Η διαμαρτυρία των αγροτών και των μεταφορέων θέρμανε τα πνεύματα στο ρουμανικό κοινοβούλιο, όπου τη Δευτέρα οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων στη Γερουσία είχαν μια σειρά από διαμάχες για το θέμα αυτό, ενημερώνει η AGERPRES.

Έτσι, στην ολομέλεια της συνεδρίασης της Γερουσίας σε μια έκτακτη σύνοδο για να συζητηθούν τα έκτακτα διατάγματα σχετικά με το κοινό φορολογικό σήμα για το πετρέλαιο κίνησης και την ισοδυναμία των αδειών κυκλοφορίας σε δημόσιους δρόμους, ο γερουσιαστής της USR Ştefan Pălărie ζήτησε τη διάθεση 30 λεπτών συζήτηση για τα θέματα με τα οποία αντιμετωπίζουν οι διαδηλωτές.

«Νομίζω ότι τώρα, όταν όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Γερουσία, ας μην κάνουμε απλώς μια άσκηση εικόνας ενημερώνοντας τη Γερουσία ότι υπάρχουν διατάγματα στην ημερήσια διάταξη, αλλά ας συζητήσουμε ουσιαστικά αυτά τα θέματα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να δείξουμε στους αγρότες ότι το Κοινοβούλιο κατανοεί πραγματικά, ίσως όχι όλα, αλλά ορισμένα κόμματα κατανοούν πραγματικά τα προβλήματα των αγροτών και θέλουν να βρουν λύσεις. Διαφορετικά, είναι απλώς ένας ψευδής ισχυρισμός ότι υπάρχει άνοιγμα στο διάλογο. Σας ζητώ, κύριε Πρόεδρε, να θέσετε σε ψηφοφορία την προσθήκη της ημερήσιας διάταξης με χρόνο 30 λεπτών για τη συζήτηση αυτών των θεμάτων», υποστήριξε ο γερουσιαστής της USR, Ştefan Pălărie.

Featured Image

Το αίτημα απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της συνόδου, γερουσιαστή Sorin Cîmpeanu, με την αιτιολογία ότι οι κανονισμοί της Γερουσίας δεν το επιτρέπουν. Ωστόσο, ο επικεφαλής των γερουσιαστών του PSD, Lucian Romaşcanu, θέλησε να απαντήσει στον γερουσιαστή της USR, δηλώνοντας ότι οι διαμαρτυρίες είναι «δικαιολογημένες» και η κυβέρνηση «κάνει ό,τι πρέπει να γίνει» για τους αγρότες, όπως αποδεικνύεται από την διαπραγματεύσεις.

«Ο Υπουργός Γεωργίας και η Κυβέρνηση ήταν συνεχώς σε διαπραγματεύσεις. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι οι νόμιμες επιθυμίες και είμαστε οι πρώτοι που λέμε ότι οι διαμαρτυρίες δικαιολογούνται για τα θεμιτά αιτήματα που έχουν θέσει. Πράγματι, θα ήταν πολύ πιο εύκολοι και κατάλληλοι πόροι, αν είχαμε αυτό το δισεκατομμύριο συν ΦΠΑ, που οι συνάδελφοι έδωσαν, αυτόκλητα, για εμβόλια. Κατά τα λοιπά, σας διαβεβαιώνουμε και διαβεβαιώνουμε επίσης τους διακεκριμένους αγρότες ότι αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Ρουμανίας», απάντησε ο γερουσιαστής του PSD, Lucian Romaşcanu.

Πηγή: agrotv.ro

Featured Image