Απόγνωση στους παραγωγούς οσπρίων στη Λάρισα, καθώς μετά τη σοδειά στη φακή που καταστράφηκε λόγω καύσωνα (παραγωγές 40 και 500 κιλών το στρέμμα δεν τους επέτρεψαν καν να μπουν να αλωνίσουν) ήρθε η σειρά και για τα φασόλια.

Όπως μας ανέφεραν οι παραγωγοί φασολιού όσες σπορές ήταν όψιμες μετά τις 20 Απριλίου έχουν καταστραφεί καθώς δεν υπάρχουν ούτε 20 με 30 κιλά στο στρέμμα, γεγονός που σημαίνει ότι θα αφήσουν ασυγκόμιστα τα χωράφια τους. Ήδη έχει ενημερωθεί ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Λάρισας Σπύρος Σπυρόπουλος και αναμένεται από Δευτέρα να γίνουν αναγγελίες.

Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα ρεβίθια καθώς είναι πολύ μικρά άρα μη εμπορεύσιμα, ενώ και στις μεσοπρώιμες σπορές στη βιομηχανική ντομάτα ο καύσωνας έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές, καθώς δεν βγάζουν καρπό παρά μόνο φύλλα.

Featured Image

Εντωμεταξύ και οι υπόλοιπες εαρινές καλλιέργειες λόγω του καύσωνα εμφανίζονται καχεκτικές με προβλήματα και στο βαμβάκι (ειδικά όπου έγιναν επανασπορε΄ς και οι καλλιέργειες είναι όψιμες) και στο καλαμπόκι και στη μηδική.

Πρόκειται για μεγάλο πλήγμα όχι μόνο για τους χιλιάδες αγρότες δυναμικών καλλιεργειών, αλλά και για την τοπική οικονομία το δεύτερο που έρχεται ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, καθώς μετά τις πλημμύρες του περασμένου φθινοπώρου έχουμε τον παρατεταμένο καύσωνα.

Πηγή: thessaliatv.gr

Featured Image