Επαληθεύτηκαν οι χειρότεροι φόβοι των κτηνοτρόφων για μειωμένες τιμές στο πρόβειο γάλα, καθώς μέσα στις γιορτές τα τιμολόγια που κόπηκαν κυμάνθηκαν στο 1,50 – 1,55 ευρώ/κιλό, όταν η κόκκινη γραμμή που είχαν θέσει οι παραγωγοί ήταν το 1,65 ευρώ.
Τη δυσάρεστη αυτή είδηση επιβεβαίωσαν με επίσημη καταγγελία τους οι πρώην διοικούντες της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ.κ. Ιωάννης Γκουρομπίνος, Κωνσταντίνος Τόπας, Δημήτριος Δόκος, Σωτήρης Μπακαγιάννης, Χρήστος Μπαχτσιβάνος, οι οποίοι αναφέρουν ότι «τα τιμολόγια που έφτασαν στα χέρια συναδέλφων κτηνοτρόφων τις προηγούμενες ημέρες είναι με τιμές 1,50 – 1,55 στο πρόβειο γάλα!
Σύμφωνα με πληροφορίες, Συνεταιρισμός της Ελασσόνας, ο οποίος αρχικά είχε συμφωνήσει για συγκεκριμένες ποσότητες γάλακτος τιμή 1,70 ευρώ/κιλό, προ ημερών συμφώνησε για την πώληση 3000 τόνων με 1,53 με μία βιομηχανία και με μία δεύτερη με 1,5€.
Σύμφωνα με το μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (εκπρόσωπο της ΠΕΚ) Μιχάλη Τζιότζιο «προφανώς απέδωσε η τακτική των τυροκόμων, μέσα στο Φθινόπωρο να μην δώσουν τιμή, αφού πολλοί κτηνοτρόφοι κουράστηκαν, άλλοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να περιμένουν και στο τέλος οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να δεχτούν τις μειωμένες τιμές».
Τόσο ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνος, όσο και ο Μιχάλης Τζιότζιος θέτουν τους τυροκόμους προ των ευθυνών τους για το μέλλον της αιγοπροβατοτροφίας. «Με τέτοιες τιμές και με το ολοένα αυξανόμενο κόστος παραγωγής πολλοί θα αναγκαστούν να φύγουν από το επάγγελμα».
Ουσιαστικά το τυροκομείο Χώτος φαίνεται να έχει δώσει την υψηλότερη τιμή (1.70 € το κιλό) στη Θεσσαλία και να εξασφάλισε το γάλα που επιζητούσε από συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους, οι οποίοι δεν απέχουν πάνω από 30 km από τη μονάδα του, εξέλιξη που του επέτρεψε να δώσει την υψηλότερη τιμή.
Στο μεταξύ Λαρισαίοι κτηνοτρόφοι απογοητευμένοι από τις χαμηλές τιμές που προσφέρουν οι τυροκόμοι για το γάλα, δηλώνουν στην eleftheria ότι αναζητούν χρηματοδοτικό εργαλείο για την ίδρυση ομαδικού τυροκομείου, προκειμένου να διοχετεύσουν εκεί τις ποσότητες γάλακτος που παράγουν και να μην τις πουλούν … κοψοχρονιά.