Με ομιλία στη βουλή παρενέβη ο βουλευτής Φθιώτιδας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προϊόντα με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης.
Απευθυνόμενος προς τον κ. Τσιάρα, ο κ. Σαρακιώτης αρχικά επεσήμανε: «Είστε ο πέμπτος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που έρχεστε από το 2019 επί Κυβέρνησης Ν.Δ. και επαναλαμβάνετε διαρκώς τα ίδια πράγματα. Ένας χρόνος ο μέσος όρος ζωής των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ. και κάθε χρόνο ακούμε τις ίδιες γενικότητες, τις ίδιες επισημάνσεις, τους ίδιους στόχους και το αποτέλεσμα το κρίνουν οι αγρότες, το κρίνει ολόκληρος ο πρωτογενής τομέας […] Είπατε, κ. Υπουργέ, ότι “η Πολιτεία οφείλει να μεριμνά και να κρατά τους ανθρώπους στην ελληνική περιφέρεια”. Ενδεικτικά ας δούμε τι γίνεται στην περιοχή του Δομοκού. Τιτλοφορείται πρόσφατο άρθρο: “Δομοκός… φωτοβολταϊκή γη”. Στα δικαστήρια οι αγρότες ζητούν απαντήσεις. Χιλιάδες πάνελ ξεφυτρώνουν άναρχα αφού προηγουμένως τα χωράφια χαρακτηρίζονται “χαμηλής παραγωγικότητας”, καταγγέλλουν αγρότες του Δομοκού σημειώνοντας ότι η αλλαγή στη χρήση γης θα έχει ολέθρια αποτελέσματα όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τους καταναλωτές και το μικροκλίμα της περιοχής. Μεγάλες εκτάσεις, όχι μόνο σε αυτή την περιοχή, στο εύπορο οροπέδιο όπου τροφοδοτεί και την υπόλοιπη Ελλάδα και την πρωτεύουσα με όσπρια, σιτηρά, κηπευτικά έχουν “σπαρεί” με φωτοβολταϊκά. Και θα σας πω τι λένε οι αγρότες: “Δεν πρόκειται για πράσινη, αλλά για μαύρη ανάπτυξη. Αν αυτή η εξάπλωση και η άναρχη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συνεχιστεί, σε 5 χρόνια δεν θα υπάρχει πρωτογενής τομέας στην περιοχή”. Άλλος αγρότης: “Ήδη έχουμε παρατηρήσει αλλαγές στη συμπεριφορά και κυρίως στη διαδικασία ωρίμανσης των κηπευτικών”. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αγροτικός Γεωργικός Ελαιοκομικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Μαρτίνου. Λέει ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό η γη και όχι ως βορά στα χέρια των επιχειρηματιών».
Εν συνεχεία, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε: «Δεν ακούσαμε ούτε ένα σχόλιο για την καταγγελία στον ιστότοπο in.gr, με τίτλο “Οσμή σκανδάλου στο ΥΠΑΑΤ εις βάρος των ελαιοπαραγωγών”. Εκεί αναφέρει: “Στον αέρα βρίσκονται κοινοτικές ενισχύσεις ύψους 14,5 εκ. ευρώ για τις ενώσεις των ελαιοπαραγωγών της χώρας για το έτος 2024, εξαιτίας της προκλητικής ολιγωρίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης” και συνεχίζει: “Αν το ποσό αυτό χαθεί, το συνολικό κόστος της ζημιάς για τους ελαιοπαραγωγούς θα φτάσει τα 24,8 εκ. ευρώ, καθώς πέρυσι οι αντίστοιχες επιδοτήσεις ύψους 10,3 εκ. ευρώ δε δόθηκαν ποτέ και επιστράφηκαν στα κοινοτικά ταμεία με ευθύνη του Υπουργείου” […] Και κάνατε κ. Υπουργέ και διαπίστωση ότι υπάρχει ζήτημα υποστελέχωσης. Πόσα χρόνια θέλετε να λύσετε το ζήτημα υποστελέχωσης; Είστε πέντε χρόνια Κυβέρνηση. Θέλετε δέκα, δεκαπέντε, είκοσι, τριάντα; Πείτε μας ότι σε τριάντα χρόνια θα λύσουμε το ζήτημα της υποστελέχωσης. Είστε ο πέμπτος Υπουργός και ακούμε τα ίδια πράγματα για την υποστελέχωση. Και βλέπω τελευταίο σχόλιο για την υπηρεσία του ΤΑΑΕ της Π.Ε. Φθιώτιδας, όπου επιβάλλατε παράλληλα καθήκοντα σε τρεις υπαλλήλους ως επόπτες ζωοτροφών στην υπηρεσία του ΤΑΕ της Βοιωτίας χωρίς προηγουμένως να ζητηθεί καν η γνώμη τους. Τους αναγκάζετε να μετακινούνται με δικά τους έξοδα λαμβάνοντας μια πενιχρή αποζημίωση και θέτετε σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα».
Σχετικά με το πρόβλημα της ακαρπίας της ελιάς, ο κ. Σαρακιώτης υπογράμμισε: «Ένα από τα κορυφαία προϊόντα της ελληνικής γης είναι η ελιά. Γνωρίζετε, καθώς έχουν κοινοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου από πέρυσι τον Σεπτέμβρη, επιστολές διαμαρτυρίας αγροτικών συλλόγων διαφόρων περιοχών για το ζήτημα της ακαρπίας. Είχαμε μειωμένη παραγωγή κατά 80-90% σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας. Θα διαβάσω ερώτηση που είχα κάνει στις 22/1/2024 και την απάντηση, που έδωσε ο κ. Σταμενίτης για την ακαρπία της ελιάς. Είπε τότε ο Υφυπουργός: “Είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε και τις δημοσιονομικές θεσμικές δυνατότητες σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο, προκειμένου να στηρίξουμε αυτό που θεωρούμε όχι απλά ένα εθνικό προϊόν, αλλά ένα εμβληματικό προϊόν όπως είναι η ελιά. Τόσο το ελαιόλαδο όσο και η επιτραπέζια ελιά είναι εθνικά εμβληματικά προϊόντα”. Και συνέχιζε, το Γενάρη του τρέχοντος έτους, ο Υπουργός που ήρθε να απαντήσει: “Με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη για πρώτη φορά μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των εννέα Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, με κύριο θέμα την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στις καλλιέργειες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός σκοπεύει να θέσει εκ νέου το ζήτημα της ακαρπίας της ελιάς υλοποιώντας μια δέσμευση της ηγεσίας προς τους παραγωγούς”. Έχουν περάσει οκτώ μήνες, έχετε πει του κόσμου τα ψέματα, οι αγρότες δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ και αναμένω την απάντηση του κυρίου Υφυπουργού, τι έγιναν αυτές οι συναντήσεις, τι έγιναν αυτά τα ταξίδια στις Βρυξέλλες από τον προκάτοχο σας και ποιο ήταν το αποτέλεσμα. Και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης το Δεκέμβρη είχε επισκεφθεί ελαιοπερίβολο στη Φθιώτιδα, στις Λιβανάτες, είχε δει το πρόβλημα, είχε υποσχεθεί και ο ίδιος αποζημιώσεις και μέριμνα της Πολιτείας».
Ακολούθως, όσον αφορά την ανεπαρκή στήριξη της κτηνοτροφίας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε: «Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, “η κτηνοτροφία έχει αφεθεί τελείως στο έλεός της. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το τι γίνεται ούτε σε σχέση με τις ζωονόσους ούτε με το μεγάλο κόστος παραγωγής, γιατί θα μειώνατε και το κόστος της παραγωγής. Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού δεν απαντούν σε καμία πραγματική ανάγκη των κτηνοτρόφων. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε υπόσχεση ότι με τη νέα ΚΑΠ θα ενισχυθεί η κτηνοτροφία, τελικά έχει γίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο Πρωθυπουργός μας ξέχασε, αλλά εμείς δεν ξεχνάμε”. Γιατί μας είπατε ότι βοηθήσατε και τους κτηνοτρόφους. Μάλλον δεν κατάλαβαν τη βοήθεια που έχετε παράσχει! Και είπατε και για παθογένειες από το παρελθόν, ας πούμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Κύριε Υπουργέ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, φαντάζομαι ότι γνωρίζετε πως ελέγχεται για παράνομες πληρωμές τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023. Αν δεν κάνω λάθος κυβέρνηση αυτά τα χρόνια ήταν το κόμμα σας, η Ν.Δ.. Μπορεί να έχουν αλλάξει δυο, τρεις, τέσσερις, πέντε Υπουργοί, αλλά κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είχαμε. Ποιες είναι οι διαχρονικές παθογένειες, όταν ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για συγκεκριμένες παραβάσεις σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα; Και φαντάζομαι, γνωρίζετε ότι μέχρι το 2019 οι αγρότες -και το αναγνωρίζουν και οι ίδιοι- ήξεραν και πότε θα πληρωθούν και τι θα πληρωθούν. Ήρθε η Κυβέρνηση των “αρίστων”, των “τεχνοκρατών” και δεν ξέρουν ούτε πότε θα πληρωθούν ούτε τι χρήματα θα πάρουν. Θυμάστε ποτέ στο παρελθόν το ΟΣΔΕ να έχει φθάσει Σεπτέμβρης και να μην έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες; Πείτε μας μια χρονιά που μέσα Σεπτεμβρίου συνεχίζονταν οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ. Είναι μάλλον επειδή είναι μεγάλη προτεραιότητα της Κυβέρνησης της Ν.Δ. ο πρωτογενής τομέας και γι’ αυτό παρατείνετε τις δηλώσεις! Παθογένειες του παρελθόντος, κ. Υπουργέ, είναι και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Διαβάζουμε όμως “παραίτηση βόμβα του Προέδρου του ΕΛΓΟ με καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις”. Με μία επιστολή φωτιά προς τον Πρωθυπουργό αποκαλύπτει πιέσεις να υπογράφει απευθείας αναθέσεις και εκτοξεύει σφοδρά πυρά κατά του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό συνιστά παθογένεια; Το ότι πίεζε ο προκάτοχός σας για απευθείας αναθέσεις τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και δεν τον άφηνε να εκτελέσει τα καθήκοντά του, είναι χρόνια παθογένεια; Μάλιστα, πολύ ενδιαφέρουσα και αυτή η άποψη!»
Επιπροσθέτως, με την ιδιότητα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, ο κ. Σαρακιώτης επεκτάθηκε και σε άλλα ζητήματα, όπως το σκάνδαλο στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (Ε.Α.Σ.): «Καλέσαμε απ’ αυτό το Βήμα ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Δένδια να τοποθετηθούν για αυτά που καταγγέλλουν ακόμη και οι γαλάζιοι εργαζόμενοι στα Ε.Α.Σ.. Τη στιγμή δηλαδή που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και υπάρχει έντονη ζήτηση για πυρομαχικά, έρχεται η Κυβέρνησή σας και προχωρά σε μια συμφωνία με Τσέχους η οποία βλάπτει τα συμφέροντα της ελληνικής βιομηχανίας. Και μια συμφωνία κοινοπραξίας με την τσέχικη εταιρεία, η οποία αφορά τα άκρως ευαίσθητα ζητήματα του αμυντικού εξοπλισμού και από την οποία συμφωνία δεν προκύπτει αν τηρήθηκαν τόσο πριν όσο και μετά τη σύναψη αυτής διαδικασίες δημοσιότητας προς διασφάλιση της αρχής του ευρύτερου δυνατού ανταγωνισμού, αλλά και των αρχών της ακεραιότητας και της διαφάνειας. Επί τη βάσει ποιου νομοθετικού καθεστώτος και με ποια διαδικασία συνήφθη η συμφωνία κοινής εταιρείας μεταξύ Ε.Α.Σ. και MSM Export, που δημιουργεί μονοπωλιακό καθεστώς στον τομέα της παραγωγής, εμπορίας και εξαγωγής αμυντικού υλικού και αναιρεί τη δυνατότητα να συναφθούν παρεμφερείς συμβάσεις για τα επόμενα 40 χρόνια; Με ποια αιτιολογία παρεκάμθησαν πάγιες διαδικασίες σύναψης συμβάσεων των νόμων 3978/11 και 4412/2016 για τη διασφάλιση της διαφάνειας; Και δεν μπορώ να μην επικαλεστώ σε αυτό το σημείο τη δήλωση από το 2023 του αρμόδιου Υπουργού του κ. Δένδια, που λέει ότι το 2024 θα είναι ένα έτος μετασχηματισμού για την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Αν έλεγε για την τσέχικη αμυντική βιομηχανία, θα συμφωνούσα. Για την ελληνική βιομηχανία σύμφωνα -τονίζω και πάλι- με όσα λένε και γαλάζιοι συνδικαλιστές σίγουρα το 2024 δεν είναι μια καλή χρονιά».
Τέλος, ο Βουλευτής Φθιώτιδας σχολίασε την τροπολογία για την άρση κυρώσεων προς ρωσικές εταιρείες αναφέροντας: «Επί της τροπολογίας, υπάρχουν θετικές διατάξεις στο σκέλος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν μπορούμε όμως να μην σχολιάσουμε το γεγονός ότι φέρνετε θετικές διατάξεις μαζί με το τελευταίο άρθρο της τροπολογίας, που έχει να κάνει με το ξεπάγωμα των κυρώσεων προς ρωσικές εταιρείες. Και αναρωτιέται κανείς: Εσείς δεν ήσασταν με τη σωστή πλευρά της ιστορίας, που επέβαλε τις κυρώσεις προς τη Ρωσία και τη στήριξη με πολεμικό εξοπλισμό της Ουκρανίας; Ποιοι είναι αυτοί που θέλετε να εξυπηρετήσετε με το ξεπάγωμα των κυρώσεων; Ποιους αφορά; Γιατί τη σωστή πλευρά της ιστορίας όταν στέλνουμε αμυντικό υλικό στην Ουκρανία, την ξέρετε. Όταν είναι να αρθούν κυρώσεις προς Ρώσους, πείτε μας ποια είναι αυτή η σωστή πλευρά. Όταν έχουμε να εξυπηρετήσουμε οικονομικά συμφέροντα, ξέρετε ποια είναι η σωστή πλευρά».
Newsroom Agronewsbomb