Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Ηλείας, τα οποία επιδεινώνονται μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την μείωση των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ σε ένα ποσοστό που μπορεί να φτάνει και το 20%, απασχολούν αυτές τις ημέρες, χιλιάδες παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα, οι οποίοι, σε καθημερινή βάση αγωνιούν για το μέλλον των καλλιεργειών τους.

Μιλώντας για το ζήτημα αυτό στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ TV και τον δημοσιογράφο, Κώστα Κριετσιώτη, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού, Ανδρέας Τσουκαλάς, στάθηκε στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα στους αγρότες και ειδικά από τον Μάιο του 2023, όπου ξεκίνησαν οι καταστροφικές ζημιές στις καλλιέργειες εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και πόσο αυτή έχει επηρεάσει τις καλλιέργειες στον Νομό Ηλείας και τόνισε ότι οι παραγωγοί κυρίως στην Ηλεία, είναι εκείνοι που δουλεύουν 365 μέρες τον χρόνο, για να ζουν σήμερα μόνο στην αβεβαιότητα. Επίσης ο κ. Τσουκαλάς, αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις, επεσήμανε ότι η κατάργηση του πρασινίσματος ήταν το βασικό μήνυμα που λάμβανε ο αγροτικός κόσμος όμως αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας, όπως τόνισε, έχει δύο «θύματα». Από την μία τον παραγωγό που πουλά σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα του και από την άλλη τον καταναλωτή που αγοράζει αυτά τα προϊόντα σε τιμές διπλάσιες εξαιτίας της «εμπλοκής» των μεσαζόντων.

«Θα προχωρήσουμε σε γενικό ξεσηκωμό»
Μετά και από αυτά τα περιστατικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Τσουκαλάς τόνισε πως αν δεν γίνουν πράξη οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης οι αγρότες θα προχωρήσουν σε μαζικούς ξεσηκωμούς και κάλεσε μάλιστα, μέσα από το κανάλι της ΟΡΤ, οι αγρότες να είναι έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις.

«Δεν περίμενε κανείς από εμάς η μείωση να φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή ο αγροτικός κόσμος ειδικά της Ηλείας, γιατί είμαστε και ο μοναδικός νομός στην Ελλάδα που παράγουμε 365 ημέρες τον χρόνο», επεσήμανε ο κ. Τσουκαλάς.

Featured Image

«Προεκλογικά είχαν υποσχεθεί πολλά πράγματα», επεσήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού και συνέχισε «εμείς παράγουμε, καλλιεργούμε και εξάγουμε και έρχεται σήμερα ο κ. Αυγενάκης να πει ότι αλλάζει πρόσωπα ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Ότι και να γίνει την ευθύνη δεν την έχουν αυτοί που έχουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ την έχουν και αυτοί που ελέγχουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

«Αν δεν βγει ο υπουργός να μας ενημερώσει για τα χρήματα που χάθηκαν φέτος από τους παραγωγούς εμείς θα προχωρήσουμε σε γενικό ξεσηκωμό και κάνω έκκληση από εδώ στους παραγωγούς μας να είναι έτοιμοι γι αυτό γιατί αν συνεχιστεί όλο αυτό δεν θα μας μείνει τίποτα. Εμείς έχουμε επενδύσει σε κάτι. Κάθε παραγωγός που βάζει μια καλλιέργεια επενδύει σε αυτό που κάνει. Ξέρετε τι είναι να μην έχουμε καμία ανταπόκριση από κανέναν; Που είναι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να μας βοηθήσουν;

Εμείς δεν είμαστε πολιτικοί και ακούγαμε προεκλογικά ότι θα αλλάξουν όλα στον πρωτογενή τομέα στην Ηλεία και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Ο αγρότης με το κοστολόγιο που υπάρχει παλεύει και αγωνίζεται.

Αυτά που είχαν δεσμευτεί και προεκλογικά πρέπει να γίνουν πράξη».

Featured Image