Την άμεση αντίδραση της Πολιτείας με τη στήριξη των αγροτοκτηνοτρόφων που υπέστησαν σοβαρότατες καταστροφές από τις πυρκαγιές της 21ης Ιουνίου σε Πηνεία αλλά και Αλποχώρι, Χανάκια και Μυρτιά, αλλά και την αποζημίωσή τους στο 100% των ζημιών, ζήτησαν τα μέλη αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (Ο.Α.Σ.Η.) που παρέστησαν στη χθεσινή συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια στην Π.Ε. Ηλείας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Φίλια, έλαβαν τη διαβεβαίωση από τον ίδιο πως θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους ως Περιφέρεια για να προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Πρόσθεσε δε πως για ακόμα μια φορά η Περιφέρεια έδειξε τα αντανακλαστικά της στέλνοντας κτηνιάτρους της ΠΕ Ηλείας στις πληγείσες περιοχές για την καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές, ενώ κλείνοντας εξήγησε πως έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ των αγροτών και της κυβέρνησης και πως η Περιφέρεια δεν έχει τη δυνατότητα να πράξει αυτοβούλως και αυτόνομα, ζητώντας με έμφαση να κάνουν κάτι για αυτό οι βουλευτές της Ηλείας.

«Να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις»

Στα πλαίσια της παράστασης διαμαρτυρίας στην Π.Ε. Ηλείας, ο πρόεδρος της Ο.Α.Σ.Η. Θανάσης Βομπίρης δήλωσε τα εξής: «Ήρθαμε εδώ με τους πυρόπληκτους από τις φετινές φωτιές από τις περιοχές της Πηνείας, όπως και Χανάκια, Αλποχώρι, Μυρτιά. Όπως πάντα όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι και τα ρίχνουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Σήμερα είναι εδώ πληγέντες των πυρκαγιών του 2021 που ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί ούτε για τα μηχανήματα, ούτε για τις ελιές, ούτε καν για το εισόδημά τους.

Είμαστε εδώ σήμερα για να συναντηθούμε και να δώσουμε το ψήφισμά μας, ζητώντας από τους Αντιπεριφερειάρχες να ψηφίσουν αυτά που ζητούν οι αγρότες και να τα προωθήσουν στην Κυβέρνηση για να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Και αυτό το τονίζουμε περισσότερο, γιατί πάντα βρίσκουν όρους και προϋποθέσεις και πετάνε τον κόσμο έξω από τις αποζημιώσεις».

«Η Πολιτεία να προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια»
Ένας από τους πληγέντες της Πηνείας και συγκεκριμένα από την κοινότητα Μαζαράκι, ο κτηνοτρόφος Νικόλαος Αυγερινόπουλος, ανέφερε πως ζητούμενο από τους ίδιους είναι η Πολιτεία να προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια για να συντηρήσουν τα ζώα που τους έχουν απομείνει.

Εστίασε ιδιαίτερα στην τεράστια καταστροφή που έχουν υποστεί στο κομμάτι των ζωοτροφών, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει και τα λόγια για στήριξη που ακούνε από τον κρατικό μηχανισμό, που ωστόσο έχουν παραμείνει λόγια. Συμπλήρωσε δε πως έχουν έρθει στην κοινότητα γεωπόνοι για να εκτιμήσουν το μέγεθος της ζημιάς, ενώ επεσήμανε πως έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και επιθυμούν να τους δοθούν όσα πρέπει ανάλογα με αυτά που αναγράφονται στα μητρώα του καθενός.

«Το κόστος για την Περιφέρεια είναι μικρό»

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας της Ο.Α.Σ.Η. και του Αγροτικού Συλλόγου Πηνείας Δημήτρης Χρέππας, επικεντρώθηκε στο σκοπό της συνάντησής τους με την Περιφέρεια που δεν είναι άλλος από το να ζητήσουν τη στήριξη των κτηνοτρόφων κυρίως, αλλά και να συζητήσουν γενικότερα το θέμα με τους πυρόπληκτους. Ως βασικό ζήτημα των κτηνοτρόφων της Πηνείας έθεσε την καταστροφή των βοσκοτόπων και το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τις ζωοτροφές. Μάλιστα, σημείωσε πως συνάδελφοι από την Αχαΐα που επλήγησαν από την ίδια φωτιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, γεγονός που ελπίζει να μην αντικρίσει και στην Ηλεία.

Μεταξύ άλλων, θεωρεί πως το κόστος για την Περιφέρεια είναι μικρό, μιας και με περίπου 20.000 ευρώ μπορεί να στηρίξει περίπου 30 κτηνοτρόφους στην περιοχή. «Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο που πρέπει να φτάσουμε εμείς εδώ για να το ζητήσουμε και η Περιφέρεια δεν έχει ήδη προβεί σε αυτές τις ενέργειες», κατέληξε.

«Άμεσα μέτρα πριν δημιουργηθεί ένα ακόμη ΠΟΤΟΚΙ στην Ηλεία»

Featured Image

Τέλος, τον λόγο πήρε το μέλος του ΔΣ της Ο.Α.Σ.Η. και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καρδαμά Σωτήρης Μητσόπουλος, που έθεσε ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα κάνοντας λόγο για δημιουργία νέας «ωρολογιακής βόμβας» όπως ήταν και είναι το Ποτόκι. Πρόκειται για σοβαρότατο περιβαλλοντολογικό θέμα στην περιοχή της βόρειας Ηλείας, εκεί που φαίνεται να δημιουργείται ένα νέο «ΠΟΤΟΚΙ» από τα νάιλον και τα απόβλητα από τις καλλιέργειες καρπουζιών και κηπευτικών υπό κάλυψη.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Σήμερα δεν υπάρχει κάποιος φορέας να απευθυνθούμε, που γίνεται η συγκέντρωση γι’ αυτά. Οι αγρότες έχουν αφεθεί σε 3-4 ιδιώτες, οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν άλλα με αποτέλεσμα τα χωράφια να είναι γεμάτα με νάιλον. Υπάρχει σοβαρότατο θέμα, η Περιφέρεια πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα πριν δημιουργηθεί ένα ακόμη ΠΟΤΟΚΙ στην Ηλεία».

Οι παρατεταμένες θερμοκρασίες καταστρέφουν ελιές, σταφίδα

Την εξέταση των καλλιεργειών που έχουν πληγεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες στην Ηλεία έτσι ώστε οι παραγωγοί να τύχουν σχετικών αποζημιώσεων ζήτησε σε χθεσινή του επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Σύμφωνα με τα όσα τόνισε, μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής έχει ήδη υποστεί ζημιά ενώ οι επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών που θα φανούν ακόμη πιο σημαντικές τις επόμενες ημέρες θα επιφέρουν συρρικνωμένο εισόδημα στους Ηλείους αγρότες.

Καλλιέργειες όπως αυτή της ελιάς, της σταφίδας, και αρκετών κατηγοριών κηπευτικών «καίγονται» κυριολεκτικά από αυτές τις συνεχιζόμενες συνθήκες και οι παραγωγοί θεωρούν ότι δεν θα έχουν πολλά περιθώρια για να ελπίζουν στην απόδοση των προϊόντων αυτών.

Μεγαλύτερα ποσοστά ζέστης

Είναι χαρακτηριστικό όπως συμπλήρωσε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, ότι η Ηλεία βρέθηκε στο επίκεντρο σε όλες σχεδόν τις ημέρες που επικράτησαν και επικρατούν αυτές οι συνθήκες, ενώ παρουσίασε σε συγκεκριμένες περιοχές που είναι ιδιαίτερα αγροτικές τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα.

Ως εκ τούτου θεωρεί αναγκαία τη συνδρομή του Ασφαλιστικού Οργανισμού για αυτό και ζήτησε από τον κ. Λυκουρέντζο να σταλούν τα κλιμάκια των αρμοδίων γεωπόνων να υπάρξει καταγραφή της γενόμενης καταστροφής και να ανοίξουν διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Νικολακόπουλος το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε και ο ίδιος κοντά σε χώρους αγροτικής παραγωγής βλέποντας το τι έχει συμβεί και συνομίλησε με αγρότες που του εξέφρασαν την αγωνία τους για την παραγωγή και την αναγκαιότητα στήριξης από την Πολιτεία.

Πηγή: Πατρίς

Featured Image