Ενάντια στον πολλαπλασιασμό των ψαρονιών που τρώνε το καθένα έως και 20 γραμμάρια ελιές την ημέρα, κυνηγώντας κατά παρέκκλιση στην Απουλία, στους ελαιώνες του Μπάρι και στο Μπρίντιζι και στο Γκαργκάνο στο επίκεντρο μεταξύ San Giovanni Rotondo και Manfredonia, όπου το φαινόμενο των “σύννεφων των πουλιών” έχει γίνει καθημερινό και πιεστικό.
Η είδηση δόθηκε από την Coldiretti Puglia, σε σχέση με το ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου που επιτρέπει την απόσυρση των μεταφορών στην παράκτια πεδιάδα του ελαιώνα μεταξύ των επαρχιών Μπάρι και Μπρίντιζι και στους πρόποδες της επαρχίας Φότζια.
Ο τομέας της ελιάς στις επαρχίες Μπάρι και Μπρίντιζι στον παραλιακό δρόμο μεταξύPolignano a Mare, Castellana Grotte, Monopoli, Alberobello, Locorotondo, Fasano, Cisternino, Ostuni, Carovigno, San Vito dei Normanni, Mesagne και Brindisi και στο Gargano και η ζημιά είναι μεταξύ 30 και πάνω από 60 % – εξηγεί η Coldiretti Puglia – στο έξοδα των ελαιόδεντρων.
Εκτός από την άμεση ζημιά, προσθέτει η ένωση, δεν πρέπει να υποτιμάται η έμμεση ζημιά. Οι μεταφορές καταστρέφουν τα χωράφια που χρησιμοποιούνται για τη συγκομιδή της ελιάς και οι ελαιοπαραγωγοί αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν μια συμφορά χωρίς να έχουν τα εργαλεία, καταδικασμένοι, σχεδόν, να επαναπρογραμματίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα για να αποφύγουν την καταστροφή της παραγωγής. Μεταξύ άλλων, δεν επηρεάζεται μόνο η ελαιοκαλλιέργεια, δεδομένου ότι η διέλευση κοπαδιών ψαρονιών αφήνει τόσες ποσότητες περιττωμάτων στα λαχανικά, ώστε το προϊόν να μην παρουσιάζεται στην αγορά. Τα ψαρόνια βρίσκουν νυχτερινή ανανέωση στις προστατευόμενες περιοχές, για να ξαναρχίσουν τις ημερήσιες επιδρομές τροφίμων εδώ και μήνες, δεδομένου ότι η ανώμαλη ζέστη των τελευταίων ετών έκανε το προστατευόμενο είδος να μετατραπεί από μεταναστευτικό σε καθιστικό, σύμφωνα με το olivonews.
Η πιο σοβαρή και γνωστή περίπτωση της ζημιάς που προκαλούν οι αγριόχοιροι στη γεωργία δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε – λέει ο Coldiretti Puglia – ότι υπάρχουν και άλλα προβληματικά είδη, όπως οι οικόσιτες μορφές άγριων ειδών και οι άγριες μορφές οικόσιτων ειδών. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν πολυάριθμες ζημιές που προκαλούνται από άγριους σκύλους σε φάρμες και αυτές που οφείλονται, ωστόσο, στη μαζική διάχυση αγριοπεριστεριών που βλάπτουν όχι μόνο τις καλλιέργειες, αλλά και τα γεωργικά προϊόντα που αποθηκεύονται σε σιλό, όπως σπόρους και δημητριακά. Ένα άλλο σχετικό πρόβλημα είναι, λοιπόν, αυτό του ελέγχου κάποιων αλλόχθων ειδών – καταλήγει η Coldiretti Puglia– έχουν εξαπλωθεί επεμβατικά, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στην υδατοκαλλιέργεια και τη γεωργία, όπως ο κορμοράνος και το ψαρόνι.
Newsroom Agronewsbomb