Κινητοποίηση διοργανώνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι των Χανίων στις 31 Ιανουαρίου, πραγματοποιώντας μηχανοκίνητη πορεία στις 11 το πρωΐ από τον κόμβο των Μουρνιών.
Οι αγροτοκτηνοτρόφοι διεκδικούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά καθώς η μειωμένη φετινή παραγωγή στην ελαιοκαλλιέργεια και η ζημιά από τον δάκο έχει αφήσει πολλούς αγρότες πρακτικά χωρίς παραγωγή.
Επίσης ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο και πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος καθώς και κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.
«Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας, αλλά επιδίδεται σε μια επιχείρηση παραπλάνησης, με στόχο να εμποδίσει και να υπονομεύσει τις κινητοποιήσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων.
Σύμφωνα με τους αγροτοκτηνοτρόφους, οι εξαγγελίες για αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια, η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, τα διάφορα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης», αλλά και η υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση, οδηγούν τον κλάδο σε συρρίκνωση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση-κάλεσμα:
«Το Δ.Σ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων καλεί όλους τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους στην μεγάλη Πανχανιώτικη κινητοποίηση την Τετάρτη 31 Γενάρη στις 11πμ στον κόμβο των Μουρνιών με τα αγροτικά μας αυτοκίνητα. Ενώνουμε την φωνή μας με τους συναδέλφους μας από όλη την Κρήτη και όλη την Ελλάδα παίρνοντας αγωνιστικές πρωτοβουλίες! To Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΑΣΝΧ και τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων τις επόμενες μέρες οργανώνουν συνελεύσεις, συσκέψεις και περιοδείες σε όλα τα χωριά για την καλύτερη δυνατή συμμετοχή στην κινητοποίηση.
Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι βγαίνουμε στους δρόμους για να παλέψουμε για την επιβίωση μας. Η μειωμένη φετινή παραγωγή στην ελαιοκαλλιέργεια και η ζημιά από τον δάκο έχει αφήσει πολλούς αγρότες πρακτικά χωρίς παραγωγή. Αντίστοιχα μεγάλες είναι οι ζημιές που έχει η φετινή παραγωγή σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες λόγω την ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα, ΄σύμφωνα με το cretanews.eu.
Η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων και αν σε μερικά προϊόντα υπάρχουν λίγο καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρυσι όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο το εισόδημα ουσιαστικά μειώνεται αφού δεν υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή να πουλήσουμε.
Αντίστοιχα όμως είναι μειωμένη και η παραγωγή και σε μια σειρά από άλλα προϊόντα του Νομού όπως τα κάστανα, τα αβοκάντο και τα εσπεριδοειδή.
Τεράστιο επίσης παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών το οποίο δεν λύθηκε με τον νόμο που έφερε η κυβέρνηση και πρέπει να το λύσει άμεσα.
Παράλληλα είχαμε και την τεράστια μείωση στην βασική ενίσχυση ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της ΚΑΠ η οποία ήρθε να συρρικνώσει ακόμα περισσότερο το εισόδημα μας.
Όλη αυτή η ζημιά στην παραγωγή και οι μειώσεις στις ενισχύσεις γίνονται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους με το κόστος παραγωγής να συνεχίζει να είναι υψηλό, με νέες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και σε μέσα και εφόδια, με το κόστος της διαβίωσης μας συνολικά να παραμένει αβάσταχτο όπως και του υπόλοιπου λαού.
Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας, αλλά επιδίδεται σε μια επιχείρηση παραπλάνησης, με στόχο να εμποδίσει και να υπονομεύσει τις κινητοποιήσεις. Από την άλλη συνεχίζει να προωθεί, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, σχέδια που υπηρετούν τις μπίζνες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και οδηγούν χιλιάδες αγρότες στο ξεκλήρισμα ή στην εγκατάλειψη του τόπου τους. Εκεί οδηγούν, για παράδειγμα, οι εξαγγελίες για αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια, η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, τα διάφορα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης», αλλά και η υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση.
Ο μόνος δρόμος για την επιβίωση μας είναι η οργανωμένη πάλη μέσα από το οργανωμένο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα από τους συλλόγους μας και την ΕΟΑΣΝΧ, τον συντονισμένο αγώνα μας μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Παλεύουμε και διεκδικούμε για:
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά με 200 ευρώ το στρέμμα αλλά και τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από τις καιρικές συνθήκες, από ασθένειες και μύκητες όπως τα εσπεριδοειδή και τα κάστανα.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
Ολοκληρωμένο πρόγραμμα δακοκτονίας με ευθύνη του κράτους, με την απαραίτητη χρηματοδότηση και προσωπικό.
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Όχι στα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να αυξήσει τις εισφορές, να μειώσει τις αποζημιώσεις και να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στις ιδιωτικές εταιρείες.
Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις.
Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ.
Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα.
Να καλυφθούν άμεσα τα κενά και να στελεχωθούν τα Αγροτικά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.
Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας».