Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί του Νομού Ηλείας, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες και έχουν ως αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι καλλιέργειές τους.
Η εικόνα που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες ειδικά σε περιοχές του Κάμπου, φαντάζει τοπίο της κολάσεως καθώς εν μια νυκτί οι αγρότες είδαν τα κηπευτικά τους να «μαραζώνουν» από τον καύσωνα και την ανομβρία, μην έχοντας την δυνατότητα να αναστρέψουν την κατάσταση.
Πιπέρια, καρπούζια, σταφίδα και αμπέλια, αυτή την στιγμή βρίσκονται στο έλεος με τους παραγωγούς να είναι κυριολεκτικά σε απόγνωση. Ειδικά στα πιπέρια οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών προκάλεσαν την ελλιπή ανάπτυξή του, με αποτέλεσμα τα περισσότερα εργοστάσια του Νομού να μην μπορούν να δεχθούν τον καρπό για τυποποίηση ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν σε εξαγωγές.
Η καταστροφή στην συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι ολική, όπως δήλωσαν παραγωγοί, καθώς εκτός του γεγονότος ότι το πρώτο και δεύτερο «χέρι» συγκομιδής, δεν απορροφήθηκε από τις μονάδες τυποποίησης ή απορροφήθηκε στο ήμισυ, το τρίτο, τέταρτο και πέμπτο «χέρι» που συγκομίζεται τώρα, σε ποσοστό της τάξης του 80% δεν γίνεται δεκτό από τα εργοστάσια για τυποποίηση.
*Να αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ, ζητούν οι παραγωγοί
Πλήρης καταστροφή
«Μας δίνουν πίσω τα εργοστάσια το προϊόν μας γιατί δεν καλύπτει τις προδιαγραφές. Το πιπέρι από την ζέστη δεν μεγαλώνει και κοκκινίζει. Αυτή την στιγμή μαζεύουμε το τρίτο χέρι και το 80% αυτού πάει για πέταγμα. Η καταστροφή είναι ολική», αναφέρει ο παραγωγός Κώστας Δέρβος, από το Χάβαρι, ο οποίος ζητά άμεση υποστήριξη από τον ΕΛΓΑ που πρέπει να αποζημιώσει την ζημιά.
Την ίδια εικόνα μεταφέρει στην εφ. Πατρίς και ο παραγωγός, Τάσος Αντωνακόπουλος, από την Αετοράχη, ο οποίος όπως ανέφερε ήδη αυτή την στιγμή μαζεύει για πέμπτη φορά στο χωράφι του, ωστόσο παραπάνω από το 85% του προϊόντος «πέφτει στο χώμα».
«Η κατάσταση είναι τραγική. Το πρώτο και δεύτερο χέρι το πήραν τα εργοστάσια με μισή καρδιά απορροφώντας την ζημιά, αλλά δεν μπορούν να συνεχίσουν έτσι. Αυτή την στιγμή μαζεύω το πέμπτο χέρι και πληρώνω μεροκάματα εργάτες για να πετάω τα πιπέρια. Θα πρέπει ο ΕΛΓΑ να δει το πρόβλημα», αναφέρει ο κ. Αντωνακόπουλος.
*Κινδυνεύουν οι εξαγωγές
Ακατάλληλο προς επεξεργασία
Στο μεταξύ, την κατάσταση, επιβεβαιώνει και ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου τυποποίησης «Ilis Παρασκευόπουλος» και πρόεδρος των Εξαγωγέων του ΕΒΕ Ηλείας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο οποίος, μιλώντας στην εφ. Πατρίς, ανέφερε ότι οι εξαγωγές τυποποιημένης πιπεριάς (τουρσί) αυτή την στιγμή βρίσκονται στην πιο κρίσιμη φάση τους καθώς το προϊόν που φτάνει στις μονάδες είναι ακατάλληλο προς επεξεργασία.
«Τα πιπέρια λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών έχουν πέσει και οι αποδώσεις αλλά και σαν οργανισμοί τα φυτά να έχουν πάθει ζημιά. Το αποτέλεσμα είναι το προϊόν να είναι ακατάλληλο προς επεξεργασία και τυποποίηση με το ποσοστό να ξεπερνά το 50% και σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει το 100%», τόνισε στην εφ. Πατρίς ο κ. Παρασκευόπουλος.
«Σε καθημερινή βάση», αποκάλυψε, «το εργοστάσιό μας πετάει 10 τόνους περίπου ακατάλληλης πιπεριάς», περιγράφοντας ακριβώς την εικόνα που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο ενώ ταυτόχρονα σημείωσε ότι σε επαφές που είχε και με τα υπόλοιπα εργοστάσια τυποποίησης του Νομού Ηλείας, από κοινού διαπιστώθηκε η τεράστια ζημιά.
«Πιθανόν αυτή η ζημιά να είναι μη αναστρέψιμη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος και συνέχισε «Αυτό έχει αποτέλεσμα την ακύρωση συμβολαίων και την μη εκτέλεση των παραγγελιών. Ένα τέτοιο προϊόν που είναι στο 100% εξαγώγιμο έχει πλέον καταστραφεί. Υπάρχει αγωνία τόσο σε εμάς όσο και στους πελάτες μας».
Πηγή: Πατρίς