Με επιστολή του σε ΜΜΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος, απαντά στην ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τους ελέγχους στην αγορά γάλακτος.
Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής:
“Ειδικότερα στο θέμα της νοθείας ο ΣΕΒΓΑΠ έχει δηλώσει και διατυμπανίσει κατ’ επανάληψη προς κάθε κατεύθυνση οποιοσδήποτε αποδειχθεί ότι νοθεύει το εθνικό μας προϊόν θα πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά και μάλιστα έχουμε τονίσει ότι σε περίπτωση υποτροπής να αφαιρείται οριστικά η άδεια λειτουργίας του! Τόσο απλά, τόσο καθαρά!
Πριν συμβεί όμως κάτι τέτοιο δεν έχει δικαίωμα ΚΑΝΕΙΣ, ούτε καν το Υπουργείο, να διαδίδει, ειδήσεις περί νοθείας φωτογραφίζοντας στην κυριολεξία κάθε επιχείρηση παραγωγής φέτας. Δεν υπάρχει χειρότερη δυσφήμιση για το εθνικό μας προϊόν! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία για την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που παράγουν αυτό το προϊόν με σεβασμό όχι μόνο στους νόμους αλλά και την μακρά του παράδοση.
Δεν έχει δικαίωμα κάνεις να διαδίδει ανώνυμες απόψεις ως γεγονότα εξυπηρετώντας ποταπά συμφέροντα συγκεκριμένων προσώπων που μοναδικό σκοπό έχουν να συκοφαντήσουν, να λασπολογήσουν και όχι να αναδείξουν την αλήθεια.
Όσον αφορά τώρα το Υπουργείο και τις δηλώσεις του υπουργού έχω να πω τα εξής:
Δεν τιμά καθόλου το Υπουργείο να δηλώνει και μάλιστα με τόσο στόμφο ότι αποφάσισε να διενεργήσει ελέγχους (δηλαδή να κάνει την δουλειά του) γιατί είναι σαν να επιβεβαιώνει ότι μέχρι τώρα δεν γίνονταν έλεγχοι, δηλαδή δεν έκανε ουσιαστικά την δουλειά του.
Τον εισαγγελέα τον έχουμε ζητήσει εμείς να παρέμβει όχι μόνο για να διαπιστωθεί η όχι η αλήθεια των λιβελλογραφημάτων και να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις σε όποιον αποδειχθεί ότι νοθεύει, αλλά και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους συκοφαντούν με τα υπονοούμενα τους όλο τον κλάδο, όλες τις νομοταγείς επιχειρήσεις και πάνω απ’ όλα δυσφημούν το εθνικό μας προϊόν.
Όσον αφορά τις (σύμφωνα με τον υπουργό) τόσο χαμηλές τιμές που πρόβειου γάλακτος που επικαλέστηκε, δεν έχουν σχέση καθόλου με την πραγματικότητα αλλά αντιπροσωπεύουν τιμές του πρόβειου γάλακτος στην Κρήτη η οποία ανέκαθεν είχε σημαντικά χαμηλότερες τιμές για τον απλούστατο λόγο ότι από το κρητικό πρόβειο γάλα, σύμφωνα με την νομοθεσία, δεν επιτρέπεται να παραχθεί φέτα.
Μειώσεις τιμής στο πρόβειο γάλα στους κτηνοτρόφους πράγματι έχουν γίνει της τάξης όμως των €0,20/L για δυο κυρίως λόγους. Α) γιατί οι τιμές του τελικού προϊόντος με την τόσο αυξημένη τιμή της Α’ ύλης έχει κάνει εξαιρετικά δύσκολες τις πωλήσεις του και Β) γιατί οι τιμές των ζωοτροφών έχουν παρουσιάσει σημαντική μείωση που να μπορεί να αντισταθμίσει για τον κτηνοτρόφο σε σημαντικό βαθμό την μείωση της τιμής του γάλακτος.
Όσον αφορά την δήλωση του ότι έχουμε μειωμένη παραγωγή και αυξημένη ζήτηση αυτό δεν ευσταθεί. Η παραγωγή του 2023 σε σχέση με το 2022 ήταν μεγαλύτερη (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) η δε ζήτηση ιδιαίτερα στο εξωτερικό (όπου η φέτα εξάγεται κατά το 65%) μειώθηκε λόγω της πολύ υψηλής τιμής της.
Οι μειώσεις τιμής στο γάλα δεν αναμένεται να εμφανισθούν στο τελικό προϊόν στο ράφι την επόμενη μέρα για τον αυτονόητο λόγο ότι το προϊόν για να παραχθεί θέλει τουλάχιστον 2 μήνες ωρίμανση, πρέπει να εξαντληθούν τα αποθέματα του προϊόντος που έχουν ήδη οι επιχειρήσεις στις αποθήκες τους και φυσικά δεν θα πρέπει οι υπόλοιποι παράγοντες του κόστους να παρουσιάσουν αύξηση.
Αυτό που δεν έχει γίνει κατανοητό είναι ότι ο καλλίτερος τρόπος για την μείωση της τιμής των προϊόντων στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο σε μια ελεύθερη οικονομία είναι ο υγιής ανταγωνισμός. Δεν υπάρχει αποτελεσματικότερος και ουσιαστικότερος τρόπος από αυτόν.
Τέλος θα ήθελα να τονίσω ότι το υπουργείο ποτέ δεν έχει αναφέρει ότι οι γαλ/κες επιχειρήσεις και οι κτηνοτρόφοι χρηματοδοτούν στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κάθε χρόνο με ένα τεράστιο ποσό (της τάξης των ~€7.000.000) για να μην κάνει την δουλειά του μέχρι σήμερα και ότι τώρα θα “ξυπνήσει” για να την κάνει (σύμφωνα με το υπουργείο). Ποιον νομίζετε ότι επιβαρύνουν αυτά τα χρήματα; Τον καταναλωτή φυσικά! Το χειρότερο και το πιο σκανδαλώδες που επίσης αγνοούν (η θέλουν να αγνοούν) σχεδόν όλοι είναι ότι κανένα άλλο εθνικό προϊόν μας (ούτε το ελαιόλαδο, ούτε το μέλι, κτλ.) δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ σε κανένα υπουργείο και σε κανένα ελεγκτικό φορέα για να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι όπου και σε αυτά τα προϊόντα υπάρχει εξ ίσου το ρίσκο της νοθείας και των ελληνοποιήσεων.
Κλείνοντας θα ήθελα να ξανατονισω, με την μεγαλύτερη δυνατή έμφαση, ότι δεν πρέπει ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ να δυσφημίζει τον κλάδο και το εθνικό μας προϊόν πριν την ολοκλήρωση των ελέγχων. Αυτό είναι στην κυριολεξία έγκλημα. Μακάρι να είχαν καταλάβει οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι που δυστυχώς (ανα)παράγουν αυτές τις γενικευμένες συκοφαντίες, τι συνέπεια έχει αυτό στο προϊόν και τελικά και στο δικό τους εισόδημα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι όσοι βρεθούν να νοθεύουν δεν πρέπει να δυσφημισθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Κάνεις όμως πριν τους αξιόπιστους και τεκμηριωμένους ελέγχους των αρχών.