlos Pérez, δηλώνει ότι «στα χωράφια που έχουν πληγεί περισσότερο έχασα το μεγαλύτερο μέρος της συγκομιδής αμυγδάλων, όταν έμεινε μόνο μία εβδομάδα για να ξεκινήσει η συγκομιδή τους. Από την άλλη, σε άλλα χωράφια που δεν υπήρχαν καθόλου αμύγδαλα λόγω της ανομβρίας, δεν έχουν πέσει πέτρες, λες και ήξερε η καταιγίδα πού να κάνει ζημιά. Το χαλάζι έχει επηρεάσει και ελαιόδεντρα, τα οποία επίσης μειώθηκαν πολύ λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων. Από την άλλη, τα υδάτινα ρεύματα έχουν προκαλέσει σοβαρή διάβρωση της γης σε βαθιά περιβόλια μέχρι να φτάσουν σε χαράδρες και ποτάμια».

Όσο για τη La Ribera, η χαλαζοθύελλα ξέσπασε σε μια ασυνεχή λωρίδα περίπου πέντε χιλιομέτρων που πηγαίνει από την Alzira (περιοχή Forn de Carrascosa) στις περιοχές Benicul, Albalat de la Ribera και Polinyà de Xúquer. Η πέτρα, συνοδευόμενη από νερό σε ορισμένες περιοχές και ξηρότερη σε άλλες, και ο αέρας προκάλεσε την πτώση εσπεριδοειδών και λωτών στο έδαφος, εκτός από ζημιές στα φύλλα. Ο εκπρόσωπος του Albalat de la Ribera της AVA-Asaja, Pedro Juan Puchades, επισημαίνει ότι «είναι νωρίς ακόμη να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τον βαθμό στοργής, ειδικά στα πορτοκάλια, και θα πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη τις επόμενες ημέρες. αλλά αυτό «Η καταιγίδα είναι ένα σκληρό πλήγμα σε μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από ξηρασία και αυξημένο κόστος παραγωγής».

Featured Image

Το χαλάζι, συνοδευόμενο από νερό και αέρα, έκανε εσπεριδοειδή και λωτούς να πέσουν στο έδαφος.

Η γεωργική οργάνωση ελπίζει ότι «ελπίζω να βρέχει περισσότερο νερό σε όλη την κοινότητα της Βαλένθια, χωρίς να προκαλέσει ζημιές, για να ανακουφίσει τη σοβαρή ξηρασία που υποφέρουμε. Χρειαζόμαστε να γεμίσουν οι βάλτοι, να επαναφορτιστούν οι υδροφόροι ορίζοντες, να σωθούν οι φυτείες και να πάρουν κιλά οι παραγωγές».

Αναφορικά με τις κλιματικές καταστροφές, η AVA-Asaja ζητά από την Agroseguro να επισπεύσει τις εκτιμήσεις των πληγέντων αγροτεμαχίων, ώστε οι αγρότες να λάβουν αποζημίωση το συντομότερο δυνατό. Ομοίως, η ένωση υπό την προεδρία του Cristóbal Aguado απαιτεί άμεση βοήθεια και φορολογικά μέτρα από τις διοικήσεις στους πληγέντες παραγωγούς.

Πηγή: valenciafruits.com

Featured Image