Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την τελευταία έκθεσή της για τις γεωργικές προοπτικές στην Ένωση, στην οποία θεωρεί πιθανό ότι η κοινοτική παραγωγή ελαιολάδου θα φτάσει περίπου τους 1,5 εκατομμύρια τόνους (+9% από έτος σε έτος).
Επιπλέον, τονίζει ότι λόγω των χαμηλών αρχικών αποθεμάτων, η διαθεσιμότητα στην ΕΕ θα μπορούσε να είναι η χαμηλότερη των τελευταίων ετών (-33% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας). Στο πλαίσιο αυτό, οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα την περίοδο εμπορίας 2023/24.
Η έκθεση του κοινοτικού στελέχους – όπως αναφέρει ο Mercacei– υπογραμμίζει ότι η παραγωγή ελαιολάδου της ΕΕ στην εκστρατεία 2023/24 θα επηρεαστεί από αρνητικά μετεωρολογικά φαινόμενα που συμβαίνουν σε όλο τον κύκλο της καλλιέργειας. Ειδικότερα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα γνώρισαν μια εξαιρετικά ξηρή και θερμή άνοιξη, ενώ η Ιταλία επωφελήθηκε από τις βροχοπτώσεις.
Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, τα βροχερά επεισόδια λίγο πριν και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πιθανότατα δεν βελτίωσαν την κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς στη συνέχεια σημειώθηκαν νέοι καύσωνες. Επιπλέον, πιστεύει ότι αυτή η κλιματική τάση θα ευνοήσει την ανάπτυξη της μύγας της ελιάς . Ως αποτέλεσμα, η Ισπανία και η Πορτογαλία αναμένεται να αποτύχουν να αξιοποιήσουν το πλήρες δυναμικό παραγωγής τους , με μια ανάκαμψη πιθανόν να είναι μόνο περίπου 20% σε σύγκριση με πέρυσι . Από την πλευρά της, αναμένει στην Ελλάδα πτώση παραγωγής της τάξης του 20%, ενώ η ιταλική παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί.
Επιπλέον, οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι οι αναμενόμενες σταθερές εισαγωγές θα μπορούσαν να στηρίξουν τις προμήθειες της ΕΕ, ειδικά χάρη στην ελαφρώς μεγαλύτερη σοδειά στην Τυνησία .
Από την άλλη, υπογραμμίζει ότι οι τιμές και η χαμηλότερη διαθεσιμότητα θα συνεχίσουν να είναι οι κύριοι παράγοντες μείωσης της ζήτησης τόσο διεθνώς όσο και στην Κοινότητα. Αυτό, κατά τη γνώμη του, θα μπορούσε να προκαλέσει νέα μείωση στις εξαγωγές της ΕΕ (έως 540.000 τόνους, -10%) και στην κατανάλωση της ΕΕ (-6%), η οποία είχε ήδη μειωθεί σημαντικά το 2022/23.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζει επίσης ότι λόγω της χαμηλότερης παραγωγής ελαιολάδου στην ΕΕ την εκστρατεία 2022/23 (περίπου -40% από έτος σε έτος) και των προσδοκιών για χαμηλότερη από τη μέση συγκομιδή στην εκστρατεία 2023/24, οι τιμές παραγωγού φτάνουν ιστορικά υψηλά σε όλες τις κατηγορίες και σε όλα τα κράτη μέλη . Για παράδειγμα, στα τέλη Αυγούστου στη Jaén, τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής της ΕΕ, οι τιμές ήταν περίπου 820 ευρώ/100 κιλά. για εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 760 ευρώ/100 κιλά. για την κατηγορία παρθένων και στα 730 ευρώ/100 κιλά. για το ξεκάθαρο. «Σε όλες τις περιπτώσεις, αυτές οι τιμές είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της πενταετίας και τις υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ», υπογράμμισε το κοινοτικό όργανο.
Οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι είναι πιθανό αυτές οι τιμές να επηρεάσουν αρνητικά την κατανάλωση και τις εξαγωγές της ΕΕ τους επόμενους μήνες. Πράγματι, επισημαίνει ότι έχουν ήδη παρατηρηθεί κάποιες μειώσεις: μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2023, οι μηνιαίες εξαγωγές της ΕΕ μειώθηκαν κατά περίπου 40% σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του 2022, υποστηρίζοντας μια συνολική μείωση μεταξύ Οκτωβρίου και Ιουνίου περίπου 23%.
Αυτή η τάση, κατά τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οδηγεί σε μείωση των εξαγωγών της ΕΕ κατά την εκστρατεία 2022/23, η οποία θα μπορούσε να είναι περίπου 600.000 τόνοι (220.000 τόνοι λιγότερο από την εκστρατεία 2021/22). Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές της ΕΕ ενδέχεται να είναι ελαφρώς χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις πριν από το καλοκαίρι (160.000 τόνοι).
Newsroom Agronewsbomb