Η προεκλογική εκστρατεία πρόκειται να γίνει ολοένα και πιο ταραχώδης αφού ενώσεις αγροτών από διάφορες περιοχές της χώρας ανακοίνωσαν σειρά διαμαρτυριών που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 27 Μαΐου.
Σύμφωνα με δελτίο τύπου από την Ένωση Καλλιεργητών Δημητριακών και Τεχνικών Φυτών Vrancea, δεκάδες αγρότες θα διαδηλώσουν στο Focșani, ενώ παρόμοιες ενέργειες προετοιμάζονται στην πρωτεύουσα καθώς και σε άλλες κομητείες.
Ο κύριος ισχυρισμός των αγροτών Vrânci, αλλά όχι μόνο, αφορά το αντιχαλαζικό σύστημα. Αν και ο υπουργός Γεωργίας , Florin Barbu, προσπάθησε να αποφύγει τέτοιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη μέση της προεκλογικής εκστρατείας (για τις τοπικές και ευρωβουλευτικές εκλογές της 9ης Ιουνίου), οι αγρότες δεν πείθονται εύκολα. Είναι αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν τη διαμαρτυρία έως ότου ο Υπουργός Γεωργίας υπογράψει την εντολή που υποσχέθηκε ήδη φέτος τον χειμώνα που θα περιορίσει και θα ρυθμίσει αυστηρά τη δραστηριότητα του αντιχαλαζικού συστήματος στην επαρχία Vrancea, αλλά και σε άλλες κομητείες όπου υπάρχουν εκτοξεύσεις σημεία, πηγαίνοντας ακόμη και μέχρι να ανασταλεί η βολή, μέχρι να γίνει η μελέτη επιπτώσεων που ζητούν οι αγρότες, η οποία θα δείξει αν η ξηρασία μπορεί να αποδοθεί ή όχι στους αντιχαλαζικούς πυραύλους.
Εκτός από τα αιτήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του Εθνικού Αντιχαλαζικού Συστήματος, οι αγρότες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και για την καθυστέρηση της αντισταθμιστικής πληρωμής των 100 ευρώ/στρέμμα, που χορηγήθηκε στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία. Ζητούν επίσης την τροποποίηση στον Αστικό Κώδικα των διατάξεων για την ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης μίσθωσης και ρύθμιση ελάχιστης διάρκειας τουλάχιστον 7 ετών, αλλά δυσαρεστούνται και για την καθυστέρηση της αποζημίωσης των 100 ευρώ/ εκτάρια, που χορηγήθηκε στο πλαίσιο του πολέμου από την Ουκρανία, λέει η διευθύντρια του Συνδέσμου καλλιεργητών δημητριακών και τεχνικών φυτών Vrancea, Nicoleta Olteanu.
Μάλιστα, ακόμη και η Συμμαχία για τη Γεωργία και τη Συνεργασία (AAC), μια οργάνωση που συγκεντρώνει πολλές ισχυρές ενώσεις αγροτών στη Ρουμανία, δημοσίευσε, τη Δευτέρα 20 Μαΐου, μια επιστολή που απευθυνόταν σε όλα τα κόμματα με υποψηφίους για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. τις πιο σημαντικές πτυχές που ζητούν οι αγρότες από τους μελλοντικούς εκπροσώπους της Ρουμανίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής:
«Λαμβάνοντας υπόψη τα προηγούμενα στο παρελθόν όταν οι Ρουμάνοι ευρωβουλευτές ψήφισαν κατά των συμφερόντων των αγροτών και των συνεταιρισμών στη Ρουμανία, σας ζητάμε να διασφαλίσετε ότι όλοι οι ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τη Ρουμανία σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ενεργήσουν μαζί με την ηγεσία των κομμάτων, των θεσμών στην χώρα, τις αντιπροσωπείες και ψηφίστε για:
Άμεσα, 100% εξωτερική σύγκλιση για τους Ρουμάνους αγρότες, αντίστοιχα τους Ρουμάνους αγρότες για τη συλλογή του ισοδύναμου της μέσης επιδότησης της ΕΕ όπως είχε υποσχεθεί κατά την ένταξη στην ΕΕ. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό έπρεπε να υλοποιηθεί από το 2014.
Αύξηση του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2027 από 0,4% επί του παρόντος, σε 1% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και για την Ουκρανία, εάν είναι απαραίτητο, δημιουργήστε ένα χωριστό και συμπληρωματικό ταμείο στον προϋπολογισμό που διατίθεται για τη Γεωργία της ΕΕ. Ζητάμε αύξηση του προϋπολογισμού για τη γεωργία, ώστε οι αγρότες να μπορούν να εφαρμόσουν τους περιορισμούς που τους επιβάλλονται από πολύ απαιτητικά νομοθετικά μέτρα, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα σημαντικές αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και τον αντίκτυπο στις τιμές στους τελικούς καταναλωτές μέσω της διαμετακόμισης και εισαγωγής γεωργικών προϊόντων από τρίτες χώρες. χώρες ή σε πορεία προσχώρησης στα κράτη μέλη της ΕΕ·
Αποδοχή και υποστήριξη της προσχώρησης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο αφού εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε όλα τα κεφάλαια, τομείς και συμμορφωθεί με τους όρους που επιβάλλονται στα κράτη μέλη της ΕΕ, σε επίπεδο γεωργικής παραγωγής και όρους αμοιβαιότητας για τα εισαγόμενα προϊόντα. Η πραγματικότητα είναι ότι οι γεωργικές αγορές της ΕΕ επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την ελευθέρωση του εμπορίου με την Ουκρανία. Η προσπάθεια αυτή τη στιγμή κατανέμεται άνισα μεταξύ των πολιτών της ΕΕ, με τον γεωργικό τομέα να φέρει δυσανάλογο και μη βιώσιμο βάρος. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την υποστήριξη της Ουκρανίας μόνο εάν ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και όχι την καταστροφή των ρουμανικών, ευρωπαϊκών αγροκτημάτων και για τον σεβασμό των συνθηκών αμοιβαιότητας που υπάρχουν στην ενιαία αγορά.
Η διασφάλιση δίκαιου εμπορίου που εγγυάται έναν ορισμένο βαθμό αμοιβαιότητας όσον αφορά τα πρότυπα παραγωγής είναι απαραίτητη για την αποφυγή βιώσιμων μετεγκαταστάσεων, χωρίς να υπονομεύεται η ευρωπαϊκή παραγωγή σε στρατηγικούς τομείς και να διασφαλίζεται η διαφάνεια για τους καταναλωτές. Εάν αντιμετωπίσουμε περισσότερους περιορισμούς στην καλλιέργεια και υψηλότερα πρότυπα παραγωγής λόγω του πλαισίου της ΕΕ, αναμένουμε να μας φέρουν δίκαια στη διεθνή σκηνή.
Τροποποίηση των Ευρωπαϊκών Κανονισμών 783, 784 και 785/2018, να ολοκληρωθεί με εξαίρεση τη χρήση νεονικοτινοειδών στην επεξεργασία σπόρων για τους σπόρους που χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση καλλιέργειες σε περιοχές όπου φυσικά καταγράφουμε υπέρβαση του ορίου οικονομικής ζημίας (PED) του παράσιτα του εδάφους Η εξαίρεση μπορεί να περιοριστεί σε μια περίοδο 10 ετών, σύμφωνα με το μοντέλο glyphosate, κατά τη διάρκεια της οποίας η βιομηχανία μπορεί να βρει αντικαταστάτη. Είναι σημαντικό για τους Ρουμάνους αγρότες να μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις 3 νεονικοτινοειδείς ουσίες (ιμιδακλοπρίδη, κλοθειανιδίνη και θειαμεθοξάμη) που δεν έχουν ακόμη υποκατάστατα με την ίδια αποτελεσματικότητα και οικονομική απόδοση. Οι μελέτες και οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Ρουμανία από εξειδικευμένα ερευνητικά ιδρύματα καταδεικνύουν ότι η Ρουμανία βρίσκεται σε μοναδική κατάσταση λόγω του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου πολλαπλασιασμού των παρασίτων σε ορισμένες περιοχές της χώρας, πάνω από το όριο οικονομικής ζημίας (PED), το οποίο απαιτεί την εφαρμογή νεονικοτινοειδών ουσιών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τη μόνη αποτελεσματική μέθοδο πρόληψης και θεραπείας κατά αυτών των παρασίτων. Όταν χρησιμοποιείται υπεύθυνα, σύμφωνα με τις συστάσεις των κατασκευαστών, δεν υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος στην ανθρώπινη υγεία, την υγεία των ζώων ή τη βιοποικιλότητα του εδάφους δεδομένου ότι τα νεονικοτινοειδή εφαρμόζονται στους σπόρους και όχι στα αναπτυσσόμενα φυτά, απορροφώνται και μεταβολίζονται / καταναλώνονται από τα φυτά μέχρι τη στιγμή της συγκομιδής.
Κάθε νέα πρωτοβουλία της Επιτροπής, σύμφωνα με τις αρχές της καλύτερης νομοθεσίας, πρέπει να περιλαμβάνει μελέτη επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας ενότητας σχετικά με: 1) τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητά της. 2) ο αντίκτυπος στην παραγωγή, τη γη και τις αγροτικές περιοχές. 3) ο αντίκτυπος στην ανανέωση των γενεών. και 4) εκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων. Την περίοδο 2019-2024, οι πολιτικές που σχετίζονται με τη γεωργία και τη δασοκομία στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο καμίας συνολικής μελέτης σχετικά με τις σωρευτικές επιπτώσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ούτε οποιωνδήποτε μελετών σκοπιμότητας που λαμβάνουν υπόψη πιθανά σημεία συμφόρησης. Στην αρχή της επόμενης θητείας ζητάμε από τη νεοεκλεγείσα Επιτροπή να πραγματοποιήσει συνολική αξιολόγηση του αντίκτυπου των γεωργικών πολιτικών της Πράσινης Συμφωνίας, αξιολογώντας παράλληλα τις οικονομικές τους επιπτώσεις. Αυτή η μελέτη και τα συμπεράσματά της πρέπει να αποτελούν προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω γεωργική πρωτοβουλία για την αποφυγή περαιτέρω τυφλής πλοήγησης και για τη διασφάλιση της συνοχής των πολιτικών υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τους στόχους της ΚΓΠ.
Απαιτείται ένας ισχυρός Επίτροπος για τη Γεωργία και τις Αγροτικές Περιοχές, με βασικό ρόλο ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, η Πράσινη Συμφωνία για τη γεωργία ήταν ένα ρυθμιστικό τσουνάμι, με βιαστικές διαβουλεύσεις και γρήγορες προτάσεις. Ζητούμε από την εντολή 2024-2029 να προτείνει λιγότερους, καλύτερης ποιότητας κανονισμούς που θα επιτρέπουν επαρκή χρόνο για δημόσια διαβούλευση και ανατροφοδότηση από την αξιολόγηση επιπτώσεων, ιδιαίτερα εντός της Επιτροπής. Ο νέος νομοθέτης πρέπει να είναι αυτός που θα παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία στους αγρότες και τους γεωργικούς συνεταιρισμούς για να εγγυηθεί την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ και να πραγματοποιήσει τη μετάβαση σε βιώσιμα επισιτιστικά συστήματα.
Διαφορετικά, θα κυρώσουμε δημόσια τις διολισθήσεις προσώπων/κομμάτων που δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα του εγχώριου αγροδιατροφικού τομέα και της Ρουμανίας, συμπεριλαμβανομένης της επανάληψης των διαδηλώσεων στη Ρουμανία και στα άλλα κράτη μέλη, μαζικά, όποτε συμβεί να», αναφέρεται στην επιστολή της Συμμαχίας για τη Γεωργία και τη Συνεργασία που απευθύνεται στα πολιτικά κόμματα.
Πηγή: agro-tv.ro