Σε ακραία υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε η μέση τιμή της θερμοκρασίας τον Δεκέμβριο του 2023 σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Αν συνεχιστεί η κατάσταση, οι ειδικοί επισημαίνουν, πως ίσως υπάρξει όπως και φέτος πρόβλημα ακαρπίας στις δενδρώδεις καλλιέργειες ανάλογα την περιοχή.

Ο υδράργυρος έδειξε έως και 3,3°C πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Ο φετινός Δεκέμβριος αποδείχθηκε ο θερμότερος των τελευταίων 15 ετών, σύμφωνα με το δίκτυο 52 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα.

Η θερμοκρασία Δεκεμβρίου 2023 συγκριτικά με τα κανονικά για την εποχή επίπεδα

Ο φετινός Δεκέμβριος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν ο πιο θερμός από το 2010. Στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλία, και στα νησιά του Αιγαίου καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 3,3°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Εξαιρετικά θερμός ήταν και για τη Στερεά Ελλάδα (+2,4 °C).

Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Δεκέμβριο 2023 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα

Featured Image


Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Δεκέμβρίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Για τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου ήταν ο πιο θερμός μήνας τα τελευταία 15 χρόνια, και για τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο ο 2ος πιο θερμός. Μεταξύ 13 και 15 Δεκεμβρίου εκδηλώθηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, της τάξης των 12-14 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Η θερμοκρασία του Δεκεμβρίου συγκριτικά με εκείνον του 2022

Στη Θεσσαλία ο Δεκέμβριος του 2023 ήταν κατά 1.1 °C θερμότερος από τον αντίστοιχο του 2022, τον αμέσως προήγουμενο θερμότερο Δεκέμβρη από το 2010.

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +2,3 °C, με 26 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 24 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +2,2 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης και στη Λίνδο της Ρόδου παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (27 ημέρες).

Πόσοι ήταν οι ζεστοί μήνες του έτους για κάθε περιοχή;

Συνολικά το 2023 καταγράφηκαν θετικές αποκλίσεις μεγίστων θερμοκρασιών τους 9 από τους 12 μήνες του έτους στη Βόρεια Ελλάδα, τους 8 μήνες σε Θεσσαλία και Κρήτη, και τους 7 μήνες στην υπόλοιπη χώρα.