Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δημοτική Ενωτική Κίνηση Σπάρτης», Βαγγέλης Βαλιώτης, με επιστολή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, επισημαίνει την έκταση των ζημιών που υπέστησαν τα ελαιόδεντρα στην περιοχή, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Οι αγρότες στη Λακωνία δεν θα κάψουν τα κλαριά στα χωράφια στις αρχές Νοεμβρίου όπως κάθε χρόνο

Πρόβλημα για φέτος το υψηλό όριο των ολικών στερολών στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Η φετινή παραγωγή των ελαιοκαλλιεργειών έχει πληγεί σημαντικά από τον παρατεταμένο καύσωνα, την ανομβρία και τη συνεχιζόμενη λειψυδρία, φαινόμενα που έπληξαν κυρίως τη Νότια Ελλάδα και ειδικότερα τη Λακωνία.

Σύμφωνα με την επιστολή, η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως σοβαρή στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Σπάρτης, με την προσδοκώμενη παραγωγή να έχει δεχθεί αρνητικό πλήγμα. Ο κ. Βαλιώτης ζητά την άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, με σκοπό να δρομολογηθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης για τους πληγέντες αγρότες της περιοχής.

Η συζήτηση του θέματος προτείνεται να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Featured Image

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Βαλιώτη

«Λόγω του φετινού καύσωνα, της παρατεταμένης ανομβρίας που έπληξε και πληγεί συνεχώς τα ελαιόδεντρα και της συνεχιζόμενης λειψυδρίας, έχουν δημιουργηθεί σοβαρές ζημιές με αποτέλεσμα την ραγδαία μείωση της φετινής παραγωγής τους.

Η εικόνα αυτή, ήδη υφίσταται σε όλη σχεδόν την Επικράτεια, κυρίως στην Νότια Ελλάδα και τη Λακωνία.

Σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Σπάρτης το εν λόγω πρόβλημα δείχνει να είναι ακόμη πιο έντονο με δυστυχώς, αρνητικότατες συνέπειες στη φετινή παραγωγή που αναμενόταν αρκετά μεγάλη.

Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως ενταχθεί ως θέμα στην ημερήσια διάταξη, η λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο αιτήματος προς τον ΕΛΓΑ για την άμεση καταγραφή των ζημιών, ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες αποζημίωσης των αγροτών και παραγωγών του Δήμου μας».

Πηγή: apela.gr

Featured Image