Η ισραηλινή startup Robotic Perception ανέπτυξε μια νέα ρομποτική λύση για κλάδεμα σε οπωρώνες και αμπελώνες.

Στο World FIRA 2024, η εταιρεία παρουσίασε ένα πρωτότυπο του ηλεκτροκίνητου ρομποτικού κλαδευτηρίου της, το οποίο ήταν συνδεδεμένο στο μπροστινό μέρος ενός τρακτέρ σταφυλιού New Holland T4.90N. Αυτή η startup συνεργάζεται με την CNH Industrial.

Η Robotic Perception δοκιμάζει επί του παρόντος διάφορες 2D και 3D κάμερες, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών καμερών Intel RealSense και ZED, για να ανιχνεύσει ολόκληρη τη δομή των δέντρων και να εντοπίσει τα κατάλληλα κλαδιά για κλάδεμα.

Featured Image

Η αναγνώριση πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (AI) της εταιρείας. Η αρχική εστίαση ήταν στο κλάδεμα των αμπελιών, το οποίο η εταιρεία λέει ότι είναι σχετικά απλό. Ωστόσο, ο κλαδευτής δυσκολεύτηκε να βρει τα σωστά κλαδιά κατά τη διάρκεια της επίδειξης στο World FIRA. Ωστόσο, σύμφωνα με την πηγή, αυτό μπορεί να αποδοθεί σε μια μη τυποποιημένη εγκατάσταση στο τρακτέρ επίδειξης, η οποία απαιτούσε πολύ αυτοσχεδιασμό.

Η Robotic Perception σχεδιάζει να φέρει το πρώτο της προϊόν στην αγορά μέχρι το τέλος του 2024. Ο εξοπλισμός, με 6 ή 8 ρομποτικούς βραχίονες και ηλεκτρικό ψαλίδι κλαδέματος, που ρυμουλκείται από τρακτέρ και κινείται από το PTO του, θα πρέπει να μπορεί να κλαδεύει και να ελέγχει έως και 2 εκτάρια την ημέρα σε περιοχές με αμπέλια, μηλιές ή άλλα οπωροφόρα δέντρα.

Το ένα ρομποτικό χέρι ζυγίζει περίπου 30 κιλά. Το κόστος του νέου εξοπλισμού αναμένεται να ξεκινήσει από 150.000 δολάρια.

Featured Image