Τα ρομπότ που οδηγούνται από τεχνητή νοημοσύνη (AI) φέρνουν επανάσταση στη συγκομιδή φράουλας στην Τσεχική Δημοκρατία, επιδεικνύοντας μια βιώσιμη προσέγγιση στη γεωργία με λιγότερους πόρους και χωρίς χημικά προϊόντα.
Το Fravebot (Ρομπότ φρούτων και λαχανικών), ένα ρομπότ εγκατεστημένο στην οικογενειακή φάρμα Ráječek στο Μπρνο, παρακολουθεί και συλλέγει φράουλες. Ωστόσο, η λειτουργία και η συντήρηση ρομπότ μπορεί να γίνει πιο περίπλοκη, απαιτώντας την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI).
«Η διαδρομή των φραουλών από τους μικροσκοπικούς σπόρους σε ένα θερμοκήπιο μέχρι τα γλυκά φρούτα στα ράφια των σούπερ μάρκετ περιλαμβάνει πολλά στάδια και χειρωνακτική εργασία. Η φάρμα Raechek χρησιμοποιεί δύο τύπους ρομπότ για να καλλιεργεί μούρα πιο αποτελεσματικά και πιο περιβαλλοντικά: το Fravebot Scout για την παρακολούθηση της υγείας των φυτών και την παρακολούθηση της ωρίμανσης και το Fravebot Harvestor για τη συλλογή φρούτων», αναφέρει το AgroPortal με αναφορά στη Siemens.
Εκτός από τα ρομπότ, το Digital Twin περιβάλλον της NVIDIA παίζει βασικό ρόλο στη φάρμα Rajek . Βοηθά στην ανάπτυξη, τη μοντελοποίηση και την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα πρέπει να γίνει ο εγκέφαλος του ρομπότ. Μαθαίνοντας από ένα ψηφιακό δίδυμο φυτών και φρούτων, η NVIDIA Omniverse δίνει τη δυνατότητα στα ρομπότ να εντοπίζουν ασθένειες και παράσιτα στον πραγματικό κόσμο. Η διεπαφή μεταξύ πραγματικού και ψηφιακού κόσμου επιτυγχάνεται μέσω της ανοιχτής ψηφιακής επιχειρηματικής πλατφόρμας Siemens Xcelerator .
Επειδή τα σύγχρονα εργαλεία προσομοίωσης μπορούν επίσης να μοντελοποιήσουν φυσικούς νόμους (όπως το βάρος μιας φράουλας), τα νευρωνικά δίκτυα μπορούν να εκπαιδευτούν εκ των προτέρων χωρίς να χρειάζεται να περιηγηθούν σε πραγματικό περιβάλλον. Αυτή η προσέγγιση επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία ανάπτυξης ρομπότ και μειώνει το κόστος.
«Νομίζω ότι αυτός είναι ο κύριος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε: να επικεντρωθούμε όχι μόνο στο ρομποτικό κομμάτι, αλλά και στην ανάλυση και τη διεπαφή χρήστη για τους καλλιεργητές», λέει ο Matej Sklenarz, συνιδιοκτήτης της φάρμας Rajecek και επικεφαλής γεωπόνος υδροπονικής καλλιέργειας.
Φωτογραφία: Siemens
Πηγή: EastFruit