Σε χαμηλά 6ετίας οι εξαγωγές σιταριού της ΕΕ
  • Post last modified:16/03/2025
  • Reading time:1 mins read
  • Post author:

Οι εξαγωγές σιταριού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2024/25 (Ιούλιος – Ιούνιος) προβλέπονται στα 27,0 εκατ. ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2018/19, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, στις 11 Μαρτίου.

Το 2024/25, η παραγωγή της ΕΕ ήταν η χαμηλότερη από το 2007/08, αν και οι εξαγώγιμες προμήθειες ενισχύθηκαν από τα ισχυρά μεταφερόμενα αποθέματα από τα προηγούμενα 2 έτη. Τα καιρικά προβλήματα μείωσαν την παραγωγή στα μεγάλα κράτη μέλη της ΕΕ που παράγουν σιτάρι – Γαλλία και Γερμανία – και η χαμηλή ζήτηση στο εξωτερικό εμπόδισε τις εξαγωγές. Τα στοιχεία για τους πρώτους 8 μήνες της περιόδου εμπορίας δείχνουν ότι οι εξαγωγές της ΕΕ είναι μειωμένες κατά 30% περίπου σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Γαλλία είναι συνήθως ο μεγαλύτερος προμηθευτής, αντιπροσωπεύοντας συνήθως πάνω από το ένα τέταρτο των εξαγωγών της ΕΕ. Με τη Γαλλία να έχει τη μικρότερη σοδειά της εδώ και δεκαετίες, άλλα κράτη μέλη με περισσότερες εξαγώγιμες προμήθειες αποτελούν μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών της ΕΕ. Οι προμηθευτές της ΕΕ στη Μαύρη Θάλασσα, Ρουμανία (23%) και Βουλγαρία (16%), αύξησαν το μερίδιό τους στις εξαγωγές της ΕΕ από την αρχή του έτους. Κατά τους υπόλοιπους μήνες της περιόδου εμπορίας, οι χώρες αυτές θα επωφεληθούν από τις περιορισμένες εξαγώγιμες προμήθειες από τους πιο κυρίαρχους εξαγωγείς σιταριού της Μαύρης Θάλασσας, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Οι αγορές της Βόρειας Αφρικής, όπως το Μαρόκο και η Αλγερία, έχουν στραφεί προς τους προμηθευτές της Μαύρης Θάλασσας, καθώς οι γαλλικές προμήθειες παραμένουν περιορισμένες.

Αγγελία

Σε άλλες αγορές του εξωτερικού, τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν αναμένεται να αντισταθμίσουν πλήρως τη μείωση των γαλλικών εξαγωγών σιταριού. Για παράδειγμα, η Κίνα ήταν μια από τις κορυφαίες αγορές της ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Η Γαλλία και η Ουγγαρία είναι τα μόνα κράτη μέλη της ΕΕ με διμερή φυτοϋγειονομικά πρωτόκολλα για την εξαγωγή σιταριού στην Κίνα. Το εμπόριο με την Κίνα περιορίζεται όχι μόνο από τις περιορισμένες εξαγώγιμες προμήθειες από τις δύο αυτές χώρες, αλλά και από τη δραματική μείωση της ζήτησης εισαγωγών της Κίνας, η οποία μειώθηκε πάνω από το ήμισυ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Newsroom Agronewsbomb