Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας ενεργούν επειγόντως για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού PMR (πανώλης των μικρών μηρυκαστικών) στις κομητείες Tulcea, Constanța και Timiș, εφαρμόζοντας σωστά μέτρα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, που χρησιμοποιείται από όλα τα κράτη μέλη, σύμφωνα με δήλωση της η Εθνική Αρχή Υγείας Κτηνιατρικής και Ασφάλειας Τροφίμων (ANSVSA) υπέβαλε, την Πέμπτη, στο newsroom του AgroTV.

«Η ορθότητα αυτών των μέτρων είναι απαραίτητη και η ευθύνη των οικονομικών παραγόντων διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο. Ένας σημαντικός κίνδυνος εισαγωγής και εξάπλωσης της νόσου προέρχεται από την εισαγωγή άρρωστων ζώων, των οποίων η ασθένεια αποκτήθηκε πριν από την είσοδο στο έδαφος της Ρουμανίας, ή από την εισαγωγή ζώων χωρίς τα απαραίτητα υγειονομικά-κτηνιατρικά έγγραφα. Οι παράνομες δραστηριότητες, όπως οι λαθρομεταφορές ζώων, θέτουν σε κίνδυνο τις εξαγωγικές προσπάθειες και μπορούν να προκαλέσουν δευτερογενή κρούσματα ασθενειών μακριά από την αρχική εστία», αναφέρει η ANSVSA, προσθέτοντας ότι οι υγειονομικοί και κτηνιατρικοί επιθεωρητές συνεργάζονται συνεχώς με εκπροσώπους αρμόδιων φορέων για να εντοπίσουν και να σταματήσουν αυτές τις ανεύθυνες πρακτικές.

«Στο τρέχον επιδημιολογικό πλαίσιο, η ANSVSA δρα για τη διατήρηση των εξαγωγών προβάτων, επαναδιαπραγματεύοντας τους όρους με τρίτες χώρες και πραγματοποιώντας πρόσθετες δοκιμές για παρτίδες εξαγωγών. Τα εργαστήρια ANSVSA εργάζονται με διευρυμένο χρονοδιάγραμμα για την παροχή των απαραίτητων εγγυήσεων στις δικαιούχους χώρες, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχεια των εμπορικών ανταλλαγών», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ANSVSA, από τις 17 Ιουλίου, από την επιβεβαίωση της πρώτης εστίας πανώλης μικρών μηρυκαστικών, έχουν πραγματοποιηθεί εξαγωγές προβάτων, συνολικά 72.820 κεφάλια, εκ των οποίων 38.000 στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και 34.820 στο Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας.

«Η ANSVSA εφαρμόζει μια στρατηγική για την εισαγωγή νέων εργαστηρίων στο δίκτυο των κτηνιατρικών υπηρεσιών για την υποστήριξη αυτών των δραστηριοτήτων χωρίς να επηρεάζεται η ροή των εξαγωγών. Το ίδρυμα βρίσκεται σε μόνιμη επαφή με κτηνοτρόφους, μεταφορείς και εξαγωγείς, συνεργαζόμενοι για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου και την πρόληψη ζημιών στον κτηνοτροφικό τομέα. Η αρχή εκτιμά την πρωτοβουλία των κτηνοτρόφων για αποφυγή αγοραπωλησίας ζώων μεταξύ εκμεταλλεύσεων, ανταλλαγή βοσκών και επισκέψεις μεταξύ εκμεταλλεύσεων, καθώς και την άμεση ειδοποίηση του κτηνιάτρου και της κομητείας DSVSA σε περίπτωση υποψίας ασθένειας», ANSVSA μεταφέρουν επίσης εκπρόσωποι.

Ζητούν θερμά από το ευρύ κοινό και ειδικότερα τους αγρότες να μην πιστεύουν ψευδείς πληροφορίες που αναφέρουν ότι η ασθένεια δεν υπάρχει.

– Διαφήμιση –

«Η ANSVSA καταδικάζει τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» που μπορούν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες των αρχών για τη διαχείριση των εστιών ασθενειών και την προώθηση της εξαγωγής ζώων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Featured Image

Επί του παρόντος, στη Ρουμανία υπάρχουν 37 ενεργά κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών (8 εμπορικές εκμεταλλεύσεις, 12 εμπορικές εκμεταλλεύσεις τύπου Α και 17 οικόσιτα), με συνολικά 218.756 προσβεβλημένα ζώα, εκ των οποίων:

– στην κομητεία Tulcea: 34 κρούσματα (7 εμπορικές εκμεταλλεύσεις, 12 εμπορικές εκμεταλλεύσεις τύπου Α και 15 μη επαγγελματικές εκμεταλλεύσεις), με συνολικά 205.271 προσβεβλημένα ζώα.

– στην κομητεία Constanța: 2 κρούσματα σε μη επαγγελματικές εκμεταλλεύσεις, με συνολικά 985 προσβεβλημένα ζώα.

– στην κομητεία Timiş: 1 εστία σε εμπορική εκμετάλλευση με 12.500 προσβεβλημένα ζώα.

Η ANSVSA ζητά από τους οικονομικούς φορείς στη Ρουμανία που ασχολούνται με το εμπόριο μηρυκαστικών να συμμορφωθούν με τις οδηγίες που αποστέλλονται μέσω της κομητείας DSVSA, προκειμένου να προστατεύσουν τα κοπάδια μικρών μηρυκαστικών τους. Οποιαδήποτε υποψία ασθένειας πρέπει να ειδοποιείται το συντομότερο δυνατό στην κομητεία DSVSA.

Ταυτόχρονα, η ANSVSA καλεί τη στήριξη των κτηνοτρόφων στον τομέα των αιγοπροβάτων, καθώς και των πολιτών, να εφαρμόσουν μέτρα βιοασφάλειας, να ενημερώσουν άμεσα τις κτηνιατρικές υπηρεσίες για υποψίες σε ζώα και να συμμορφωθούν με όλα τα μέτρα που έχουν διαταχθεί από τις αρχές για την αποτροπή η εξάπλωση αυτής της ασθένειας στο έδαφος της χώρας.

Πηγή: agro-tv.ro

Featured Image