Η σύγκρουση έχει διαταράξει σοβαρά τον αγροδιατροφικό τομέα της ΕΕ, αλλά ιδιαίτερα άφησε το στίγμα της στη Ρουμανία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία.

Αυτό έχει τοποθετήσει τη Ρουμανία στην πρώτη γραμμή της κάλυψης ορισμένων από τα κενά που αφήνουν Ρώσοι και Ουκρανοί εξαγωγείς.

Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας Αντριάν Τσεσνόιου, ενώ η Ρουμανία έχει ήδη συμπεριλάβει διατάξεις για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του τομέα της, η χώρα σκοπεύει να κάνει ένα βήμα παραπέρα.

«Πολλά από τα πράγματα που συλλάβαμε [το σχέδιο ΚΓΠ] σχετίζονται επίσης με τους σχετικούς κινδύνους. Πριν έρθει ο πόλεμος, είχαμε ήδη την κρίση ενέργειας και φυσικού αερίου, με αντίκτυπο στα αποτελέσματα», είπε στην EURACTIV Ρουμανίας.

Το σχέδιο, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο η Ρουμανία σκοπεύει να επιτύχει τους εννέα στόχους της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) σε όλη την ΕΕ, υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες λίγες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά προετοιμάστηκε πριν από την εισβολή.

Η κυβέρνηση επανεξετάζει τώρα την προσέγγισή της στο σχέδιο και η αγροτική στρατηγική της Ρουμανίας είναι πιθανό να επηρεαστεί σημαντικά υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ρουμανία πιέζει ιδιαίτερα την επεξεργασία τροφίμων, δεσμεύοντας ειδική χρηματοδότηση για να αυξήσει την ικανότητά της σε αυτόν τον τομέα.

«Για να εξασφαλίσεις τα απαραίτητα τρόφιμα, πρέπει να επεξεργαστείς την πρώτη ύλη», επεσήμανε ο Τσεσνόιου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Sorin Moise, υπουργό Εξωτερικών στο υπουργείο Γεωργίας, οι εκτάσεις που καλλιεργούνται με ηλίανθο σε αρκετές περιοχές της Ρουμανίας θα είναι μεγαλύτερες από πέρυσι.

Για παράδειγμα, μια ισχυρή ομάδα αγροτών από την περιοχή Mures, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, πήρε την απόφαση να επαναπροσανατολιστεί μακριά από τις καλλιέργειες ζαχαρότευτλων μετά το κλείσιμο του εργοστασίου ζάχαρης στο Luduş, που ανήκει στον γαλλικό όμιλο Tereos. να καλλιεργούν αντ ‘αυτού ηλίανθους.

Ο όμιλος στοχεύει τώρα να δημιουργήσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο επεξεργασίας ηλίανθου στη Ρουμανία.

Featured Image

Ο Moise πρόσθεσε ότι η Ρουμανία εξακολουθεί να υποστηρίζει τις συζητήσεις για την επισιτιστική ασφάλεια που διεξάγονται σε μεγαλύτερη κλίμακα σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς και τις αποφάσεις για έγκριση παρέκκλισης από τη φύτευση καλλιεργειών σε περιοχές που έχουν απομείνει σε αγρανάπαυση λόγω βιοποικιλότητας.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Πρέπει όμως να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να δούμε αν μπορούμε να αφήσουμε το 4% της γεωργικής μας γης ακαλλιέργητο για το υπόλοιπο, εάν μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και εάν η εφαρμογή αυτών των μέτρων δεν θα επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή δημητριακών και σιωπηρά, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των αγροδιατροφών των πολιτών της ΕΕ», προειδοποίησε.

Από την πλευρά του, ο ανανεωμένος ευρωβουλευτής Alin Mituța τόνισε ότι η Ρουμανία θα πρέπει να πιέσει για την παραγωγή περισσότερων πρωτεϊνούχων καλλιεργειών λόγω των επιπτώσεων της σύγκρουσης στα δημητριακά που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές.

«Εισάγουμε στην ΕΕ μια πολύ μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνούχων καλλιεργειών για ζώα, σόγια, για παράδειγμα… Νομίζω ότι πρέπει να αναπτύξουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ικανότητα παραγωγής αυτών των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών και η Ρουμανία έχει μεγάλες δυνατότητες να το κάνει». είπε ο Μίτουτσα.

Ένα άλλο παράδειγμα που έδωσε ο ευρωβουλευτής ήταν η ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων για τα λιπάσματα φυσικού αερίου, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και της ανάγκης να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία.

Παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου στην ΕΕ, η Ρουμανία έχει πληγεί σοβαρά από προβλήματα στον τομέα των λιπασμάτων καθώς οι μεγαλύτεροι παραγωγοί χημικών λιπασμάτων στη Ρουμανία έχουν σταματήσει την παραγωγή τους είτε λόγω νομικών ζητημάτων είτε λόγω της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθάρρυνε ενεργά μια κίνηση προσαρμογής της στρατηγικής της Ρουμανίας σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνάντησης, ο Mariusz Stefan Migas, επικεφαλής της μονάδας και της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΓΔ AGRI), είπε ότι αυτά τα εθνικά στρατηγικά σχέδια ενδέχεται να απαιτούν τροποποίηση ώστε να περιλαμβάνουν στοιχεία που αναφέρονται στην κατάσταση στην Ουκρανία και επιπτώσεις της σύγκρουσης στη βιομηχανία γεωργικών ειδών διατροφής της ΕΕ.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μεγαλύτερη εστίαση στην παραγωγή ηλίανθου ή ευκαιρίες στον τομέα της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, πρότεινε.

Πηγή: Euractiv

Featured Image