Μετά την περιπέτεια με τα αχρεωστήτως καταβληθέντα, ένα ακόμα ζήτημα έχει ανακύψει στον ΟΠΕΚΕΠΕ με την εφαρμογή FAST, όπως καταγγέλλουν μελετητικά γραφεία, αλλά και η θεσμική, τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση, ΕΘΕΑΣ.

ΚΥΔ αλλά και η ΕΘΕΑΣ, καταγγέλλουν την εισαγωγή στο σύστημα ελέγχων αποσφαλμάτωσης του κωδικού λάθους 37098, που αφορά την ασυμβατότητα της εφαρμογής FAST με τα οικολογικά σχήματα του οικοσχήματος 31-6 που αφορά τις ψηφιακές εφαρμογές, θέτοντας πολλά ερωτήματα.

Παρέμβαση και από την ΕΘΕΑΣ

Για το θέμα παρενέβη η θεσμική ΕΘΕΑΣ, αποστέλλοντας επιστολή τη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2024 προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη χρήση του κοινοτικού ψηφιακού εργαλείου FAST, που διαθέτει δωρεάν ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για την καταχώριση χωρίς κόστος των στοιχείων και δεδομένων για τα Οικολογικά Σχήματα.

Μεταξύ άλλων, η ΕΘΕΑΣ, αναφέρει στην επιστολή της:

«Κύριε Υπουργέ,

Για την ΕΑΕ του 2024 και σύμφωνα πάντα με τις νέες απαιτήσεις και τις παραμέτρους του Θεσμικού Πλαισίου για τα οικολογικά σχήματα (π.χ. ΥΑ 3430-5/8/2024), οι παραγωγοί υπέβαλαν εμπρόθεσμα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης τους και επέλεξαν την ίδια ψηφιακή εφαρμογή FAST, όπως και το 2023. Παρόλα αυτά, και μετά από απόπειρες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα μέχρι και σήμερα, υπάρχει αδυναμία εισόδου στην πλατφόρμα, ενώ έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες επικοινωνίας με τους υπαλλήλους του οργανισμού σχετικά με το τεχνικό σφάλμα, και δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση για την επίλυσή του.

Featured Image

Στις 2.10.2024 εστάλη σε Συνεταιριστικά ΚΥΔ μέλη μας, καθώς και σε πληθώρα άλλων ΚΥΔ, η ακόλουθη οδηγία, από άσχετο με το ΟΣΔΕ 2024 πάροχο υπηρεσιών, με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Στα αποτελέσματα διασταυρωτικού ελέγχου που έχετε διαθέσιμα στην εφαρμογή της ΕΑΕ 2024 στο gov.gr, έχει προστεθεί ένα νέο εύρημα με κωδικό 37098 και περιγραφή «Έχετε Δηλώσει Ψηφιακή Εφαρμογή Διαχείρισης Εισροών και Παρακολούθησης Περιβαλλοντικών Παραμέτρων η οποία είναι μη επιλέξιμη …… Αυτό το εύρημα αφορά ΑΦΜ για τους οποίους έχει δηλωθεί το FAST ως Ψηφιακή Εφαρμογή Διαχείρισης Εισροών και Παρακολούθησης Περιβαλλοντικών Παραμέτρων. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι παραγωγοί θα πρέπει να επιλέξουν κάποια άλλη ψηφιακή εφαρμογή εκτός του Fast, αλλιώς δεν θα πληρωθούν…».

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι σοβαρότατο και έχει αναστατώσει χιλιάδες παραγωγούς, που ήδη έχουν προβεί στην επιλογή κατά τη δήλωση των οικολογικών σχημάτων, του ψηφιακού εργαλείου FAST και οι οποίοι ενημερώνονται ξαφνικά ότι δεν θα λάβουν ενισχύσεις, ενώ το εργαλείο αυτό λειτουργούσε πλήρως το 2023. Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο και πρέπει να δοθούν απαντήσεις, με την αναφορά του παρόχου στις 02/10/2024 σε διασταυρωτικό έλεγχο των δεδομένων των δηλώσεων των αγροτών, όταν κανένα συνεταιριστικό ΚΥΔ και παραγωγός που κατέθεσε online την αίτηση ΟΣΔΕ 2024, δεν έχει λάβει το παραμικρό αποτέλεσμα διασταυρωτικού ελέγχου.

Για το θέμα αυτό απευθύνθηκαν άμεσα μέλη της ΕΘΕΑΣ, όπως ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, αλλά ακόμη καμία επίσημη απάντηση δεν έχει δοθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ως εκ τούτου, επανερχόμαστε, και ζητάμε την πλήρη και προβλεπόμενη από το ΣΣΚΑΠ 2023-2027 λειτουργία του κοινοτικού ψηφιακού εργαλείου FAST – χωρίς κόστος για τους παραγωγούς- και την απάντηση του ΟΠΕΚΕΠΕ σε όσα αναφέρονται στο παρόν έγγραφο.

Παρακαλούμε, να μας βεβαιώσετε, ότι δεν υφίσταται κάποιο πρόβλημα λειτουργικότητας με τη χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής, ότι το πρόβλημα είναι προσωρινό και θα επιλυθεί άμεσα και δεν θα τεθούν σε «κίνδυνο» οι πληρωμές των οικολογικών σχημάτων των παραγωγών μας.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση σας είναι απαραίτητη».

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image