Η συγκομιδή αναμένεται στις 15-20 Σεπτεμβρίου σε ορισμένες περιοχές της Πορτογαλίας και της Τυνησίας. Απόλυτη… ανωμαλία για την ελαιοκαλλιέργεια σε αυτές τις χώρες.

Είναι μάλιστα φυσιολογικό ότι, σε ορισμένες ελαιοκομικές περιοχές, τα ελαιουργεία ανοίγουν πολύ νωρίς. Αυτές είναι οι περιοχές, όπως η Σικελία ή το Marche στην Ιταλία, όπου υπάρχει κάποια παραγωγή επιτραπέζιων ελιών. Μετά τη διαλογή, οι ελιές που δεν είναι κατάλληλες για την παραγωγή επιτραπέζιων ελιών αποστέλλονται στο ελαιοτριβείο για εξαγωγή λαδιού. Η έκθλιψη, σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι λοιπόν ακριβής επιλογή του ελαιοπαραγωγού αλλά συνέπεια μιας άλλης παραγωγικής διαδικασίας: αυτής της επιτραπέζιας ελιάς.

Αυτό συμβαίνει επίσης σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας, όπως η περιοχή της Σεβίλλης, όπου παραδοσιακά υπάρχουν φυτείες ελιάς διπλής χρήσης. Τα απόβλητα από την επεξεργασία της επιτραπέζιας ελιάς πηγαίνουν στο ελαιοτριβείο.

Αντίθετα, αυτό που συμβαίνει στην Πορτογαλία και την Τυνησία δεν έχει να κάνει με την επεξεργασία επιτραπέζιων ελιών, αλλά με στρατηγική επιλογή ενός μέρους του ελαιοκομικού κόσμου αυτών των χωρών. Πρόκειται συγκεκριμένα για τους ιδιοκτήτες των υπερεντατών ελαιώνων που πιέζουν για την πρόωρη έναρξη λειτουργίας των ελαιουργείων.

Γιατί να μαζεύουμε τις ελιές τόσο νωρίς;

Featured Image

Οι εξαιρετικά εντατικοί ελαιώνες, ειδικά εάν υπόκεινται σε ισχυρό αβιοτικό στρες (ζέστη και ξηρασία), υποφέρουν από πρώιμη ωρίμανση περισσότερο από τα παραδοσιακά συστήματα , ειδικά εάν η ποικιλία που επικρατεί είναι η Arbequina. Σε συνθήκες έντονου στρες, χωρίς επαρκείς και άφθονους υδάτινους πόρους, η ελιά από ένα υπερεντατικό σύστημα τείνει να παράγει πιο νωρίς και επίσης να ξεκινήσει τις μεταβολικές οδούς γήρανσης του καρπού. Αυτό σημαίνει ότι, όσο περνάει ο καιρός, θα υπόκειται επίσης περισσότερο σε φυσική πτώση. Η επιλογή, ουσιαστικά, είναι ανάμεσα στο να μαζέψεις ένα φρούτο ίσως με χαμηλό επίπεδο λιπαρότητας και να μην το μαζέψεις καθόλου.

Στη συνέχεια, υπάρχει στρατηγική επιλογή διαχείρισης επιχειρηματικού κινδύνου από εταιρείες με αρκετές εκατοντάδες εκτάρια ελαιώνες. Με μεγαλύτερη συγκομιδή, θα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα μέρος της παραγωγής να είναι σε δεξαμενές και να πωλείται, επίσης λόγω έλλειψης ανταγωνισμού, στη μέγιστη τιμή της σεζόν. Όπως και με τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις, η διαφοροποίηση μειώνει τον κίνδυνο. Η πρώιμη παραγωγή, σε μέρος των εξαιρετικά εντατικών ελαιώνων, σας επιτρέπει επίσης να εξασφαλίσετε καλύτερη ταμειακή ροή για την εταιρεία.

Η ανάπτυξη των υπερ-εντατικών συστημάτων ελαιοκαλλιέργειας σε αυτές τις δύο χώρες άλλαξε επίσης την προσέγγιση της συγκομιδής για γεωπονικούς αλλά και οικονομικούς-οικονομικούς λόγους που συνήθως δεν λαμβάνονται υπόψη για άλλες επιφάνειες ή μοντέλα διαχείρισης, αλλά και το σενάριο για την παραδοσιακή ελαιοκαλλιέργεια.

Πηγή: teatronaturale.it

Featured Image