Κοντά στα 2 ευρώ το κιλό για ζων βάρος ανέρχονται πλέον οι τιμές παραγωγού στο χοιρινό κρέας.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω της στροφής αρκετών καταναλωτών στο συγκεκριμένο είδος, μετά τις περιπέτειες με τις ζωονόσους στο αιγοπρόβειο, λόγω… τιμής, αλλά και ελέω τουριστικού ρεύματος.

Έτσι, έχουν φτάσει οι τιμές γύρω στα 1,95 ευρώ το κιλό για ζων βάρος.

“Οι τιμές που πουλάμε τώρα την παραγωγή μας, έχουν ανέβει και σε αυτό συμβάλλει βέβαια και ο τουρισμός, αλλά σίγουρα δεν έχουν αυξηθεί στο χοιρινό, όπως σε άλλα είδη κρέατος”, τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος τω χοιροτρόφων Ελλάδος, κ. Γιάννης Μπούρας. Όπως επισημαίνει “οι χοιροτροφικές μονάδες αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες στη χώρα μας την εποχή της κρίσης, δέκα χρόνια τώρα δηλαδή, ενώ μετέπειτα ήρθαν αντιμέτωπες με τις συνέπειες του κορονοϊού, την κλειστή εστίαση, κ.λπ. αλλά και πιο μετά με την ενεργειακή κρίση. Ακόμα και τώρα οι τιμές στην ενέργεια για μας είναι πολύ ακριβές. Αντίθετα οι τιμές των ζωοτροφών έχουν κατέβει, όχι όμως σε επίπεδα προ κρίσης”.

Featured Image

Ο κ. Μπούρας εκτιμά πως η αύξηση της κατανάλωσης στο χοιρινό κρέας, ειδικά το τελευταίο δίμηνο, είναι εξαιρετικά εμφανής, αγγίζοντας το 15 με 20% κάτι που έχει να κάνει και με τις ζωονόσους που χτύπησαν την αιγοπροβατοτροφία.

“Είμαστε σε φάση που προσπαθούμε να σταθούμε ως κλάδος ξανά στα πόδια μας καθώς τα δέκα χρόνια που μας πέρασαν, είχαμε μεγάλες δυσκολίες. Τώρα θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην προσαρμογή μας στην ΚΑΠ, να αξιοποιήσουμε μέτρα της, για να βελτιώσουμε τις μονάδες μας και να απορροφήσουμε χρήματα από προγράμματα, όπως της ευζωίας και της βιοασφάλειας. Ιδιαίτερα το πρόγραμμα της βιοασφάλειας είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, καθώς θα βοηθήσει τις μονάδες να θωρακιστούν απέναντι στον εφιάλτη που λέγεται πανώλη των χοίρων. Πρέπει όμως και το κράτος να σταθεί αρωγός ειδικά σε θέματα πληρωμών των προγραμμάτων, ώστε να ξέρουν οι μονάδες πότε θα πληρωνόμαστε γι’ αυτά, γιατί έχουμε καταβάλλει μεγάλα ποσά”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image